vissza
×

AZ ŰRKORSZAK 10 INNOVÁCIÓJA A MINDENNAPOKBAN

Néhány hétköznapi találmány, ami nem jöhetett volna létre, ha nincs az űrverseny

Nem is gondolná, milyen sok olyan termék van a piacon, ami a NASA űrprogramjának köszönheti létét. A Philips e sort rövidesen további termékekkel gyarapítja, hiszen az XCOR Lynx űrhajón számos tudományos kísérlet elvégzését tervezi. Addig is íme a 10 legfontosabb hétköznapi termék – egyenesen az űrből:

 

1. Karcálló lencsék

Mivel az űrben található por és idegen testek kárt tehetnek a szkafander sisakban, a NASA speciális eljárást fejlesztett ki kifejezetten karcálló lencsék előállítására. Az optikai ipar csakhamar le is csapott ezekre, s a segítségükkel a korábbiaknál tízszer karcállóbb lencséket készíthettek. 

 

 

2. Fülbe helyezhető hőmérő

A csillagok hőmérsékletét hagyományos hőmérővel nem lehet megmérni, így a NASA infravörös hullámokkal működő hőmérő fejlesztésébe fogott. Egy vállalat épp erre az ötletre építve fejlesztette ki saját infravörös érzékelőjét, amelyet egy fülbe helyezhető hőmérőbe épített. Ez a különleges hőmérő a dobhártya által leadott energiamennyiség alapján képes meghatározni a test hőmérsékletét. Kórházi változatai ma már alig két perc alatt képesek megmérni az ember testhőmérsékletét.

 

3. Cipő talpbetét

Az Apollo-küldetésekre tervezett űrruhához különleges csizmák tartoztak, melyek ruganyosabbá tették az űrhajósok lépteit. E találmányra építve több edzőcipőgyártó is olyan talpbetétet dolgozott ki, amely a láb földet érésekor keletkező energiát elnyeli, majd kirúgja magát, extra lendületet adva viselőjének. Neil Armstrong nem is tudta, milyen igazat szólt, amikor azt mondta, a holdraszállás "egy nagy lépés az emberiségnek".

 

4. Láthatatlan fogszabályzó

Tom Cruise jól tudta, hogy fémes mosollyal sohasem tudná lenyűgözni közönségét. Ezért döntött a láthatatlan fogszabályzó mellett, amelyet 1987-ben dobtak a piacra, és szinte azonnal zajos sikert aratott. Ez a fajta fogszabályzó áttetsző polikristályos alumínium-oxidból (TPA) készült, amelyet eredetileg a hőérzékelő rakétakövetők infravörös antennáinak védelme céljából fejlesztettek ki. Hogy erős-e? Naná, szuperszonikusan!

 

5. Vezeték nélküli szerszámok

Hagyományos fúróval kőzetmintát gyűjteni a Holdon elég nehézkes, hiszen ott nincs konnektor, ahová bedughatná. Hogy kiküszöbölje ezt a kényelmetlenséget, a NASA mágnesmotor-meghajtású, tartós akkumulátorral ellátott fúrót fejlesztett ki – a barkácsolni szeretők legnagyobb örömére.

 

6. Csapvízszűrők

Nem is gondolta volna, hogy ezeket a közönséges, hétköznapi tárgyakat is a NASA igényei hívták életre, igaz? Pedig így van: a világűrben nincs vízvezeték – aki űrhajóra száll, az a saját vizét issza vissza.

 

7. Műholdas navigáció

A NASA már az emberes expedíciók előtt is épített olyan műholdakat, amelyek képesek voltak kommunikálni a földön maradt emberekkel. Ezek fejlettebb verzióit használjuk az autós navigáció során is, aminek köszönhetően végre búcsút inthetünk a térkép névre hallgató ósdi, elavult papírtárgyaknak.

 

8. Memóriahab

A nyitott sejtes struktúrájú, poliuretán-szilikon műanyagot eredetileg a NASA űrhajóinak üléseihez fejlesztették ki. A lökéshullámok felfogása érdekében egyenletesen osztja el a súlyt és a nyomást, és akkor is visszanyeri eredeti alakját, ha eredeti méretének egytizedére nyomják össze. Ma elsősorban matracokban használják.

 

9. Füstjelzők

Ha az űrhajóban tűz üt ki vagy mérges gázok szabadulnak fel, azonnal kell cselekedni. Ezért fejlesztette ki a NASA a világ első állítható füstjelzőjét, amelynél a többféle érzékenységi szintnek köszönhetően a vakriasztások is kiküszöbölhetők. Az otthonában található modellek egytől egyig az Egyesült Államok első űrállomásán, a Skylabon használt tűzriasztón alapulnak.

 

10. Vízelvezető bordák

Ezt biztosan nem találta volna ki! Manapság az utakat és a kifutópályákat hosszú, aránylag sekély bordákkal látják el, amelyek elvezetik a vizet, és javítják a járművek útfekvését. Az 1960-as években, a NASA kutatóközpontjában kifejlesztett találmányt ma már nemcsak a járdákon és az uszodákban, de az állattartásra szolgáló ketrecekben is alkalmazzák.

 

Támogatja az innovációt? Kapcsolódjon be a küldetésbe.