1
Cikk

Miért fontos a babaszoba hőmérsékletének és páratartalmának ellenőrzése


Bébiőrök és hőmérők

Úgy látszik, a bébiőrök nem csak arra használhatók, hogy észrevétlenül bekukkantson az ember a kicsihez – segíthetnek a gyermek egészséges fejlődésének biztosításában is. Ebből az útmutatóból megtudhatja, milyen hatással van a hőmérséklet és a páratartalom a gyermek egészségére, milyenek az ideális feltételek, és hogyan lehet segítségére a bébiőr.

Milyen hatással van a szoba hőmérséklete és páratartalma kisbabám egészségére?

Legtöbbünk számára nem nagy dolog, ha a szobában kicsit túl meleg van, vagy párásabb a levegő, a kisbabák azonban általában érzékenyebbek a hőmérsékletre és a páratartalomra. A túl alacsony páratartalom például szem- és torokszárazságot okozhat, ha pedig egy kicsit túl hideg vagy túl meleg van, a kicsik nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket úgy, ahogy a felnőttek.

 

Milyen körülményeket ideális fenntartani a szobában?

Az ideális körülményeket érdemes inkább egyfajta tartományként megközelíteni, mint egy konkrét hőmérséklet- vagy páratartalom-értékként. Kisbabája számára a legegészségesebb szobahőmérséklet valahol 16–20 °C között van, a páratartalmat pedig ajánlott 40 és 60% között tartani.

 

Hogyan segíthet ebben a bébiőr

Ha azon tűnődik, mikor gondoskodhat ezeknek az értékeknek a figyeléséről az etetések, a megnyugtatások és a szülői léttel járó általános feladatok tengerében, ne aggódjon. Az intelligens bébiőrök tartják a frontot: figyelemmel kísérik a szoba hőmérsékletét és a páratartalmát Ön helyett.

 

Ha beállítja az intelligens bébiőrön a kívánt hőmérséklet- és páratartalom-határértékeket, a készülék értesítést fog küldeni, amikor az észlelt értékek túllépik ezeket. Ennyi az egész, és mindig tudni fogja, hogy egészséges-e a szoba hőmérséklete és páratartalma gyermeke számára – vagy egy kis beavatkozásra van szükség.

 

Az értéktől függően megteheti a szükséges lépéseket, hogy gyermeke kellemesebben érezze magát. Egy kicsit túl magas a páratartalom? Érdemes lehet kinyitni az ablakot, és beengedni egy kis friss levegőt. Aggódik amiatt, hogy a kicsi túlságosan felhevül? Gondoskodjon róla, hogy ne legyen túlöltöztetve, vagy fontolja meg légkondicionáló alkalmazását a szobában a kellemesebb szobahőmérséklet fenntartásához.

 

Előfordulhat, hogy szeretné jobban megérteni, hogyan hat a szoba hőmérséklete és páratartalma gyermeke alvására. Ha az intelligens bébiőrt összekapcsolja a gyermekek egészséges fejlődését középpontba helyező uGrow nevű alkalmazásunkkal, és nyomon követi gyermeke alvásmintázatát, egyetlen pillantással fel fogja tudni mérni, milyen szobahőmérséklet mellett tud gyermeke a legjobban pihenni.

 

Immár láthatja, hogy a bébiőr nemcsak arra jó, hogy néha ránézzünk a kicsire, hanem egyszerű eszköz lehet a kisbaba jó közérzetének biztosítására – éjjel-nappal.

További olvasnivalók a témában

Szülővé válás. Nincs mindent tudó kézikönyv, de támogatási csapatunk mindig rendelkezésére áll

Szeretne ingyenes, személyre szabott tanácsokat és kedvezményeket kapni, egyenesen a postafiókjába?
E-mail ikon