1
Cikkek

A hozzátáplálás különböző állomásai

A hozzátáplálás a tanulásról szól, a babák pedig csak akkor tudják elfogadni és megszeretni az új ízeket és állagokat, ha lehetőségük nyílik a megkóstolásukra.

A hozzátáplálás folyamata


Részlet a Clinical Paediatric Dietetics (Klinikai gyermekgyógyászati dietetika) című tanácsadói kézikönyvből (2007, 3. kiadás)

 

Amikor a kisbabája már magabiztosan eszik szilárd ételeket, mindennap négy ételcsoport ételeiből kell válogatni a számára, hogy a tápanyagok teljes skáláját megkapja. Ideális esetben ezek a tápláló ételek ugyanazok, amelyeket a család többi tagja is fogyaszt:

 

A négy ételcsoport:

 

  • Keményítőtartalmú ételek – burgonya, rizs, tészta, zab és más gabonákból készült pelyhek
  • Fiatal állatok húsa, főtt tojássárgája, hüvelyesek (például lencse), csicseriborsó, sárgaborsó
  • Gyümölcsök és zöldségek
  • Teljes zsírtartalmú joghurt és sajt. Emellett teljes tej is használható a főzéshez.

Mikor mit?

1. szakasz: 4–6 hónapos kor


A következő ételek közül bármelyik bevezethető első szilárd táplálékként, de a legtöbb anyuka először gabonapelyhet, gyökérzöldségeket vagy gyümölcsöt ad a gyermekének, anyatejjel vegyítve.

 

Minden zöldség

 

Minden gyümölcs

 

Gabonapelyhek: rizs-, zab-, búza-, rozs- vagy kukoricapehely

 

Sovány hús, szárnyas vagy hal – alaposan megfőzve vagy jól átsütve

 

Tojás – keményre főzve vagy jól átsütve

 

Főzelék, lencse, hummusz, csicseriborsó és más hüvelyesek

 

Csonthéjasok – őrölve vagy vajnak elkészítve (például darált mandula vagy mogyoróvaj)

 

Natúr krémtúró és joghurtok

 

Reszelt sajt meleg ételekre olvasztva

 

Textúra

 

Kezdjék folyósabb állagú pürékkel az ízek felfedezését. Később, amikor a gyermeke már megszokta a kanállal való evést, próbálkozzon sűrűbb pürékkel és pépesre tört ételekkel.

 

Elsajátítandó készségek:

 

  • Kanállal kínált étel elfogadása
  • Az étel eljuttatása a száj hátsó részébe a lenyeléshez
  • Sűrűbb pürék és pépesre tört ételek fogyasztása

2. szakasz: 6–9 hónapos kor

 

Az étrend része lehet az összes előbbi étel, kiegészítve a következőkkel:

 

Máj – a magas A-vitamin-tartalom miatt csak egy kis adagot adjon hetente

 

Textúra

 

Pépesre tört étel puha darabokkal és puha, kézzel ehető ételek. Előfordulhat, hogy a húst még mindig pürésíteni kell, de össze is nyomkodható, ha nagyon puha.

 

Elsajátítandó készségek:

 

  • A falatok mozgatása a szájban
  • A falatok megrágása
  • Evés egyedül, kézzel
  • Ivás pohárból
 

Példák a puha, kézzel ehető ételekre

 

Puha gyümölcsdarabok – például mangó, dinnye, banán, puha, érett körte, őszibarack, papaya és kivi

 

Főtt zöldségek csíkokra vágva – például sárgarépa, zöldbab, cukkini, burgonya vagy édesburgonya

 

Főtt zöldségek darabolva - karfiol- és brokkolirózsák

 

Főtt tésztadarabok

 

Kenyérhéj vagy pirítós

 

Kockára vágott sajt

 

Puha grillzöldségek - például burgonya, édesburgonya, petrezselyemgyökér, paprika, sárgarépa, cukkini.

 

Italok

 

Étkezéskor víz, pohárból – étkezések után tej/anyatej vagy tejes puding

 

Pohárban adott, jól felhígított gyümölcslé, amely elősegíti a vas felszívódását a húsmentes ételekből

3. szakasz: 9–12 hónapos kor


Az étrend része lehet az összes előbbi étel, kiegészítve a család többi tagjának készített, sót és cukrot nem tartalmazó ételekkel.

 

Textúra

 

Kisebb és nagyobb darabokra aprított és kézzel ehető ételek (például nyers gyümölcs- és zöldségcsíkok), valamint számos, a család többi tagja által fogyasztott fogás (például szendvicsek vagy pirítós).

 

Elsajátítandó készségek:

 

  • Kisebb és nagyobb darabokra aprított étel megrágása
  • Kanállal evés próbálgatása egyedül

12 hónapos kor után


Egyéves kort követően a legtöbb totyogó már a családnak főzött ételeket eszi, szem előtt tartva a kiegyensúlyozott étrend biztosítását. Ezek között a csecsemőkorban még kerülendő ételek is lehetnek:

 

Méz

 

Sóval tartósított élelmiszerek, például szalonna vagy hozzáadott sóval készült konzervek

 

Nem pasztörizált lágysajtok

 

Hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek – ezeket a fogak romlásának megelőzése érdekében csak étkezéskor kínálja.

 

Italok

 

Egyéves kortól bevezetheti gyermeke étrendjébe a teljes tehéntejet. A félzsíros tej kétéves korig kerülendő.

 

Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.

15% kedvezmény Philips Avent termékekre 

 
Regisztráljon AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 15% kedvezménnyel jutalmazzuk!

Regisztráljon Philips AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 15% kedvezménnyel jutalmazzuk!