0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Csecsemő fogápolás és fogmosás gyerekeknek

  Olvasási idő: 4 perc

  A napi fogápolás nagyon fontos része az általános személyes higiéniának, egészen kisgyermekkortól kezdve. Éppen ezért lényeges, hogy a lehető legkorábban megismertesse gyermekét a mindennapi fogmosás szokásával, és a helyes fogmosási technikákkal! Csak így biztosíthatja, hogy gyermeke fogai jól fejlődjenek és egészségesek maradjanak. Mint minden más tevékenységet, a helyes fogmosási technikákat is először el kell sajátítaniuk gyermekeinknek. Az alábbiakban bemutatjuk, mennyire fontos a fogmosás babáknak is, számba vesszük azt, hogy hogyan taníthatjuk meg gyermekeinket a helyes fogmosásra, és milyen dolgokat szükséges figyelembe vennünk, amikor egy kisgyermek fogait ápoljuk.

  Baba fogmosás: mikortól mossuk gyermekeink fogát?

   

  Az első életévekben a szülők gondoskodnak gyermekeik fogápolásáról. A baba fogápolása során a szülőknek kell finoman átsúrolni a baba ínyét, majd a kibújó tejfogakat egy puha, kisfejű babafogkefével. Három-négy éves koruktól kezdve azonban a gyerekek elkezdhetik saját maguknak mosni a fogaikat. Szülőként fontos, hogy ezt bátorítsuk is, mivel ezáltal megtaníthatjuk gyermekeinket, hogy felelősséget vállaljanak saját fogaik egészségéért. Nagyon fontos, hogy a napi fogmosási rituálét a kezdetektől fogva egy meghatározott rendszer szerint végezzük. Ez azt jelenti, hogy meghatározott időpontokban mossunk fogat, és már a kezdetektől ismertessük meg gyermekünkkel a helyes fogmosási technikákat!


  Kisgyermekek esetében segíthet, ha megtanulnak egy bizonyos sorrendet az egyes fogfelületek megtisztítására (rágófelületek – foga(fogak) külső felületei – fogak belső felületei), és ehhez a sorrendhez minden esetben ragaszkodnak. Így a gyermekek könnyebben megtanulják és rögzítik a fogmosás helyes lépéseit, és nem hagynak ki egyetlen fogfelületet sem! A következőkben bemutatjuk, melyek a helyes fogmosás lépései gyerekeknek.


  A helyes fogmosás gyerekeknek:

   

   

  • Először mossuk át a fogak rágófelületét!
  •  Utána mossuk meg a fogak külső felületét! Eközben az alsó és felső fogsor legyen összezárva! Körkörös mozdulatokkal haladjunk középről indulva jobbra és balra!
  • Végül mossuk meg a fogak belső felületét is körkörös mozdulatokkal, az ínytől a fogakig haladva! 

   

  Fontos, hogy a gyerekek megtanulják ezeket a lépéseket, és betartsák a helyes sorrendet. Ebben az első időszakban rendszeres támogatást és felügyeletet igényelhetnek, amíg kialakul náluk a megfelelő rutin. A kisgyermekekre ugyanaz vonatkozik, mint a felnőttekre: naponta legalább kétszer mossanak fogat (reggel és este). Emellett édesség fogyasztása után soron kívül is érdemes fogat mosni gyermekünknek.

  Egy kisfiú grimaszolva édesanyja felé mutatja fogsorát, miközben egy kék Philips Sonicare for Kids gyermek fogkefét tart a kezében.

  A fogmosás tanítása gyerekeknek: Tippek a kisgyermekek fogmosásának megkönnyítésére

   

  A fogmosás kisgyermekekkel nem mindig egyszerű dolog. Néhány gyermek nem szeret fogat mosni, és hevesen tiltakozhat a fogmosás ellen, így velük a folyamat kezdetben komoly kihívást jelenthet. A következő trükkökkel megkönnyítheti kisgyermeke számára a fogmosás folyamatát, és segítheti gyermekét a fogmosás elsajátításában! 

   

  •  Mosson fogat közösen gyermekével! A fogmosás sokkal szórakoztatóbb lehet gyermekének, ha anya és apa is vele együtt mos fogat. A gyerekek még úgy tekinthetnek a fogmosásra, mint egy nem kívánt kötelező tevékenységre, azonban könnyebben vállalják azt, ha látják, hogy ez a szüleikre ugyanúgy vonatkozik. A közös fogmosás során pedig könnyebben bemutathatja gyermekének a helyes fogmosási technikákat.
  • Tegye játékossá a fogmosás tevékenységét! A játékok érdekesebbé teszik ezt a gyermekek számára unalmas tevékenységet. Tanuljon meg, vagy találjon ki egy fogmosáshoz kapcsolódó mondókát vagy dalt! Ez elvonja a gyermek figyelmét, leköti és szórakoztatja őt, és mielőtt még észrevenné, már meg is mosta a fogait.
  •  Dicsérje meg gyermekét! Ha gyermeke ügyesen megmosta a fogait, dicsérje meg minden alkalommal! Ha gyermeke azok közé tartozik, akik számára a fogmosás igazi nyűg, kezdetben akár apróbb jutalmakat is adhat gyermekének, ha ügyesen megmossa a fogait!
  •  Teremtsen gyermekbarát légkört! A színes, mintás fogkefék, a saját kis törülköző és gyerekfogkrém mind segíthet a gyerekeknek megszeretni a fogmosás tevékenységét! Szereljen fel egy fürdőszobai tükröt gyermeke látómagasságába – a gyerekek könnyebben meg tudják mosni a fogukat, ha közben látják magukat.

   

  Amikor a gyerekek már elég idősek az elektromos fogkefe használatához, az megkönnyítheti számukra a fogmosást. A Philips Sonicare for Kids gyermekfogkefe egy szórakoztató alkalmazás segítségével motiválja gyermekét az önálló fogmosásra. A gyerekek az alkalmazás segítségével jutalmat kapnak a helyes fogmosásért, ami segít az egészséges fogápolási szokások kialakításában.

  Ajánlott termékek

  Legyen következetes, amikor gyermekei fogápolásáról van szó, és gondoskodjon arról, hogy már egészen kisgyermekkorban is rendszeresen elvigye gyermekeit fogorvoshoz. Ha nem engedi gyermekeit hozzászokni az édes italok és édességek rendszeres fogyasztásához, azzal is sokat tehet fogaik egészsége érdekében. Mindez azért fontos, hogy gyermeke fogai egészségesen fejlődjenek, és felnőtt korukra is megmaradjon a szép és egészséges mosolyuk!

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.