0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Hogyan kell helyesen fogat mosni? A helyes fogmosási technikákról röviden

  Olvasási idő: 5 perc

  Bár a legtöbben az ajánlásnak megfelelően naponta kétszer valóban megmossák a fogukat, azonban sokan nem a megfelelő technikát alkalmazzák a napi szájápolás során. A megfelelő szájhigiénia és a helyes fogmosási technika elsajátítása azonban nemcsak fogaink, hanem egész szervezetünk egészsége szempontjából is lényeges! 


  A fogaink állapota ugyanis befolyásolhatja általános egészségi állapotunkat, és bizonyos betegségek kialakulását okozhatja a test más részein1. Ezért is olyan fontos, hogy Ön és családja elsajátítsa a megfelelő fogápolási technikákat! Cikkünkben részletes útmutatót talál a helyes fogmosási technikákra vonatkozóan, függetlenül attól, hogy Ön elektromos vagy hagyományos fogkefét használ-e!

  Helyes fogmosási technika kézi fogkefével

   

  Régebben azt tanácsolták, hogy körkörös mozdulatokkal mossunk fogat. Manapság azonban ez a fogmosási technika elavultnak számít, és a fogápolási szakértők azt tanácsolják, hogy az úgynevezett „Bass-módszerrel” mossunk fogat2, a következők szerint: 

   

  • A fogkefét úgy helyezze fogsorára, hogy a sörték 45-60 fokos szöget zárjanak be a fogak koronájával. Ügyeljünk arra, hogy a sörték egyenlő arányban fedjék be a fogakat és az ínyt.
  • Most gyakoroljon enyhe nyomást, hogy a sörték kicsit meghajoljanak.
  • A kefét enyhén dörzsölő, vibráló mozdulatokkal vigye végig a fogak felületén, és ismételje meg a folyamatot valamennyi fogfelületen.
  • A fogak rágófelületén csak előre-hátra mozgassa a fogkefét. 

   

  Egy meghatározott sorrendet követve mossa végig a fogak felületét. Kezdje a fogak belső felületével mind az alsó, mind a felső állkapcson. Ezután haladjon tovább a fogak külső felületén, és utoljára dörzsölje át a rágófelületeket!

  Helyes fogmosási technika elektromos fogkefével:

   

  Az elektromos fogkefék alapvető előnyökkel rendelkeznek a baktériumok és a lepedék eltávolításában a kézi fogkefékkel szemben. Az elektromos fogkefékkel ugyanis olyan nehezen tisztítható fogfelületeket is elérhetünk, amelyeket egy normál fogkefével nehéz lehet megtisztítani. A helyes fogmosás elektromos fogkefével a következőképpen történik: 

   

  • Ha kerek fogkefefejjel ellátott elektromos fogkeféje van, helyezze a fogkefefejet a fogaira párhuzamosan az íny vonalával, és vezesse végig a fogkefét az ínyvonal mentén.
  • Lassan haladjon fogról-fogra; minden egyes fogat külön-külön súroljon át néhány másodpercig!
  • Ne feledkezzen el a fogközökről!
  • Kezdje a fogsor belső felületével, majd haladjon tovább a külső felületeken, végül tisztítsa meg a rágófelületeket! 

   

  Ha esetleg Ön már rendelkezik egy szónikus technológiával működő elektromos fogkefével, úgy gratulálunk a választásához! A hosszúkás kefefejnek köszönhetően a szónikus fogkefék ugyanis lehetővé teszik több fog egyidejű tisztítását anélkül, hogy nyomást kellene gyakorolnia a fogakra és az ínyre! Így használhatja helyesen szónikus fogkeféjét:

   

  • Helyezze a fogkefefejet a fogsorára az ínyéhez képest 45 fokos szögben, pontosan úgy, mint egy kézi fogkefe esetében, hogy a sörték egyenlő arányban fedjék le a fogakat és a fogínyt.
  • Bekapcsolást követően tartsa egy ideig egyhelyben a fogkefefejet, hogy fellazítsa a lepedéket, majd „söpörje át” a fogak felületét, lemosva a lepedéket. 

   

  Tippünk: Ha nem csak a lepedéket szeretné eltávolítani, hanem szeretne tenni a fogak enyhe elszíneződése ellen is, próbálja ki a Philips Sonicare 9900 Prestige készüléket, mellyel nem csupán 20-szor több lepedéket távolíthat el, mint egy hagyományos fogkefével, hanem akár 100%-kal is csökkentheti a fogak elszíneződését kevesebb, mint 2 nap alatt.

  További érdekességek a fogmosással kapcsolatban

   

  Most, hogy megismerkedett a fogmosás technikájával, vessünk egy pillantást a fogmosással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre!

   

  • Hány percig kell fogat mosni? Mosson fogat legalább 2 percig, függetlenül attól, hogy kézi vagy elektromos fogkefét használ!
  •  Kisgyermekek használhatnak elektromos fogkefét? Óvodás kortól kezdve a gyerekek is használhatnak elektromos fogkefét. Szerezzen be egy kifejezetten gyerekeknek való modellt, és kezdetben legyen ott, amikor gyermeke fogat mos, hogy megtaníthassa neki a helyes fogkefehasználatot!
  • Reggeli előtt vagy után mossunk fogat? Ha Ön is elgondolkozott már azon, hogy a fogmosást reggeli előtt vagy után érdemes-e végeznie, most megadjuk Önnek a választ! Célszerű még a felkelést követően, a reggeli étkezés előtt fogat mosni, így ugyanis eltávolíthatjuk a fogainkról az éjszaka során elszaporodott baktériumokat tartalmazó, reggeli rossz leheletet okozó lepedéket. A fogmosás emellett segíthet fokozni a nyáltermelést, melynek hatására jobb lesz az emésztésünk. 

   

  Ha elsajátította a helyes fogmosási technikát, és a napi rutinja részévé tette, könnyű lesz a fogait tisztán és egészségesen tartani! Ne feledje, hogy a száj egészsége nagy hatással van testünk általános egészségi állapotára, és minél inkább odafigyel fogai ápolására, annál egészségesebb és szebb lesz a mosolya, és Önmaga is!


  Hivatkozások:

  1 https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/health-risks-of-gum-disease/

  2 https://ejmcm.com/pdf_3962_44e503623a4620ce3707712e73ca4a91.html 

  Ajánlott termékek

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.