0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Miért fontos a fogközök tisztítása? A fogselyemtől a fogköz tisztító kefén át a szájzuhanyig

  Olvasási idő: 5 perc

  Sokan úgy gondolják, hogy a napi kétszeri fogmosás elegendő a jó szájhigiénia fenntartásához, és a fogmosás befejeztével gyakran megfeledkeznek a fogközök tisztításáról. Azonban a fogközök tisztítása ugyanolyan fontos, mint a fogak felületének megmosása, mivel az ételmaradékok megragadhatnak a fogközökben, a baktériumok pedig gyorsan megtelepedhetnek ezeken az ételmaradékokon. 
  Alábbi írásunkban elmagyarázzuk, miért olyan fontos a fogközök tisztítása, milyen gyakran szükséges megtisztítani fogközeinket, és hogy interdentális fogkefét (vagyis fogköz tisztító kefét) vagy fogselymet használjunk-e inkább a fogközök tisztítására!

  Miért van szükség a fogközök tisztítására?

   

  Ha a fogközökben lerakódott ételmaradékot nem távolítják el, bakteriális plakk halmozódik fel rajtuk, mely elősegíti a fogszuvasodást, a fogínygyulladást és egy másik lehetséges probléma, a szájszag kialakulását is. Az optimális szájhigiénia elérése, valamint a fogak és a fogíny megbetegedéseinek megelőzése érdekében fontos a fogközök rendszeres tisztítása. Iskoláskorú gyermekeknek is érdemes már rendszeresen fogselymet használniuk, különösen, ha a fogközeik nagyon szűkek vagy fogkefével nehezen elérhetőek.

  Hogyan tisztíthatjuk meg a leghatékonyabban a fogközeinket?

   

  Fogaink felülete viszonylag könnyen tisztítható bármilyen fogkefével. A fogközök tisztítása azonban ennél már nehezebb feladat, amely egy hagyományos fogkefével nem kivitelezhető. 


  A szónikus elektromos fogkefék azonban segíthetnek a fogak közötti rések tisztításában is fogmosás közben. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a fogkefe elérje a fogak közötti tereket is, így támogatva a fogközök megtisztítását fogmosás közben. 


  A Philips Sonicare szónikus elektromos fogkefe percenként akár 62 000-szer mozgatja a kefefejet – ez jóval több, mint ahány mozdulat egy kézi fogkefével kivitelezhető. A gyors mozgások olyan folyadékáramlást hoznak létre, amely még a fogközökben is hatékonyan segíti a tisztítást. 


  A szónikus fogkefével történő fogmosás azonban nem helyettesíti a fogközök külön megtisztítását. Az, hogy Ön fogköz tisztító kefét, elektromos szájzuhanyt vagy fogselymet használ, egyéni ízlés kérdése. A fontos az, hogy a fogközök tisztítását beépítse a napi szájhigiénés rutinjába! Az alábbiakban összehasonlítjuk a fogköztisztítás módszereit!

  Ajánlott termékek

  Fogselyem vagy fogköz tisztító kefe?

   

   

  • Fogközök tisztítása fogselyemmel:
   A fogselyem különböző változatokban kapható. Készülhet műanyagból vagy selyemből, viaszos bevonattal vagy anélkül. Egyes fogselymek hozzáadott fluoriddal vagy borsmenta ízesítésben kaphatók. Az, hogy melyik fogselymet választja, elsősorban az Ön egyéni preferenciáitól függ. A viaszos fogselyem valamivel könnyebben becsúszik a fogközökbe, és olyan egyének számára is megfelelő, akiknek kifejezetten szűk a fogköze vagy érzékeny az ínye.

   A fogselyem általában tekercsben kapható. A tekercsből elég csak letépni a kívánt hosszúságú fogselymet, és az az ujjai köré tekerve azonnal használható.

   A gyerekek számára kapható pálcika formájú, speciális gyerekfogselyem is, melynek a használata könnyebb lehet számukra. A gyermekfogselymek különböző színekben és szórakoztató formákban kaphatók, ami motiválja a gyerekeket a fogselyemhasználat elsajátítására. 

   A lepedék és az ételmaradékok hatékony eltávolítása érdekében fontos, hogy elsajátítsuk a fogselyem megfelelő használatát. Felmerülhet Önben az a kérdés is, hogy a fogselymet fogmosás előtt vagy után érdemes használni? Függetlenül attól, hogy melyik módszert választja a fogközei tisztítására, ne felejtse el: először mindig a fogközök tisztítását végezze el, és utána mosson fogat! 

  • A fogköztiszító kefék használata:
   A fogköztiszító kefe egy olyan kis kefe, amelyet a fogközbe csúsztathat, és előre-hátra történő mozgatással távolíthatja el az ételmaradékokat. Ezek a fogköz tisztító kefék külsőre egy kis fenyőfára vagy egy kis üvegtisztító kefére emlékeztetnek. Különböző méretben kaphatók, hogy Ön a megfelelő méretet tudja választani a fogközei tisztításához. A fogköz tisztító kefék egy kevés vízzel vagy fogkrémmel is használhatók.

  Szájzuhany vagy fogselyem – melyiket használjam?

   

  Tippünk: Ha Ön nehezen boldogul a fogselyemmel, vagy nem szimpatikus megoldás Önnek a fogköz tisztító kefék használata, akkor fogselyem helyett egy elektromos szájzuhany, mint például a Philips Sonicare Airfloss Ultra készülék megfelelő lehet az Ön számára. Ez a fogközök tisztítására szolgáló eszköz a fogközökben felhalmozódott lepedéket levegő és apró vízcseppek kombinációjával gyengéden, hatékonyan és mindenekelőtt nagyon egyszerűen távolítja el, amint az tudományos vizsgálatok is bizonyították. A Philips Sonicare Airfloss Ultra használható vízzel vagy szájvízzel is, és nagyban hozzájárul az egészséges napi fogápolási rutin fenntartásához. 


  Fogai egészségének megőrzéséhez nem csupán a megfelelő otthoni szájhigiénia betartása fontos. Rendszeresen keresse fel fogorvosát egy rutinellenőrzésre, és évente legalább egyszer szakszerűen tisztíttassa meg fogait és fogközeit, hogy mosolya ne csak csillogó, hanem mindenekelőtt egészséges legyen! 

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.