0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

    A hozzátáplálás különböző állomásai

    A hozzátáplálás a tanulásról szól, a babák pedig csak akkor tudják elfogadni és megszeretni az új ízeket és állagokat, ha lehetőségük nyílik a megkóstolásukra.

    A hozzátáplálás folyamata


    Részlet a Clinical Paediatric Dietetics (Klinikai gyermekgyógyászati dietetika) című tanácsadói kézikönyvből (2007, 3. kiadás)

     

    Amikor a kisbabája már magabiztosan eszik szilárd ételeket, mindennap négy ételcsoport ételeiből kell válogatni a számára, hogy a tápanyagok teljes skáláját megkapja. Ideális esetben ezek a tápláló ételek ugyanazok, amelyeket a család többi tagja is fogyaszt:

     

    A négy ételcsoport:

     

    • Keményítőtartalmú ételek – burgonya, rizs, tészta, zab és más gabonákból készült pelyhek
    • Fiatal állatok húsa, főtt tojássárgája, hüvelyesek (például lencse), csicseriborsó, sárgaborsó
    • Gyümölcsök és zöldségek
    • Teljes zsírtartalmú joghurt és sajt. Emellett teljes tej is használható a főzéshez.

    Mikor mit?

    1. szakasz: 4–6 hónapos kor


    A következő ételek közül bármelyik bevezethető első szilárd táplálékként, de a legtöbb anyuka először gabonapelyhet, gyökérzöldségeket vagy gyümölcsöt ad a gyermekének, anyatejjel vegyítve.

     

    Minden zöldség

     

    Minden gyümölcs

     

    Gabonapelyhek: rizs-, zab-, búza-, rozs- vagy kukoricapehely

     

    Sovány hús, szárnyas vagy hal – alaposan megfőzve vagy jól átsütve

     

    Tojás – keményre főzve vagy jól átsütve

     

    Főzelék, lencse, hummusz, csicseriborsó és más hüvelyesek

     

    Csonthéjasok – őrölve vagy vajnak elkészítve (például darált mandula vagy mogyoróvaj)

     

    Natúr krémtúró és joghurtok

     

    Reszelt sajt meleg ételekre olvasztva

     

    Textúra

     

    Kezdjék folyósabb állagú pürékkel az ízek felfedezését. Később, amikor a gyermeke már megszokta a kanállal való evést, próbálkozzon sűrűbb pürékkel és pépesre tört ételekkel.

     

    Elsajátítandó készségek:

     

    • Kanállal kínált étel elfogadása
    • Az étel eljuttatása a száj hátsó részébe a lenyeléshez
    • Sűrűbb pürék és pépesre tört ételek fogyasztása

    2. szakasz: 6–9 hónapos kor

     

    Az étrend része lehet az összes előbbi étel, kiegészítve a következőkkel:

     

    Máj – a magas A-vitamin-tartalom miatt csak egy kis adagot adjon hetente

     

    Textúra

     

    Pépesre tört étel puha darabokkal és puha, kézzel ehető ételek. Előfordulhat, hogy a húst még mindig pürésíteni kell, de össze is nyomkodható, ha nagyon puha.

     

    Elsajátítandó készségek:

     

    • A falatok mozgatása a szájban
    • A falatok megrágása
    • Evés egyedül, kézzel
    • Ivás pohárból
     

    Példák a puha, kézzel ehető ételekre

     

    Puha gyümölcsdarabok – például mangó, dinnye, banán, puha, érett körte, őszibarack, papaya és kivi

     

    Főtt zöldségek csíkokra vágva – például sárgarépa, zöldbab, cukkini, burgonya vagy édesburgonya

     

    Főtt zöldségek darabolva - karfiol- és brokkolirózsák

     

    Főtt tésztadarabok

     

    Kenyérhéj vagy pirítós

     

    Kockára vágott sajt

     

    Puha grillzöldségek - például burgonya, édesburgonya, petrezselyemgyökér, paprika, sárgarépa, cukkini.

     

    Italok

     

    Étkezéskor víz, pohárból – étkezések után tej/anyatej vagy tejes puding

     

    Pohárban adott, jól felhígított gyümölcslé, amely elősegíti a vas felszívódását a húsmentes ételekből

    3. szakasz: 9–12 hónapos kor


    Az étrend része lehet az összes előbbi étel, kiegészítve a család többi tagjának készített, sót és cukrot nem tartalmazó ételekkel.

     

    Textúra

     

    Kisebb és nagyobb darabokra aprított és kézzel ehető ételek (például nyers gyümölcs- és zöldségcsíkok), valamint számos, a család többi tagja által fogyasztott fogás (például szendvicsek vagy pirítós).

     

    Elsajátítandó készségek:

     

    • Kisebb és nagyobb darabokra aprított étel megrágása
    • Kanállal evés próbálgatása egyedül

    12 hónapos kor után


    Egyéves kort követően a legtöbb totyogó már a családnak főzött ételeket eszi, szem előtt tartva a kiegyensúlyozott étrend biztosítását. Ezek között a csecsemőkorban még kerülendő ételek is lehetnek:

     

    Méz

     

    Sóval tartósított élelmiszerek, például szalonna vagy hozzáadott sóval készült konzervek

     

    Nem pasztörizált lágysajtok

     

    Hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek – ezeket a fogak romlásának megelőzése érdekében csak étkezéskor kínálja.

     

    Italok

     

    Egyéves kortól bevezetheti gyermeke étrendjébe a teljes tehéntejet. A félzsíros tej kétéves korig kerülendő.

     

    Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.

    20% kedvezmény Philips Avent termékekre 

     
    Regisztráljon AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 15% kedvezménnyel jutalmazzuk!

    Regisztráljon Philips AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 20% kedvezménnyel jutalmazzuk!

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.