0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Hogyan győzzük le a rossz leheletet négy egyszerű lépésben

  Olvasási idő: 4 perc

  A rossz lehelet (orvosi nevén halitosis) érzékeny téma, amelyről senki sem szeret beszélni. Hiszen melyikünk szembesítené szívesen egy embertársát azzal, hogy kellemetlen a lehelete? Így aztán azt a fontos kérdést, hogy mit tehetünk a kellemetlen szájszag ellen, általában csak az teszi fel, aki saját maga is felismeri, hogy kellemetlen a lehelete. Hogyan küzdhetünk tehát a szájszag ellen? Alábbi írásunkban bemutatjuk a rossz lehelet okait, és megismertetjük Önnel, hogyan előzheti meg négy egyszerű lépéssel a kellemetlen szájszag kialakulását! Ismerje meg a kellemetlen szájszag okait és a jó szájhigiénia alapjait, és tegyen a szájszag ellen Ön is!

  Rossz lehelet: a szájszag okai és hajlamosító tényezők

   

  Fokhagymás ételt evett ebédre vagy alkoholt fogyasztott előző este? Bizonyos élelmiszerek vagy stimuláló szerek átmenetileg kellemetlen szagúvá változtathatják leheletünket. Ez esetben a rossz lehelet a gyomorból ered, és viszonylag rövid idő elteltével elmúlik, mindenféle szükséges kezelés nélkül. Ha kellemetlen szájszagot okozó ételt vagy alkoholt fogyasztottunk, egy mentolos cukorka vagy rágógumi segíthet a rossz lehelet elűzésében.

   

  A tartósan rossz lehelet azonban többnyire szájüregi problémák és a rossz szájhigiénia következtében alakul ki. A kellemetlen leheletet leggyakrabban a fogközökben és a nyelv felületén megtelepedett anaerob baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok lebontják az ételmaradékokat, és kénvegyületekké alakítják őket – innen ered a rossz szájszag. A kellemetlen lehelet kiváltó okai tehát a következők:

   

   

  • Nem megfelelő szájhigiénia.
  • Fogászati betegségek, például fogszuvasodás vagy foggyökér-gyulladás.
  • Parodontitis (fogágybetegség).
  •  Szájüregi gombás fertőzések és tályogok.
  •  Szájüregi daganatok.

   

  Ezen kívül, a rossz leheletnek számos, nem a szájüregből eredő oka is lehet: 

   

  • Bizonyos gyógyszerek szedése.
  • Stressz.
  • Menopauza vagy egyéb hormonális ingadozások.
  • Fül-orr-gégészeti betegségek (pl. mandulagyulladás).
  • Böjtölés.
  • Ételallergia.

   

  Ha kellemetlen a lehelete, és nem biztos a kiváltó okokban, kérjen tanácsot fogorvosától!

  Fiatal férfi szélesen mosolyog, felfedve szép állású, hófehér fogsorát.

  Mit tehetünk a rossz lehelet ellen?

   

  Most, hogy tudja, melyek lehetnek a rossz lehelet kiváltó okai, biztosan szeretné tudni, mit tehet a kellemetlen szájszag megelőzése érdekében. A kiváltó okoktól függően a rossz lehelet megszüntetéséhez speciális kezelésre lehet szükség, ezért mindenképpen érdemes felkeresnie fogorvosát. Általában véve azonban elmondható, hogy a rossz lehelet elleni küzdelem alapköve a megfelelő szájhigiénia.

   

  • Mosson fogat alaposan, naponta kétszer! A hatékonyabb tisztítás érdekében érdemes befektetnie egy olyan modern szónikus fogkefébe, mint például a Philips Sonicare DiamondClean, amely a hagyományos kézi fogkeféknél sokszorta hatékonyabban távolítja el a lepedéket, még a nehezen elérhető helyekről is.

  •  Tisztítsa meg a nyelvét is! Érdemes megtisztítania a nyelvét is naponta egyszer, mivel a szájban található baktériumok többsége a nyelv felületén megtapadó lepedékben található. Használhat speciális nyelvkaparót vagy a fogkeféje sörtéjét a friss lehelet érdekében.

  •  Tisztítsa meg a fogközöket is! Távolítsa el a baktériumokat a fogközökből fogselyem vagy speciális fogköz-tisztító készülék (szájzuhany) segítségével!

  •  Ha már kialakult Önnél a fogkő, keresse fel fogorvosát a fogkő eltávolítása végett!

  Ajánlott termékek

  Mit tehetünk még a rossz lehelet megelőzésére?

   

  Mint már említettük, a megfelelő napi szájápolási rutin képezi a szájüreg egészségének az alapját, így egyben az jelenti a leghatékonyabb eszközt is a rossz lehelet elleni küzdelemben. Ezenkívül van még néhány dolog, amit megtehet a rossz lehelet megelőzése érdekében: 

   

  • Kerülje az alkohol és a cigaretta fogyasztását, mivel mindkettő kiszárítja a száj nyálkahártyáját, ami szintén hozzájárulhat a rossz lehelet kialakulásához.
  •  Igyon vagy öblítse ki a száját zsálya vagy borsmenta teával!
  •  Csökkentse a cukros ételek és italok fogyasztását! 

   

  Extra tippünk: Igyon sok vizet, mert ez serkenti a nyálelválasztást. A nyál segít kimosni a szájüregből a baktériumokat, és megtisztítja a szájüreget, így a bűzös lehelet megszüntetése ezáltal is segíthető. A bőséges vízfogyasztás ugyanakkor jót tesz az általános egészségi állapotunknak is! Ne hagyja, hogy a rossz lehelet megzavarja mindennapjait és személyes kapcsolatait! Keresse fel fogorvosát, hogy segítséget kapjon a kiváltó okok azonosításában! Sajátítsa el az alapos szájhigiénia lépéseit, és tegye mindennapi rutinja részévé, hogy leküzdje a rossz lehelet leggyakoribb kiváltó okait!

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.