Egy csésze kávé

Kávé

 

110 ml filteres kávé

 

Ez egy hosszú kávé, mely úgy készül, hogy forrásban lévő vizet öntenek a kávéfilterben lévő őrölt kávéra. Kézzel vagy csepegtetős kávéfőzővel is el lehet készíteni. Mivel nem szükséges hozzá nagy nyomás, nem képződik a tetején krémréteg, de az eszpresszónál teljesebb íze van.

 

Németországban 125 ml-es csészében szolgálják fel a hagyományos filteres kávét, míg az Egyesült Államokban 250 ml-es kávésbögrében. Ízlés szerint tejet is lehet bele tenni, de általában csak egyszerűen, és nem habosítva. A cukor és az édesítőszer is a fogyasztóra van bízva, a világon a brazilok szeretik legédesebben a kávét. A legújabb divat szerint olyan vajat kell adni a csepegtetős filteres kávéhoz, mely kizárólag zöldtakarmánnyal táplált tehenek tejéből készült, mert ez jót tesz az étrendnek és az energiaszintnek is.

 

A filteres kávé az utóbbi időben újra aranykorát éli, egyre divatosabbnak számít Európában. Olykor hidegen vagy sokáig csepegtetett kávéként is készítik. A sokáig csepegtetett kávénak azonos az elkészítési módja, de a filter sokkal kevésbé áteresztő, ezért nagyon enyhe filteres kávé lesz az eredmény.

 

A filteres kávéban lévő koffein mennyisége több tényezőtől is függ: a főzési időtől, a víz hőmérsékletétől, a tartási időtől, a kávé őrlési finomságától, a pörkölés időtartamától, valamint a kávébab minőségétől és típusától. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a filteres kávé milliliterre nézve kevesebb koffeint tartalmaz, mint az eszpresszó. Azonban mivel a filteres kávé átlagos csészéje sokkal nagyobb, adagonként 90 mg koffein bevitelét jelenti az átlagos eszpresszó 40 mg-jához képest. Ezért a csészét tekintve a filteres kávéban több koffein található, mint az eszpresszóban.

 

Kávé készítésére alkalmas kávégépek keresése