0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Mi az az ínygyulladás, és mit tehetünk a gyulladt íny elkerülése érdekében?

  Olvasási idő: 4 perc

  Vörös és duzzadt a fogínye, érzékeny az érintésre vagy akár vérzik is fogmosás közben? Ha igen, akkor Ön valószínűleg ínygyulladásban, úgynevezett gingivitisben szenved. Sok más szájüregi betegséghez hasonlóan a gyulladt, duzzadt fogínyt is elsősorban a bakteriális plakk okozza. Mit tehetünk tehát az ínygyulladás megelőzése és kezelése érdekében? Ha az ínygyulladás már előrehaladott fázisában jár, szükséges lehet felkeresnünk fogorvosunkat, korai szakaszában azonban a fogínygyulladás könnyen kezelhető otthoni praktikákkal is.


  Alábbi írásunkból megtudhatja, hogy mely módszerek alkalmasak az ínygyulladás kezelésére, valamint azt, hogy hogyan előzheti meg a gyulladt ínyt!

  Pontosan mit is jelent az ínygyulladás?

   

  Az ínygyulladás vagy orvosi szakszóval gingivitis fő kiváltó oka a bakteriális plakk1, azonban előidézheti mechanikai igénybevétel (fogpiszkáló, az ínyt felsértő kemény ételdarabok), vírusos vagy gombás fertőzések, valamint a szájnyálkahártya égési sérülései is. Az ínygyulladás jellemző tünetei közé tartozik az íny vörössége, duzzanata és vérzése1, de fontos figyelmeztető jel az íny visszahúzódása, az ínysorvadás is.

   

  A fogágygyulladással (periodontitis) ellentétben a gyulladt fogíny tökéletesen gyógyítható, feltéve, hogy gyors és hatékony lépéseket teszünk kialakulása esetén. Mivel a laikusok számára nehéz lehet megkülönböztetni a fogágygyulladást a fogínygyulladástól, célszerű felkeresni fogorvosát, ha a fent említett tünetek jelentkeznek Önnél. .

  Egy nő Philips Sonicare elektromos fogkefével mossa a hófehér fogait.

  Mi jó a fogínygyulladásra? Mi segíthet a gyulladt fogíny megelőzésében és kezelésben?

   

  Gyulladt fogíny esetén gyorsan kell cselekednünk, nehogy a gyulladás tovább terjedjen, és fogágygyulladássá fejlődjön. Az ínygyulladás elleni küzdelem legjobb módja a megfelelő szájhigiénia, amely egyben más egyéb fogászati és ínyproblémák megelőzésének is az alapja. A jó szájhigiénia részei a következők:

   

  • Naponta kétszer mosson fogat! Rendszeres és alapos fogmosással eltávolíthatja a baktériumokat tartalmazó lepedéket, és így megelőzheti az ínygyulladást. Használjon jó minőségű elektromos fogkefét – mint például a Philips Sonicare 9900 Prestige –, amely még a nehezen elérhető helyekről is képes eltávolítani a lepedéket. A Philips Sonicare 9900 Prestige speciális fogínyápoló kefefeje alkalmazkodik az íny körvonalaihoz, és alapos tisztítással segít megőrizni fogínyének egészségét. 
  • Tisztítsa meg fogközeit is! A baktériumok előszeretettel telepednek meg a fogközökben összegyűlt lepedéken. Tisztítsa meg ezért fogközeit naponta fogselyem vagy speciális fogköztisztító készülék segítségével, mint amilyen a Philips Sonicare Airfloss szájzuhany is.
  • Távolítsa el nyelvéről is a lepedéket! Használjon speciális nyelvkaparót a nyelv felszínén megülő baktérium-tartalmú lerakódás eltávolításához.
  •  Használjon szájvizet! Ínygyulladás ellen a napi szájhigiénia utolsó lépéseként használhat antibakteriális szájvizet. A szájvíz a száj valamennyi területére eljut, és segít megelőzni a lepedékképződést és a fogínygyulladást.

  Ajánlott termékek

  Tippünk: Ha jelenleg is éppen fogínygyulladásban szenved, egy gyógyhatású szájvíz sokat segíthet panaszai csökkentésében! A szájvíz megöli a baktériumokat és megakadályozza az új lepedékréteg kialakulását. A gyógyszertárban vásárolhat speciális ínygyulladás elleni gélt is, amely szintén segíthet enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

  Gyulladt fogíny kezelése házi praktikákkal

   

  A szigorúan betartott szájhigiénia mellett számos házi gyógymód is segíthet a gyulladt íny leküzdésében, mint például a következő kezelési lehetőségek:

   

  • Kamilla- és zsályatea: Mindkét gyógynövény antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Öblítse ki a száját kamillából vagy zsályából főzött teával naponta többször.
  • Almaecet: Adjon néhány csepp almaecetet egy pohár vízhez, és öblítse ki vele a száját naponta többször. Az almaecet szintén antibakteriális hatással bír2.
  • Szegfűszeg olaj: A szegfűszegolajos szájvíz antibakteriális, és gyulladt íny esetén fájdalomcsillapító hatású. 

   

  Amint látja, a gyulladt fogíny korai stádiumában1 könnyen kezelhető otthon is, ha gyorsan cselekszünk, amint az ínygyulladás jellemző tüneteit észleljük (mint az íny vörössége, duzzanata vagy vérzése). Vigyázzon ínyére és fogaira, és ne adjon esélyt a komolyabb fogászati betegségek kialakulásának! 

   

  1 https://www.nhs.uk/conditions/gum-disease/ 

  2 https://www.medicalnewstoday.com/articles/323721 

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.