A LED-ek térhódítása az otthoni világításban

június 26, 2014

Miben rejlik a LED-ek igazi újdonsága?

 

Szemben minden korábbi technológiával, a LED-ek elsősorban apró méretük, hosszú élettartamuk, kapcsolással, rázkódással szembeni fizikai ellenálló képességük miatt nyitottak új dimenziókat a világítástechnikában. Energiamegtakarításuk az izzólámpához viszonyítva ugyan azonos a kompakt fénycsövekével, vagyis az energiatakarékos lámpákkal, de fenti tulajdonságaiknak és annak köszönhetően, hogy bármilyen formájú, méretű, fényhatású lámpatest kialakítható segítségükkel, térhódításuk a világításban megállíthatatlan.

 

Becslések szerint a mostani 10% körüli penetrációval szemben az elkövetkezendő 5 éven belül a mesterséges világítás 75%-át LED-ek fogják szolgáltatni, mind lakossági, mind professzionális területen. Manapság egyre több iroda és ipari épület tér át LED-ekre, új installációs útvilágításban pedig szinte már csak LED-eket alkalmaznak. Ez a tendencia elérte a háztartásokat is. Felmérések szerint az európai régióban az otthoni világítás lassú ütemben, évente 1,5%-kal nő, szemben a LED-es lámpatestek 20%-os növekedési ütemével. Ezen belül is kimagaslóan nagy az igény a kifejezetten dizájn lámpatestek iránt.

 

A LED, mint az enteriőr része

 

A megfelelő mennyiségű és minőségű fény mellett a lámpatestek egyben lakberendezési elemként is funkcionálnak az otthoni világításban, hiszen a jó világítás hangsúlyozza a tér formáit, funkcióit, hangulatot teremt, javítja közérzetünket illetve segít kifejezni egyéni stílusunkat.

 

A LED lámpatestek kiválóan támogatják ezeket a funkciókat. A számtalan méretben, stílusban, gyakran meghökkentően új formában kreált világítótestek aláhúzzák az enteriőr stílusát, karcsú, esztétikus megjelenésükkel belesimulnak a térbe anélkül, hogy jelenlétük feltűnő vagy zavaró lenne. Szemben a klasszikus lámpatestekkel, melyeknél egy szürke vagy fehér műanyag (rosszabb esetben fekete bakelit) foglalatba csavart villanykörtét igyekszünk burákkal, ernyőkkel kitakarni illetve a fényt terelni, szórni, addig a LED lámpatestekben maga a fényforrás gyakran egyátalán nem látható, a fény mégis homogén módon deríti a megvilágítandó felületeket.

 

A jövő a LED lámpatesteké?

 

A manapság használt otthoni lámpatesteket a körkörösen sugárzó, apró, ámde igen forró izzólámpákra vagy halogén izzókra tervezték. A LED diódák fénye egy erősen koncentrált fény, így azt különböző optikákkal kell terelni ahhoz, hogy minden irányba sugározza fényét.

 

Praktikus a LED fényforrásokat olyan lámpatestekben alkalmazni, ahol gyakran kapcsoljuk a fényt, így a mosdóban, vagy az előszobában, hiszen ezek - szemben az energiatakarékos lámpákkal - azonnal teljes fénnyel világítanak és nem érzékenyek a kapcsolgatásra. Olyan helyeken, ahol fontos az infra- és UV-mentes fény (pl. festmények, textíliák, hőre érzékeny anyagok megvilágítása) vagy ahol a külső hőmérséklet alacsony (pl. kerti világítás, főleg a téli, sötét időszakban) szintén jó megoldást nyújt a LED világítás. Ahol még vitathatatlanul létjogosultságuk van a LED fényforrásoknak, az a kiemelő világítás, a halogén szpotlámpák kiváltásával. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a halogének fénye a legmagasabb minőségű. Csillogó, kristálytiszta fehér fényüket és hű színvisszaadásukat csak a legjobb minőségű LED-ek képesek visszaadni.

 

A jövő most történik!

 

A LED-es lámpatestek digitális tulajdonságuk révén címezhetők, hálózatokon vagy wifi rendszereken keresztül szabályozhatók. Ezen tulajdonságokat kihasználva született a Philips Hue lámpa, mely okostelefonról vagy táblagépről egy felhasználóbarát, egyszerű alkalmazás révén szabályozható. A magas minőségű, energiatakarékos LED termék új dimenziókat nyit a fehér fény és bármely más árnyalat kikeverésében, azaz minden hangulathoz, napszakhoz, időjáráshoz, alkalomhoz vagy tevékenységhez a meglévő világítási rendszerünk fényét, színét, fényerejét hozzáigazíthatjuk.

 

Emellett a Philips Hue el tudja menteni a kedvenc világítási beállításainkat, amiket egy pillanat alatt előhívhatunk, ha előzetesen elmentettünk. Telefonunkról bármelyik kedvenc fényképünket át tudjuk alakítani egy színpalettává, amivel életre kelthetjük az emlékeket, hiszen a Hue lámpák gombnyomásra visszaadják a fényképen látható színeket. Telített színükkel kiemelik a szoba színeit és vidám hangulatot keltenek akár a házibulikhoz is. A fény akár a zene ütemére is változhat, a megfelelő programozással. Előre beállítva ébresztőlámpaként funkcionál, a harsány ébresztőóra helyett a felkelő napot imitálva erősödő, fehéredő fényével gyengéden ébreszt. Este a naplementét imitálva fokozatosan tompuló, melegedő fénye segít álomba ringatni. Geofencing funkciójának köszönhetően felkapcsolja otthon a lámpákat, ha közeledünk otthonunkhoz.

 

A Hue lámpa ezen kívül ügyes programozással számtalan egyéb funkciója is elérhető, színváltó funkciója segíthet például a kommunikációban hallássérültekkel vagy gyermekekkel piros villanással jelezve, ha valaki csengetett vagy ideje elkezdeni a házi feladatot, vagy épp lefekvéshez készülődni. Az egyéni programozási lehetősége mellett a Philips Hue előre programozott alkalmazásokat is nyújt, úgynevezett ’LightRecipes’-eket, amik kutatásokkal igazoltan kedvező biológiai hatással vannak a testre. Ezek a fényhatások az optimális erősségre és árnyalatra állítják a lámpákat attól függően, hogy pihenni, olvasni, koncentrálni szeretnénk vagy épp feltöltődésre, energiára van szükségünk, például munkához, tanuláshoz.

 

A közeljövőben a Hue lámpák mellett olyan komplett lámpatest sorozat is megjelenik, mely modern formatervezésben ötvözi a kapcsolt világítás lehetőségeit, akár PoE (Power over Ethernet) megoldásban, amikor a kis teljesítményű lámpa az áramot az Internet hálózatról veszi.

 

Minden élethelyzet más és más megvilágításban

 

Manapság időnk jelentős részét erős fényű, nagy kontrasztú képernyők nézésével töltjük, legyen ez a számítógép irodánkban, a táblagép otthon, a lapos tévé, az okostelefon vagy este az e-könyv olvasó. Ezek megváltoztatják az elvárásokat az író- vagy olvasólámpákkal szemben is. Mivel szervezetünk a környezet információit 83%-ban a szemünkön keresztül fogadja be, szemünk egészsége kimagaslóan fontos. Régóta tudjuk, hogy hangulatunkat, éberségünket, viselkedésünket jelentősen befolyásolja a fény: éberek, frissek vagyunk egy derűs nyári napon és fáradtak, lehangoltak egy esős, borús őszi napon. Ugyanez a helyzet a mesterséges világítás esetében is: a friss, megfelelő menyiségű fények energizálnak, míg a lágy, meleg fények nyugtatnak, álmosítanak. A megfelelő fény azonban nem minden esetben erős és friss, hanem a hormonjaink által szabályozott természetes bioritmusunkhoz vagy belső óránkhoz igazodik.

 

A Philips EyeCare koncepció termékei ennek megfelelően készülnek. Vizsgálatok és orvosi felmérések bizonyítják, hogy a rossz, vagyis túl erős vagy túl gyenge, kápráztató, egyenetlen fény hatására szemünk elfárad, ég, fáj, testünk kimerül. Ezt elkerülendő, a jó íróasztal világítás egyenletes fényt nyújt, hűvös, nappali, a koncentrációt segítő színhőmérséklettel és egyedileg szabályozható, azaz a fényerő saját kényelmünknek megfelelően olyan szintre állítható, ami az aktuális természetes fényviszonyokhoz ideális. 

 

Az EyeCare lámpák azonban még ennél is többet nyújtanak – kedvenc beállításunkat egyes típusoknál elmenthetjük a könnyű előhívás érdekében, USB csatlakozással rendelkeznek az egyes okos készülékek töltéséhez vagy pislantással jelzik, hogy ismét eltelt fél óra és ideje egy kicsit felállni és mozogni. Modern, ergonomikus formatervezésük, hosszú élettartamuk és magas minőségű, energiatakarékos LED technológiájuk ideális megooldássá teszik azok számára, akik törődnek szemük egészségével.

A Royal Philips Electronics

A hollandiai Royal Philips Electronics egy egészségügyi és well-being vállalat, amely az emberek életminőségének javítására összpontosít a legújabb innovációk időszerű alkalmazásával. A világ egyik vezető vállalataként az egészségügy, az életstílus és a világítástechnika területén, a Philips a technológiát és a designt ötvözi emberközpontú megoldásokba a fogyasztói igények és a “sense and simplicity” márkaígéret alapján

 

A Philips körülbelül 118 000 főt alkalmaz a világ több mint 100 országában. A 2012-ben 24,8 milliárd eurós forgalmat elérő cég piacvezető pozíciót tölt be a szív-, és az akut betegellátás, az otthoni egészségügy, az energiahatékony világítástechnikai megoldások és új alkalmazások, illetve a személyes jó közérzethez kapcsolódó életstílus termékek területén, amelyen belül erős vezető pozícióval rendelkezik a férfiborotválkozás és szőrtelenítés, a hordozható szórakoztató elektronika, illetve a szájápolás terén. További hírek a www.philips.com/newscenter oldalon találhatóak.

.

További információk:

Dobos Anikó
senior ügyfélkapcsolati menedzser
Café PR Kft.
1037 Budapest, Seregély u. 3-5.
Telefon: 880 30 90
Mobil: 20- 218- 8712
E-mail: dobos.aniko@cafepr.hu

 

 

.