0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  A lepedék és fogkő eltávolítása és megelőzése

  Olvasási idő: 4 perc

  A rendszeres, professzionális szájhigiéniai kezelés során fogorvosa eltávolítja a felhalmozódott lepedéket és fogkövet, ami fontos részét képezi a fogai egészségmegőrzésének, valamint az általános szájhigiéniának. A problémát az jelenti, hogy a lepedék és az ebből kialakuló fogkő nagyon gyorsan újra kialakulhat, így már jóval a soron következő fogkő leszedés előtt újabb lerakódásokat vehet észre a fogsorán. Alapos odafigyelés és jó szájhigiénia mellett azonban otthonunkban is eltávolíthatjuk a lepedéket, és így megelőzhetjük a fogkőképződést! Alábbi írásunkból megtudhatja, hogyan tehet leghatékonyabban a lepedék- és fogkőképződés ellen, és válaszolunk minden fontos kérdésre a fogkőeltávolítással kapcsolatban!

  Mi az a fogkő és hogyan keletkezik?

   

  Mielőtt megvizsgálnánk a fogkő eltávolításának kérdését, érdemes megértenünk, hogyan is keletkezik a fogkő, hiszen csak így előzhetjük meg a kialakulását.

   

  A fogkő olyan, a fogak felszínén lévő szilárd lerakódást jelent, amelyet alapos fogmosással sem lehet eltávolítani. Fogkő akkor képződik, amikor a nyálban lévő szervetlen anyagok az ételmaradékokat lepedékké alakítják (mely puha állagú). Ha ezt a puha lepedéket rendszeres időközönként nem távolítják el, viszonylag rövid idő elteltével mineralizálódni kezd, vagyis megszilárdul, és kialakul a fogkő.

  A lepedék eltávolítása

   

  Mind a lepedék, mind a fogkő baktériumokat is tartalmaz, ezért rendszeresen el kell távolítani őket a fogainkról, hogy fogaink és ínyünk hosszú távon is egészséges maradjon. Ha a lepedéket és a fogkövet nem távolítják el, az bizonyos betegségek, például a fogszuvasodás és a parodontitis (ínysorvadással és csontpusztulással járó fogágybetegség) kialakulásának kedvez. A lepedékből képződő fogkő emellett esztétikailag sem szép látvány. Ezek megelőzésére a következő módon távolíthatja el könnyedén a lepedéket: 

   

  • Rendszeresen mosson fogat! Alaposan mosson fogat legalább naponta kétszer! Cserélje le a fogkeféjét legalább kéthavonta.
  • Használjon fogselymet! Mivel a lepedék főként a fogközökben gyűlik össze, naponta legalább egyszer tisztítsa meg fogközeit fogselyem segítségével. Ha nem szereti a fogselymet, a Philips Sonicare Airfloss szájzuhany készülék segítségével is megtisztíthatja fogközeit.
  •  Használjon szájvizet! Antibakteriális hatású szájvíz használatával elérheti a szájüreg minden területét, és segítségével még hatékonyabban fejezheti be a napi fogápolást.  

   

  Tanácsunk: Használjon modern elektromos fogkefét a fogmosáshoz, mivel az elektromos fogkefékkel lényegesen hatékonyabban tisztíthatja meg a fogait, mint a hagyományos kézi fogkefékkel. A Philips Sonicare DiamondClean szónikus fogkefe speciális lepedékeltávolító keféjével alaposan és megbízhatóan tisztítja fogait, és eltávolítja a lepedéket még a nehezen elérhető helyekről is.

  Ajánlott termékek

  Egy nő ragyogóan mosolyog, felfedve gyöngyházfehér fogsorát.

  Fogkő eltávolítás házilag?

   

  Míg a lepedéket otthonában is könnyedén eltávolíthatja, a fogkő eltávolítása a fogorvos feladata. Ne próbálja meg otthon eltávolítani a fogkövet, mivel akár súlyos sérülést is okozhat önmagának! Fogorvosa speciális eszközökkel távolítja el a fogkövet. Az eltávolítás után kifényesíti és fluor tartalmú készítménnyel kezeli a fogait. Bár a fogkő leszedés (különösen az íny alatti fogkő eltávolítása) kissé kellemetlen folyamat, a csillogóan fehér és mindenekelőtt egészséges fogsor megéri a szenvedést. Fogkőleszedés után használjon puha sörtéjű fogkefét, mely kíméli az irritált fogínyt, és öblögessen antibakteriális szájvízzel az ínygyulladás elkerülése érdekében.

  A fogkő megelőzése

   

  Ahogy láthatja, a fogkő eltávolítása otthon nem ajánlott, azonban az alapos szájhigiénia mellett mást is tehet a lepedék és a fogkő képződésének megelőzésére:

   

  • Csökkentse a cukor- és keményítő-tartalmú ételek fogyasztását! A lepedék a fogakon könnyebben képződik olyan élelmiszerek fogyasztása után, mint a fehér kenyér, édességek és tésztafélék. Körülbelül fél órával az ilyen ételek elfogyasztása után alaposan mosson fogat, hogy megelőzze a lepedék és a fogkő felhalmozódását.
  •  Igyon sok vizet! Igyon sok vizet étkezés közben és után is, hogy megelőzze a lepedék és a fogkő kialakulását. 

   

  Ha a napi szájápolási tevékenység már rutinná válik, a fogmosást és az öblítést hamarosan könnyű feladatként éli majd meg, melynek a jutalma egy csillogó, egészséges fogsor és gyönyörű mosoly!

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.