0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Fekete foltok a fogakon: mit tehetünk a fekete fogkő és a fogak fekete elszíneződése ellen?

  Olvasási idő: 3 perc

  Előfordult már, hogy amikor mosolyogva a tükörbe nézett, döbbenetére barna vagy fekete foltokat fedezett fel a fogain? Valószínűleg a körmével is megpróbálhatta lekaparni a foltokat, azonban a fogak fekete vagy barna elszíneződése ilyen könnyedén nem távolítható el. Alábbi írásunkban elmagyarázzuk, honnan származik a fogak fekete elszíneződése, hogyan kerülhető el a fekete lepedék a fogakon, és hogy miként történik a fekete fogkő eltávolítása.

  Fekete foltok a fogon: okok és lehetőségek

   

  A fekete elszíneződést a fogakon többnyire külső tényezők okozzák. A fogzománc enyhén porózus szerkezetű, és idővel elszíneződhet, befoltosodhat, ha rendszeresen érintkezik bizonyos színező hatású élelmiszerekkel vagy más anyagokkal. A fogak fekete elszíneződése és a barna foltosodása (foltosodás) főként az alábbi okokra vezethető vissza: 

   

  • Rossz szájhigiénia. Ha ritkán, rövid ideig vagy rossz technikával mosunk fogat, fogaink hamar elszíneződhetnek. 
  • Kávé, tea, vörösbor és bizonyos üdítőitalok.
  • Dohányzás. A dohány bizonyos vegyi összetevői (a nikotin és a kátrány) megtámadják a fogzománcot és az ínyt, és a fogak elszíneződését okozzák.
  • Fogszuvasodás. A fekete pötty a fogon kezdődő fogszuvasodásra is utalhat. A fogszuvasodás gyakran úgy jelenik meg, mint kis, sötét foltok a fogak (különösen az őrlőfogak) felületén. Kialakulását a fogak fokozott érzékenysége is kísérheti. 
  • Foglepedék, fogkő. A fogak között vagy az íny körül lévő fekete és barna foltok valószínűleg fekete fogkő vagy barna fogkő felhalmozódása miatt alakulnak ki. 

   

  Az elszíneződés kialakulhat belső, a fog szerkezetéből eredő, valamilyen betegséggel vagy gyógyszerhasználattal összefüggő okból is, különösen a sárga elszíneződés esetén. Ebben az esetben a sárga vagy barna foltok megakadályozása vagy okának meghatározása érdekében több szakorvos véleménye is szükséges lehet. 

  Hogyan lehet eltávolítani a barna vagy fekete foltokat a fogakról?

   

  Mivel a fogakon lévő barna vagy fekete foltokat gyakran külső tényezők okozzák, ezért általában viszonylag könnyű eltávolítani őket.

   

  • A legkézenfekvőbb megoldás az étkezési szokások megváltoztatása, és az olyan elszíneződést okozó fogyasztási cikkek kerülése, mint a kávé és a dohány, amelyek a fogak fekete elszíneződésének és a barna foltoknak a fő okozói.
  • Ezután gondoskodjon a megfelelő szájhigiéniáról! Ha nem mos megfelelő gyakorisággal és ideig fogat, akkor lehetőséget ad arra, hogy a fekete vagy barna fogkő felrakódjon és megkeményedjen, elrontva tökéletes mosolyát. Ne feledje, hogy naponta legalább kétszer mosson fogat egy olyan puha sörtéjű fogkefével, mint például a Philips Sonicare DiamondClean, amely különleges technológiájának köszönhetően lehetővé teszi, hogy elérje és eltávolítsa az általában nehezen hozzáférhető helyekről is a lepedéket. Ne felejtsen el minden nap fogselymet használni, cukros vagy savas ételek fogyasztása után pedig öblítse ki a száját, hogy elkerülje a fogszuvasodást.
  • Rendszeresen ellenőriztesse fogait fogorvossal, és kérjen időpontot fogkőeltávolításra, ha észreveszi, hogy elkezdett felgyülemleni a lepedék a fogain. A lepedék és a fogkő amellett, hogy esztétikai szempontból nem túl kedvező fekete vagy barna foltokat hagynak a fogakon vagy a fogak között, előre vetíthetik olyan súlyosabb fogászati problémák kialakulását is, mint a fogszuvasodás, valamint kellemetlen leheletet is eredményezhetnek.

  Ajánlott termékek

  A fekete fogkő, vagy a fekete folt a fogon nem csak kozmetikai, hanem szájhigiéniai probléma vagy bizonyos helytelen étkezési szokások jele is. Bármilyen könnyű legyen is eltávolítani e foltokat a fogakról, kérjen mielőbb időpontot fogorvosához szájhigiéniájának a javítása érdekében!


  A cikkben szereplő tanácsok csak tájékoztatásul szolgálnak, és nem minősülnek orvosi tanácsnak! Szájhigiéniai problémák esetén a lehető leggyorsabban konzultáljon fogorvosával, a lehetséges problémák feltérképezése és kezelése érdekében!

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.