6 perc olvasás Az Ön teste gyönyörűen fel van szerelve arra, hogy támogassa a babát, de az egészséges táplálkozás (és bizonyos ételek kerülése) segít az anyatermészetnek abban, hogy a legjobb munkát tudja végezni. Miben különbözik ez a jó táplálkozásra vonatkozó szokásos tanácsoktól? És pontosan mit kellene ennie? Sok várandós nő azon is elgondolkodik, hogy milyen ételeket érdemes kerülni, illetve mit nem szabad enni a terhesség alatt. Itt megtalálja a válaszokat, valamint a legfontosabb tanácsokat a terhesség alatti táplálkozással kapcsolatban. Melletted állunk, de ne feledd, minden terhesség más és más, és tanácsaink nem helyettesítik az orvosi konzultációkat. Vegye fel a kapcsolatot egészségügyi szakértőjével, hogy megbeszéljék a konkrét étrendi változtatásokat.
A jó hír az, hogy a terhesség alatti helyes táplálkozás nagyon hasonló a nem terhes nők egészséges étrendjéhez. Törekedjen a rendszeres étkezésekre, és a teljes értékű élelmiszerek, például zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztására. Próbálja meg minimálisra csökkenteni a magas cukortartalmú vagy feldolgozott ételek fogyasztását. Élelmiszerbiztonsági okokból a nyers vagy ritka húsokat, a májat, a sushit, a nyers tojást, a lágy sajtokat, valamint a pasztőrözetlen tejet vagy gyümölcsleveket ki kell zárni az étrendből. Az alábbiakban további részleteket talál néhány olyan dologról, amit terhesség alatt nem szabad enni.1,2,3: Higanytartalmú halak, nyers halak és kagylók A nem eléggé átsütött vagy nyers húsban listeria baktérium található. Menjen biztosra, és terhesség alatt kerülje a csemegehúsokat, vagy melegítse újra a húst, amíg gőzölögni nem kezd. A hűtött pástétomok vagy húskrémek szintén tilosak. Ami az egész húsdarabokat illeti, fogyasztás előtt győződjön meg róla, hogy azok teljesen átsültek. Nyers vagy nem kellően főtt csíra
Ne fogyasszon magas higanytartalmú halakat, például marlint, kardhalat, királymakrélát, tonhalat és cseréphalat. Csak mértékkel fogyasszon konzerv, darabos, könnyű tonhalat.
A sushi szerelmeseinek csalódására a nyers halak és kagylók is azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, amelyeket terhesség alatt nem szabad fogyasztani, mivel baktériumokat vagy parazitákat tartalmazhatnak. A füstölt tenger gyümölcseit szintén ki kell zárni a menüből.
Pasztőrözetlen tejből készült lágy sajtok
Az olyan lágy sajtok, mint a feta, a brie vagy a camembert szintén szerepelnek azon a listán, amelyet a terhes nőknek nem szabad fogyasztaniuk. Mivel ezek nyers tejből készülnek, listeriabaktériummal fertőzöttek lehetnek4. Ökölszabály: Keresse a címkét, amelyen az áll, hogy pasztőrözött!
Pasztőrözetlen tej és gyümölcslé
Ugyanez a szabály vonatkozik a gyümölcslevekre és a tejre is. A frissen préselt gyümölcslé vagy bármilyen pasztőrözetlen gyümölcslé tartalmazhat káros baktériumokat (E.coli, listeria, szalmonella)5 , ezért terhesség alatt nem szabad fogyasztani.
Nyers tojás
Szintén a terhesség alatt nem fogyasztható ételek listáján kell szerepelnie a nyers tojásnak, illetve a nyers vagy nem kellően főtt tojást tartalmazó ételeknek, mint például a süteménytészta, a lágytojás vagy a rántotta. Vigyázzon az olyan ételekkel, amelyek nem kellően főtt vagy enyhén főtt tojást tartalmazhatnak, például saláták, öntetek, tojáslikőr és fagylalt. Terhessége alatt csak teljesen főtt, pasztőrözött tojást fogyasszon.
Nem eléggé átsült vagy nyers hús és baromfi
A nyers csírák, mint például a lucerna, a retek, a lóhere, a bab vagy bármely más csíra magában hordozza az élelmiszer eredetű megbetegedés kockázatát, ezért a baktériumok elszaporodásának kockázatát csökkentendő, alaposan meg kell főzni őket6. Ugyanez vonatkozik a mosatlan gyümölcsökre és zöldségekre, valamint a bolti salátákra is.
Bár nem teljes a tilalom, néhány élelmiszert jobb csökkenteni vagy elkerülni a terhesség alatt, hogy mindketten boldogok és egészségesek maradjanak: Friss, előre megtöltött hús Legyen óvatos az előtöltött hússal. Ha töltelékes egész baromfit választasz, győződj meg róla, hogy fagyasztott állapotból vásárolod és főzöd meg. A friss hús és a töltelék baktériumok elszaporodásához vezethet.7 Sweets, carbohydrates and fast food Bár nincs meggyőző tudományos bizonyíték, az édességek, a gyorsételek és a magas zsírtartalmú ételek általában a leendő anyukák sóvárgási listáján szerepelnek. Ha azon anyukák csoportjába tartozik, akiknek vannak sóvárgásaik, fedezze fel az egészségesebb lehetőségeket. Minden étkezésnél sült krumplira vágyik? Süsse meg ételeit kevés olajjal vagy anélkül egy Airfryerrel - ez egy egészséges alternatíva, amely lehetővé teszi, hogy akár 90%-kal kevesebb zsírral* élvezze a finom sült ételeket. De ne feledje: a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás fontos ahhoz, hogy Ön és gyermeke biztonságban legyen. Túl sok koffein A terhesség alatt a mit ne egyél kiterjeszthető arra is, hogy mit ne igyál, és a koffein ebbe a kategóriába tartozik.
Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy „a magas napi koffeinbevitellel (napi 300 mg-nál több) rendelkező terhes nők a terhesség alatt csökkentsék a napi koffeinbevitelüket, hogy csökkentsék a terhesség elvesztésének és az alacsony születési súlyú újszülöttek kockázatát."8
A terhesség a csecsemő intenzív növekedésének és fejlődésének időszaka, és sok fiziológiai változás történik az anyukában, és a táplálkozásnak segítenie kell Önt ezen az úton. Mindig hasznos, ha beszélsz egy egészségügyi szakemberrel, hogy megbizonyosodj arról, hogy a megfelelő tápanyagokat viszed be a megfelelő mennyiségben. Íme néhány kulcsfontosságú tipp az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a terhesség alatt: A Pregnancy+ mobilalkalmazással a terhesség alatt mindig a csúcson maradhat egészségével kapcsolatban. Ezt az alkalmazást úgy tervezték, hogy támogassa a teljes terhességet és a szülést, miközben átfogó útmutatót nyújt Önnek a terhesség minden szakaszában. Mindig konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen konkrét diétába kezdene.
* Compared to fresh fries prepared in a conventional deep fryer 1 Foodsafety.gov - People at Risk: Pregnant Women 2 FDA - Safe Eats from Food Safety for Moms to Be 3 FDA - Food Safety - Download the pdf 4 FSIS - Protect Your Baby and Yourself From Listeriosis 5 Foodsafety.gov - People at Risk: Pregnant Women 6 Foodsafety.gov - Food Safety by Type of Food 7 FDA - Meat, Poultry & Seafood from Food Safety for Moms to Be 8 WHO - Restricting caffeine intake during pregnancy
You are about to visit a Philips global content page
Continue