1
Íny

Mi az ínybetegség?


Az ínybetegségről azt gondolhatjuk, hogy ez egy ritka állapot, ami nem túl sok embert érint. Sajnos a valóságban az íny gyulladása elég gyakori, akár az emberek 47%-a szenved tőle élete során. A tünetek kezdetben szinte észrevétlenek, de idővel a kezeletlen ínygyulladás súlyos fogágybetegséghez vezethet.

Mi okozza az ínybetegséget?


A szájüregben normális esetben is több ezer baktérium található: a nyálban, a fogakon és a szájüreg felszínén, valamint az ételben, amit elfogyasztunk. Amíg ezek a baktériumok biológiai egyensúlyban vannak, nem okoznak betegséget. Nem megfelelő szájápolás esetén a felhalmozódott lepedékben a kórokozó (patogén) baktériumok elszaporodhatnak, ami gyulladáshoz, ínybetegséghez vezethet.  Az ínygyulladás tünete: duzzadt, vérbő íny, mely mechanikus behatásra vérezhet.
gum-disease

A fogágybetegség tünetei


A fogágybetegség az ínygyulladás előrehaladott állapota. A kezeletlen ínygyulladás a mélyebb szövetekbe terjed, melynek következménye lehet a láthatóan visszahúzódott ínyszél, valamint a csontágy pusztulása, mely a fog meglazulásához, majd elvesztéséhez vezethet.

Hogyan kezeljük az ínybetegséget?


Az ínybetegség kezelése attól függ, mennyire súlyos a kialakult helyzet. Enyhébb esetekben a mechanikus tisztítás is eltávolítja a lerakódott lepedéket. Fogkő jelenléténél professzionális, szakember által végzett tisztításra, fogkőeltávolításra van szükség. Súlyosabb esetben sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

A legjobb módszer a fogágybetegség elkerülésére a napi kétszeri fogmosás és napi egyszeri fogköztisztítás, aminek a Philips Sonicare AirFloss kitűnő eszköze lehet.