vissza
×

A BOROTVÁLKOZÁS TÖRTÉNETÉNEK LEGJOBBAN ŐRZÖTT TITKA

Miként szabadult meg Neil Armstrong a borostától?

Az 1960-as évek űrversenye voltaképpen az Egyesült Államok és a Szovjetunió fegyverkezési versenye volt. A két ország azon vetélkedett, melyikük képes előbb kifejleszteni azt a technológiát, amellyel elsőként küldhetnek embert a Holdra. Mivel a történelmi pillanat tv-nézők millióinak szeme láttára zajlott, ezért fontos volt, hogy az űrhajósok tükörsima arccal mutatkozzanak a kamerák előtt.   

 

A Philips-borotva titokban részt vett a NASA űrprogramjában?

Az összeesküvés-elméletek kedvelőinek nagy örömére számos meggyőző bizonyítékkal szolgálhatunk. A Philips már 1914-ben, a Philips kutatószervezetének megalapításakor a technológiai fejlesztések úttörője volt. A központ csakhamar a műszaki tudás és innováció fellegvárává vált, jóllehet az ott dolgozó emberek munkaidőn kívül fapapucsban jártak.

  

 

Innovatívabb, mint a Szovjetunió (vagy mint az Egyesült Államok)

A Philips kutatói osztották vállalatuk újító szellemét Szorgalmasan dolgoztak az új röntgencsövek, rádiócsövek, elektronikus rendszerek és mágneses anyagok kifejlesztésén, amelyek később a forgófejes borotvarendszer – amely a maga idejében forradalmian újnak számított – kidolgozását is lehetővé tették.

 

Az űrtechnológia ekkor még gyerekcipőben járt. A Szovjetunió csak 1957-ben hódította meg a világűrt a Szputnyik 1-gyel, s további 12 évet kellett várni arra, hogy az Egyesült Államok által kifejlesztett Apollo 11 Holdra szálljon.

 

(Nem csak) amerikai álom

A holdraszállás az egész amerikai közvéleményt lenyűgözte. S nem melleslegmegtudta az egész világ: technológiai fejlettségüknek köszönhetően az űrverseny egy fontos mérföldkövénél előzték meg az oroszokat. Kevesen tudják azonban, hogy az Apollo 11 egy kulcsfontosságú tartozéka – holland gyártmány volt! A Philips még a start előtt a NASA rendelkezésére bocsátotta legújabb fejlesztését: a dupla forgófejes MoonShaver villanyborotvát. A zéró gravitáció melletti használatra szánt borotva a borotválkozás után felszívta a leborotvált szőrszálakat, így az űrhajósoknak nemcsak a kifogástalan megjelenéséről, de a szeme védelméről is gondoskodott.

 

A Holdra és vissza?

Azt, hogy végül eljutott-e a Holdra a holland technológia eme remeke, nem tudhatjuk biztosan.  Annyi azonban bizonyos, hogy a tévés közvetítést a vállalat reklámja kísérte, Neil és Buzz pedig a leszálláskor is tükörsima arccal állt a kamerák elé. 

 

Egy újabb Philips borotva a világűrben

Az emberiség nagy lépése után eltelt 50 év során az űrutazás és a forgófejes borotvák is nagy fejlődésen mentek keresztül. Az XCOR Space Expeditions segítségével akár egy óra alatt is eljuthat a világűrbe, a Philips Shaver 9000 borotvával pedig minden eddiginél egyszerűbb a borotválkozás. E két jelentős innovációs teljesítményt megünneplendő döntöttünk úgy, hogy a Philips S9000 borotvát zéró gravitáció mellett teszteljük.