0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Érzékeny fogak? Útmutató a gyengéd, de hatékony szájápoláshoz fogérzékenység esetén

  Olvasási idő: 5 perc

  Elég egy nyalás a kedvenc fagylaltjából, és máris szúró, nyilalló fájdalmat érez a fogaiban? Sokunknak ismerős lehet ez az érzés, mivel rengeteg embernek érzékenyek a fogai a hidegre. Azonban nemcsak a hideg, hanem a túl forró vagy a túl édes ételek vagy italok fogyasztása is hasonló kellemetlen érzést válthat ki a hidegre, melegre vagy édesre érzékeny fogakkal rendelkező egyénekben. A még tejfogakkal rendelkező gyermekek is gyakran szenvednek emiatt, mivel a tejfogak érzékenyebbek a külső hatásokra. 

   

  Olvasson alább a fogérzékenység okairól, valamint ismerje meg a jó szájápolás alapjait, és azt, hogy hogyan előzheti meg a külső hatásokra érzékeny fogak kialakulását, és tegyen a fogfájás ellen! 

  A fogak érzékenységének gyakori okai


  Az érzékeny fogak az átlagosnál erősebben reagálnak a külső hideg vagy meleg hatásra. E hatások esetén villámlásszerű, nyilalló fájdalom léphet fel a fogakban, mely egészen az állkapocs területéig kisugárzik. A hidegre és melegre érzékeny fogak kialakulásának különböző okai lehetnek, és tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 25-30 százaléka1 is érintett lehet ebben a kérdésben. A fogérzékenység kialakulása főként a következő okokra vezethető vissza:

   

  • A fogíny sorvadása. Ha az íny visszahúzódik, és a fognyak szabaddá válik, az olyan ingereket, mint a hőmérséklet-ingadozás, könnyebben vezetik a fogakban lévő idegek. Főként igaz lehet ez akkor, ha a helytelen, túl erős fogmosási technika miatt a fogzománc elvékonyodott, és így kialakul a hidegre és melegre érzékeny fog. 
  • A fogak eróziója. A fogzománc elvékonyodása során a fognyak szabaddá válhat, ami érzékenyebbé teszi a fogakat.
  • Parodontitis. A parodontitis a fogágy (az íny, a foggyökér, a foggyökérhártya és az állcsont) gyulladása, amelyet bakteriális lerakódás okoz. A gyulladás következtében az íny visszahúzódik, és szabaddá válik az érzékeny fognyak. 

   

  A fent említett okokon kívül számos egyéb kockázati tényező is hozzájárulhat ahhoz, hogy fogai idővel érzékenyebbek legyenek. Ezek a következők lehetnek: 

   

  • Nem megfelelő fogmosási technika. Ha nem fentről-lefelé, hanem vízszintes mozdulatokkal mossa a fogait, az hozzájárulhat a fogzománc elkopásához. A túl erős dörzsölés emellett az íny visszahúzódását is elősegítheti.
  • Fogcsikorgatás. A fogcsikorgatás hatására a fogzománc elkopik és szabaddá válik a dentin. A fogcsikorgatás jelensége különösen a gyermekeket érintheti, és ennek következtében gyakran szenvednek a fájdalomra érzékeny fogaktól2.
  • Nem megfelelő szájhigiénia. Ha nem ápolja rendszeresen és alaposan a fogait és az ínyét, olyan a fogakat és az ínyt érintő betegségek kialakulását kockáztatja, mint a fogágygyulladás és a fogszuvasodás, amelyek viszont még tovább fokozhatják a fogak érzékenységét. 

  Egy nő hófehér fogait mossa egy Philips Sonicare Airfloss elektromos fogkefével.

  A fájdalomra érzékeny fogak megelőzése

   

  Az egészséges és fájdalommentes fogak megőrzésének alapja a megfelelő szájápolás. Vegye figyelembe a következő szempontokat, hogy megőrizhesse egészséges és csillogó mosolyát, és tehessen a fogfájás ellen!

   

  • Mosson rendszeresen fogat! Mosson fogat naponta legalább kétszer 3 percig egy jó minőségű fogkefével. Ez a szónikus elven működő elektromos fogkefe például akár tízszer több lepedéket távolít el a nehezen elérhető helyekről*, és segít a fogközök mélytisztításában is. Az ultrapuha kefefej pedig különösen alkalmas a fájdalomra érzékeny fogak ápolására.
  • Használjon fogselymet! A fogközök tisztításához használjon fogselymet legalább naponta egyszer.
  • Használjon szájvizet! A szájvíz nagyszerűen kiegészíti a fogkefét és a fogselymet a napi szájhigiéniás rutin részeként, mivel olyan helyekre is eljut, ahová fogkefével nem érhetünk el.
  • Tisztítsa meg a nyelvét is! A szájban lévő baktériumok nagy része a nyelv felületén lerakodó bevonatban található, ezért a nyelvünket ugyanolyan fontos rendszeresen megtisztítani, mint a fogainkat. A nyelvét tisztíthatja egy erre a célra szolgáló, speciális nyelvkaparóval is.

   

  Egy másik fontos szempont az érzékeny fogak megelőzésében a fogzománc megerősítése. A hidegre érzékeny fogak fájdalommal reagálnak más irritáló behatásokra is, mely a fogzománc meggyengülését jelezheti. Fogzománcát a következőképpen erősítheti meg: 

   

  • Savas ételek vagy italok fogyasztása után ne mosson azonnal fogat, hanem várjon a fogmosással legalább fél órát!
  • Étrendje legyen gazdag ásványi anyagokban (tejtermékek, zöldségek, gabonafélék, tengeri halak)!
  • Ne gyakoroljon túl nagy nyomást fogaira fogmosás közben!
  • Használjon speciális fluoridos szájápoló termékeket, amelyek erősítik a fogzománcot3

   

  Ezekkel az egyszerű lépésekkel segíthet önmagának és családjának, hogy egészségesek és fájdalommentesek legyenek a fogai! Ha bármilyen kérdése lenne, vagy aggódik a fogai egészségével kapcsolatban, ne habozzon kapcsolatba lépni fogorvosával! 

   

  * Két, egyenként kétperces fogmosási ciklus adatai alapján, a Philips Clean Program részeként.


  1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585833/

  2 https://www.nhs.uk/conditions/teeth-grinding/

  3 https://www.nhs.uk/conditions/fluoride/#:~:text=Fluoride%20is%20a%20naturally%20occurring,through%20a%20process%20called%20fluoridation 

  Ajánlott termékek

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.