A hozzátáplálás a tanulásról szól, a babák pedig csak akkor tudják elfogadni és megszeretni az új ízeket és állagokat, ha lehetőségük nyílik a megkóstolásukra.
Amikor a kisbabája már magabiztosan eszik szilárd ételeket, mindennap négy ételcsoport ételeiből kell válogatni a számára, hogy a tápanyagok teljes skáláját megkapja. Ideális esetben ezek a tápláló ételek ugyanazok, amelyeket a család többi tagja is fogyaszt: A négy ételcsoport:
Részlet a Clinical Paediatric Dietetics (Klinikai gyermekgyógyászati dietetika) című tanácsadói kézikönyvből (2007, 3. kiadás)
A következő ételek közül bármelyik bevezethető első szilárd táplálékként, de a legtöbb anyuka először gabonapelyhet, gyökérzöldségeket vagy gyümölcsöt ad a gyermekének, anyatejjel vegyítve. Minden gyümölcs Gabonapelyhek: rizs-, zab-, búza-, rozs- vagy kukoricapehely Sovány hús, szárnyas vagy hal – alaposan megfőzve vagy jól átsütve Tojás – keményre főzve vagy jól átsütve Főzelék, lencse, hummusz, csicseriborsó és más hüvelyesek Csonthéjasok – őrölve vagy vajnak elkészítve (például darált mandula vagy mogyoróvaj) Natúr krémtúró és joghurtok Reszelt sajt meleg ételekre olvasztva Textúra Kezdjék folyósabb állagú pürékkel az ízek felfedezését. Később, amikor a gyermeke már megszokta a kanállal való evést, próbálkozzon sűrűbb pürékkel és pépesre tört ételekkel. Elsajátítandó készségek:
Minden zöldség
Az étrend része lehet az összes előbbi étel, kiegészítve a következőkkel: Máj – a magas A-vitamin-tartalom miatt csak egy kis adagot adjon hetente Pépesre tört étel puha darabokkal és puha, kézzel ehető ételek. Előfordulhat, hogy a húst még mindig pürésíteni kell, de össze is nyomkodható, ha nagyon puha. Elsajátítandó készségek: Puha gyümölcsdarabok – például mangó, dinnye, banán, puha, érett körte, őszibarack, papaya és kivi Főtt zöldségek csíkokra vágva – például sárgarépa, zöldbab, cukkini, burgonya vagy édesburgonya Főtt zöldségek darabolva - karfiol- és brokkolirózsák Főtt tésztadarabok Kenyérhéj vagy pirítós Kockára vágott sajt Puha grillzöldségek - például burgonya, édesburgonya, petrezselyemgyökér, paprika, sárgarépa, cukkini. Étkezéskor víz, pohárból – étkezések után tej/anyatej vagy tejes puding Pohárban adott, jól felhígított gyümölcslé, amely elősegíti a vas felszívódását a húsmentes ételekbőlTextúra
Példák a puha, kézzel ehető ételekre
Italok
Az étrend része lehet az összes előbbi étel, kiegészítve a család többi tagjának készített, sót és cukrot nem tartalmazó ételekkel. Kisebb és nagyobb darabokra aprított és kézzel ehető ételek (például nyers gyümölcs- és zöldségcsíkok), valamint számos, a család többi tagja által fogyasztott fogás (például szendvicsek vagy pirítós). Elsajátítandó készségek: Textúra
Egyéves kort követően a legtöbb totyogó már a családnak főzött ételeket eszi, szem előtt tartva a kiegyensúlyozott étrend biztosítását. Ezek között a csecsemőkorban még kerülendő ételek is lehetnek: Méz Sóval tartósított élelmiszerek, például szalonna vagy hozzáadott sóval készült konzervek Nem pasztörizált lágysajtok Hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek – ezeket a fogak romlásának megelőzése érdekében csak étkezéskor kínálja. Egyéves kortól bevezetheti gyermeke étrendjébe a teljes tehéntejet. A félzsíros tej kétéves korig kerülendő.
Italok
Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.
You are about to visit a Philips global content page
Continue