Körülbelül 7–8 hónapos korára a gyermeke elsajátítja a puha és pépes ételek lenyelését. Ahogy egyre nagyobb kedvvel veti bele magát az evés világába, eljön az ideje, hogy a fűszerezetlen és édes pürék után az ízlelőbimbókat is elkezdjük tornáztatni.
Bár tilos megsózni a kisbaba ételét, ekkorra eljött az ideje a természetesen sós ételek, például a közepesen érett, puha sajtok vagy a cheddar sajt bevezetésének. Egy kis krumplipürével kiegészítve kész is egy fogás, vagy készíthet belőle saját sajtszószt, amelytől máris ízesebb lesz a tészta.
Szerettesse meg kisbabájával a zöldségeket úgy, hogy gyümölcs-zöldség kombinációkat, például almából, répából és spenótból készült pürét kínál neki. Az édes gyümölcsök kellemesebbé teszik a zöldségek ízét. A Philips Avent 4 az 1-ben egészséges bébiétel-készítőjével könnyen készíthet tápláló ételeket, akár a hozzá tartozó alkalmazásban található ízletes receptek alapján.
Az erőteljesebb ízű fogásokat úgy teheti édesebbé és a kicsi szájak számára vonzóbbá, ha a sütőtálban elkészített egytálételeket vagy a leveseket például némi szárított gyümölccsel, mondjuk mazsolával, mangóval, ananásszal vagy sárgabarackkal gazdagítja.
A hal pozitív egészségügyi hatásai lenyűgözőek, ezért nagyon hasznos már korán megszerettetni a gyermekével ezt az ízvilágot. Érdemes először visszafogottabb ízekkel kezdeni, például megnyúzott és kifilézett párolt tőkehalat kínálni fehér szósszal, vagy halas pitét készíteni. Amint a gyermeke hozzászokott a hal ízéhez és állagához, bevezetheti az omega-3 zsírsavakban gazdag, erősebb ízű halakat, például a lazacot vagy a makrélát.
A lencse, a hüvelyesek és a csicseriborsó mind magas tápértékű fehérjeforrás. A jó hír az, hogy számos bababarát módon fogyaszthatók, az otthon készített főzelékektől kezdve a hummusz típusú mártogatós szószokig.
Azt gondolhatnánk, hogy egy olyan határozott íz, mint a gyömbéré, túl erős a kisbaba kifinomult étlapjához, azonban ha a frissen reszelt vagy szeletelt gyömbérből kis mennyiséget hozzáteszünk a párolt gyümölcsökhöz vagy az erőteljesebb ízű levesekhez, nem csupán a kicsi ízlelőbimbóit ingereljük, hanem az immunrendszert erősítő tápanyagokkal is gazdagítjuk őt, valamint számos betegséget enyhíthetünk így a pocakfájástól a megfázásig.
Igaz, hogy a só és a cukor használata tiltott, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet ízesíteni a kisbaba ételeit. Gyermeke már elég nagy ahhoz, hogy élvezze a kömény, a kurkuma és hasonló fűszerek ízét. Ha szívesen evett fűszeres ételeket a szoptatás időszakában, még valószínűbb, hogy a kicsinek is ízleni fognak ezek a fűszerek, hiszen az anyatejen keresztül már megszerette őket.
Szükségtelen megmaradni a bababarát zöldségek – például a batáta és a borsó – unalmas mókuskerekében. Minél hamarabb minél többféle zöldség fogyasztására képes rávenni a gyermekét, annál jobb, ezért érdemes megpróbálni olyan szokatlanabb falatokat felvenni az étlapra, mint a cékla, a padlizsán, a paprika vagy a kelkáposzta.
Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.
You are about to visit a Philips global content page
Continue