vissza
×

HÉTKÖZNAPOK AZ ŰRBEN

Hogyan élik az űrhajósok mindennapjaikat zéró gravitáció mellett?

Közismert tény, hogy a világűrben a gravitáció nulla. Ez azt jelenti, hogy nincs fent és lent. Hacsak nem kapaszkodik valami lerögzített tárgyba, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége szabadon lebeg. Lássuk, hogy boldogulnak a hétköznapokban! El tudják végezni a mindennapi élet megszokott műveleteit?

 

Borotválkozás

Igen, de óvatosnak kell lenni. Senki sem szeretné beszippantani valaki más lenyírt borostáját, vagy egy nagy csomó szakállat kapni a szemébe. A Philips már az Apollo 11 idejében felismerte a problémát, s olyan villanyborotvát fejlesztett ki, ami beszippantja a levágott szőrszálakat. Ha minden igaz, a MoonShaver a világűrbe is elkísérte Neil Armstrongot és társait.

 

 

Fogmosás

Igen. Nyomjon ki egy golyóbisnyi vizet a vizesüvegből, tartsa bele a fogkefét, hagyja, hogy a rostok felszívják a vizet, majd a maradék vizet nyelje le. Nyomjon a nedves fogkefére egy kis fogkrémet, majd lásson hozzá a sikáláshoz. Hogy miért csak kicsit? Azért, mert ha végzett a sikálással, mindent le kell nyelnie, ami a szájában van. Így higiénikusabb, mintha egy rongyra köpné és eldobná – s ennek semmi akadálya, hiszen a fogpaszta nem mérgező.

 

Alvás

Igen. A világűrben nincs nappal vagy éjszaka, habár a legénység figyelemmel kísérheti a napszakok váltakozását az anyabolygón. Az űrben nincs szükség párnára vagy matracra sem, sőt, még csak le sem kell feküdni az alváshoz (emlékszik? Nincs fent vagy lent). Elég bebújni az alvófülke falához rögzített hálózsákba, s máris belebeghet (szó szerint) az álmok birodalmába. 

 

A test alapfunkciói

Igen is meg nem is. A súlytalanság alaposan felborítja az emberi test természetes folyamatait. Az űrhajósok eleinte általában hányingerrel küszködnek. Ha nem terheli rendszeresen a végtagjait, a csontszövet összezsugorodik és az izmok sorvadni kezdenek. Minél tovább marad az űrben, annál nehezebb lesz a visszatérés a Földre. Ha formában akar maradni, használja a Nemzetközi Űrállomás futópadát – de szíjazza le magát jól, különben az első lépésnél visszapattan.

 

A vécé használata

A vizelet drága kincs, ezért nem szabad pazarolni. Menjen be a vécéfülkébe, zárja magára az ajtót, majd válasszon egyet a kétféle cső közül – a kisebb sárga kisdologhoz, a nagyobb piros pedig nagydologhoz való. Külön szívórendszer gondoskodik arról, hogy a végtermék a megfelelő helyre kerüljön. A vizeletet ivóvízként hasznosítják újra, a hulladékot pedig ideiglenesen tárolják.

 

Evés

Igen, bár kulináris élvezetekre ne számítson. Az utasok víz hozzáadása mellett fogyasztható porított étkekből vagy zacskóból kanalazható készételekből válogathatnak. Az étel azonban nem marad meg a kanálon – ha kikerül a zacskóból, össze-vissza lebeg, és a szájával kell elkapnia. A zsíros ételek fogyasztása ezért aztán kissé macerás...

 

Ivás

Igen. A vizet nem lehet pohárba önteni, hanem zacskóból, szívószállal kell elfogyasztani. Nyilván ízre is kitűnő, hisz végtére is az Ön és a többi űrhajós izzadságából és vizeletéből nyerték. A testfolyadékok megtisztításával az ISS 6000 liternyi vizet nyer évente, így ennyivel kevesebb vizet kell rendszeresen 400 km magasra felvinnie a világűrbe. Az újrahasznosító mechanizmus annyira hatékony, hogy a keletkező víz tisztább, mint a földi csapból folyó ivóvíz.

 

Kirándulás

Jelenleg még nincs lehetőség rövid űrkirándulásokra, de ez megváltozhat a jövőben, köszönhetően a XCOR Space Expeditions űrhajójának. További információkért csatlakozzon küldetésünkhöz.