A mindennapok rohanása során könnyű elfeledkezni arról, hogy jelentéktelennek tűnő döntéseink milyen hatással vannak a szájhigiéniánkra. Különösen igaz ez a táplálkozásra, ami komoly hatással van az ínyünk és fogaink állapotára, egészségére és kinézetére. A szájápolási rutinunk szintén fontos szerepet játszik a szájhigiénia fenntartásában.
Az édes vagy savas ételek meggyengíthetik a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz vagy a fog elvesztéséhez vezethet. Az áfonya, szójaszósz, vörösbor, kávé, tea vagy a szénsavas italok fogyasztását is igyekezzünk kerülni vagy minimalizálni.
Szerencsére nem csak rossz híreink vannak. Sokféle étel létezik, amely segít fogaink természetes fehérítésében. A kemény húsú gyümölcsök és zöldségek, mint az alma, a zöldbab, a karfiol, a répa és a zeller, segíthetnek tisztán tartani fogainkat, és fokozzák a nyáltermelést, ami semlegesíti a szájban lévő káros savakat. A magas kalciumtartalmú tejtermékek, például a sajtok is segítenek megőrizni fogaink fehérségét, a tejsav ugyanis megakadályozza a szuvasodást.
Nagyon fontos a naponta készeri, alkalmanként legalább két percig taró fogmosás. Ezzel eltávolíthatjuk a nap során lerakódott lepedéket és csökkenthetjük az elszíneződéseket. Elektromos fogkefe, például Philips Sonicare fogkefe használtával biztos lehet benne, hogy fogmosása hatékony lesz.
You are about to visit a Philips global content page
Continue