0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  A szilárd tápolálék bevezetése

  A szilárd táplálékok bevezetése

  Nagyjából 6 hónapos kora körül a csecsemő készen áll arra, hogy a szilárd táplálékok fogyasztása felé vezető útra lépjen. Eddig minden szükséges tápanyagot az anyatejen keresztül kapott meg. A tej meg is marad kulcsfontosságú táplálékforrásnak a baba 2 éves koráig, de most, hogy az emésztőrendszere kicsit ellenállóbbá vált, ideje elkezdeni kísérletezni az ízekkel és állagokkal.

  Annak jelei, hogy a csecsemő készen áll a hozzátáplálásra

   
  • Képes felülni és stabilan tartani a fejét
  • Jó a kéz-, szem- és szájkoordinációja (rá tud nézni az ételre, fel tudja emelni, és a szájába tudja tenni)
  • Képes lenyelni az ételt, és nem löki ki a nyelvével

  Az első ételek


  Sok csecsemő első szilárd tápláléka a simára kikevert, nyúlós állagú rizspép. Bár nincs kőbe vésett szabály arra vonatkozóan, hogy mit kóstoljon meg először a kisbaba, jobb, ha nem terheljük meg túlságosan korán a parányi emésztőrendszert. Válasszon könnyed, otthon készített püréket, kezdetnek például körtéből. Készítsen nagyobb mennyiségeket, és fagyassza le kis adagokban, hogy időt takarítson meg, ha a baba ízlése már hozzászokott az új rendszerhez.

  Szoptassa meg gyermekét vagy etesse meg cumisüvegből a szokásos módon, majd kínáljon neki egy kis pürét puha végű etetőkanalat használva. Kezdje naponta egy teáskanálnyi adaggal. Válasszon ehhez olyan napszakot, amikor a kisbabája nem fáradt és nem nyűgös. Fokozatosan növelje a püré mennyiségét, hagyva, hogy a baba diktálja a tempót. Várjon legalább három napot, mielőtt újabb ételt vezet be, hogy legyen ideje észrevenni az esetleges allergiára mutató tüneteket; ha felmerül az allergiás reakció gyanúja, azonnal forduljon orvoshoz. Amint a baba hozzászokott a lágy ételekhez, váltson sűrűbb állagú pürésített vagy passzírozott ételekre, például édesburgonyára, és növelje az étkezések számát napi kettőre a szokásos tejes étrend mellett.

  Gyermekének a hozzátáplálás minden szakaszához új készségeket kell elsajátítania – szóval legyen türelmes. A sűrűbb állagú ételek segítenek a babának megszokni a nyelv használatát, hogy a szájpadláshoz nyomja, majd lenyelje az ételt. A hozzátáplálás utolsó szakaszában a darabos, kézbe vehető ételek bevezetése következik, amelyeket a baba meg tud ragadni és kézben tud tartani. Ilyenek a sómentes ropogtatnivalók, a gyümölcsdarabok vagy akár a kétszersült rudacskák és a különböző formájú főtt tészták. Ha a babája bizonyos ételeket kiköp vagy visszautasít, ne erőltesse. Vegye le az étlapról pár napig, majd próbálja újra.

  A baba étrendjében 8 hónapos korára már szerepelnie kell számos ételfajtának, ideértve a gabonapelyheket, gyümölcsöket, zöldségféléket és kis adag fehérjéket, például csirkehúst vagy lencsét. Fontos önálló étkezésre ösztönözni a babát, ezáltal elősegítve a finommotoros képességek és a mozgáskoordináció fejlődését.

  Emellett az is hasznos a baba számára, ha részt vesz a családi étkezéseken. Ha látja, hogy mások mindenfélét esznek, lehetséges, hogy kevésbé lesz válogatós a későbbiekben. Kínáljon neki többféle, kézbe vehető, bababarát ételt, például banánt vagy rizskorongot, és hagyja, hogy kísérletezzen velük, miközben mellette ül az asztalnál.

  Számítson rá, hogy a baba játéka és kísérletezése során nagy rendetlenség támad majd, és mindenképpen legyen jelen az étkezéseknél.

   

  Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.

  20% kedvezmény Philips Avent termékekre 

  Regisztráljon Philips AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 20% kedvezménnyel jutalmazzuk!

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.