Vásárlóknak
Termékek

Tudta?

A sötétebb pörkölés kevesebb koffeint tartalmaz

 

Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.

Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.

Több mint 50 fajta

 

Bár több mint 50-féle kávéfajta létezik, csak 2 – az Arabica és a Robusta – használatos a kereskedelmi kávégyártásban. Az Arabica a legnépszerűbb. Az emberek 70%-ának ez jobban ízlik, mint a Robusta.

Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Bár több mint 50-féle kávéfajta létezik, csak 2 – az Arabica és a Robusta – használatos a kereskedelmi kávégyártásban. Az Arabica a legnépszerűbb. Az emberek 70%-ának ez jobban ízlik, mint a Robusta.
Bár több mint 50-féle kávéfajta létezik, csak 2 – az Arabica és a Robusta – használatos a kereskedelmi kávégyártásban. Az Arabica a legnépszerűbb. Az emberek 70%-ának ez jobban ízlik, mint a Robusta.

A kávé egy bogyóból származik

 

A kávébab valójában a kávécserje bogyójában lévő mag.

Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.

A kávét kecskék fedezték fel

 

Az afrikai legenda szerint a 9. században egy Kaldi nevű etióp kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy a kecskéi „táncra perdültek”, miután megdézsmálták a kávébokor bogyóit.

Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.

Kávé mint üzemanyag

 

A hulladéknak szánt kávészemeket újrahasznosítással tiszta és olcsó bioüzemanyaggá lehet alakítani. Ez jelenleg még nem választható kereskedelmi lehetőség, ezért egyelőre ne kezdje el gyűjteni a használt kávészemeket!

900 milliárd csésze

 

Körülbelül ennyi csésze kávét fogyasztanak el évente világszerte. Ez napi 2,5 milliárd vagy másodpercenként 29 000 csészét jelent!

Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.

Több íz, mint a borban

 

A kávébab elképesztő mennyiségű, 800 ízzel kapcsolatos jellegzetességgel rendelkezik, melyeket az érzékszerveinkkel érzékelni tudunk. Ezzel szemben a bor „csak” 400-zal büszkélkedhet. A különféle pörkölési technikákon múlik, hogy a legtöbb ízjegyet ki lehessen nyerni a nyers kávébabból. A kedvenc kávé megtalálása kissé olyan, mint a borkóstolás.

Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.
Minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek, és annál több koffein párolog el belőlük.

Kávé

Szakkifejezések

Arabica
A világ kedvenc kávébabja. A Közép- és Dél-Amerikában, Afrika keleti partján és Ázsia bizonyos területein termesztett Coffea Arabica sajátos talajfeltételeket és nagy tengerszint feletti magasságot (600-2000 méter) igényel, valamint a meleg és nedvesség épp megfelelő egyensúlyára van szüksége.
Barista
Ez a kifejezés olyasvalakire vonatkozik, aki sajátosan képzett a különféle kávétípusok elkészítésében és felszolgálásában. Elnevezése az olasz „csapos” szóból ered.
Madárbarát
Egy olyan tanúsítvány, mely garantálja, hogy a kávét árnyékban, a trópusi esőerdő természetes lombozata alatt termesztették. Ez megóvja az esőerdőket a kiirtástól, melyre a napon termesztett kávé miatt kerül sor, ami csak nagyon kevés madárfajnak kedvez.
Buké
A frissen főzött kávé illata, aromája, zamata és utóíze.
Cseresznyefa
A kávécserje érett gyümölcse. A gyümölcsből kinyert magok zöld kávébabszemekké alakulnak.
Koffeinmentes
Koffeinmentesnek minősül az a kávé, melynek természetesen előforduló koffeintartalma legalább 97%-át eltávolítják. Az enyhe serkentőszert a zöld (pörköletlen) kávébabból vonják ki. És bár erre több különböző módszer létezik, mindegyikhez vizet használnak.
Csepegtetés
A csepegtetés – más néven filteres kávé vagy leöntés – egy olyan módszer, melynek során forró vizet öntenek a filterben lévő őrölt kávéra. A főzet ezután a szűrőn keresztül a kannába vagy csészébe csepeg.
Szárítási folyamat
A kávébogyók szárítására használt módszer, mely vagy a napon vagy szárítógépben történik. A bab kemény, összeszáradt héját kézzel vagy géppel szedik le.
Kinyerés
Ez azt jelenti, mennyi kávét old ki a víz a főzés során. Az optimális kinyerés számos tényező (például a főzési idő, hőmérsékletet és az őrölt kávébab mérete) függvénye. Kevesebb mennyiségű kávé kinyerése fanyar ízt eredményezhet, míg a túl sok kávé keserű lehet.
Méltányos kereskedelem
A méltányos kereskedelemnek megfelelő kávé egy olyan társadalmi törekvés része, melynek célja a szerte a világban, de különösen a fejlődő országokban élő kistermelők bevételének és életszínvonalának növelése. A mozgalom emellett a fenntarthatóságot népszerűsíti, és segít megóvni a környezetet is.
Mokka
A mokka egy kiváló minőségű kávébab, mely a Jemenben őshonos Coffea Arabica növényen terem. Nevét Mocha kikötővárosáról kapta, mely a 15. és a 19. század között virágzó kávéexportőrként vált ismertté. Nem tévesztendő össze a szintén mokka néven ismert csokoládéízű kávéval.
Bio
A bio minősítés garantálja, hogy a kávébab nem került kapcsolatba gyomirtó, növényvédő és rovarölő szerekkel vagy műtrágyával.
Pannarello
Egy gőzölő pálca, mely a tej habosítására szolgál.
Gyöngykávé
Általában minden egyes kávébogyó két babot tartalmaz. Olykor a bogyók azonban csak egyetlen babot termelnek. Ezt hívják gyöngykávénak, mely kellemes, erős ízéről híres, és gyakran különválasztják a többi betakarított bogyótól, valamint magasabb áron adják el.
Szűrőtartó
Az eszpresszó kávéfőző alkotórésze, mely a főzés során a szűrőkosárban tartja a kávészemeket.
Hántolás
A kávébogyó húsának és külső héjának eltávolítása, hogy a kávébab hozzáférhetővé váljon a mosása során – közvetlenül a kávébogyók betakarítása után.
Rainforest Alliance
Egy nemzetközi nonprofit szervezet, mely a biológiai sokféleség megőrzéséért és a fenntartható megélhetés fenntartásáért fáradozik. Az ilyen zárjeggyel rendelkező kávé Rainforest Alliance Certified gazdaságokból vagy erdőkből származik, vagy ilyen helyekről származó összetevőket tartalmaz. Árnyékban növő kávénak is nevezik, mely a napon termesztettel ellentétben nem jár az erdők kiirtásával és a vadvilág háttérbe szorításával.
Robusta
A Coffea Canephora nevű növényről származó kávéfajta. Többnyire Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi vidékein termelik. 650 méteres tengerszint feletti magasság és 24 –29 ºC közötti hőmérsékletet kedvez neki.
Tömörítő
Egy kicsiny, mozsártörőhöz hasonló eszköz, mely a kávészemek tömörítésére szolgál az eszpresszó kávéfőző szűrőtartójában. Ez gondoskodik arról, hogy az optimális kinyerés érdekében egyenletesen folyjon át a forró víz a kávén.
Török kávé
Az erős és zamatos ízű szűretlen kávé főzésére szolgáló módszer. A finomra darált kávét egy vízzel teli kancsóban („dzsezva”) és általában cukorral együtt főzik fel. Ezt követően kis csészékbe öntik, és fogyasztás előtt hagyják leülepedni a szemcséket.
Mosott eljárás
Egy olyan módszer, melynek során a hántológépek elválasztják egymástól a magot és a kávébogyók húsát. A kinyerés elősegítéséhez a kávébogyókat először vízben áztatják. Ezután a napon vagy szárítógépben szárítják meg a kávébabot.