1
Cikkek

Szoptatás az első 24-48 órában

Az édesanyának és a csecsemőnek együtt kell lennie ahhoz, hogy a lehető legjobb alapokról induljon a szoptatás. A születés pillanatától – amikor a kisbabát az anya csupasz mellkasára helyezik (bőrkontaktus) – beindul az édesanya erőteljes „anyasági” hormonja, a prolaktin termelődése.

 

 • A prolaktin indítja be a megfelelő tejtermelést
 • A baba közelsége elősegíti a „szeretet”-hormon, az oxitocin termelődését, amely elősegíti, hogy az anyák „beleszeressenek” a babájukba.
 • Az oxitocin az anyára és a babára egyaránt nyugtató hatással van, és elősegíti az olyan hormonok termelődését, amelyek ellensúlyozzák a szülés közben felszabadult adrenalin hatását.
 • Még akkor is, ha a babának kezdetben nehezen megy a szopás, az emésztését stimulálja az anya emlőjéhez bújás és a kiváltott keresőreflex.
 • A születéskor megteremtett bőrkontaktus további idegi-viselkedési válaszokat idéz elő a babában – például kúszás a mellbimbó felé, a kéz szájhoz emelése és a mell masszírozása.
 • Az apa is biztosíthatja a bőrkontaktust, ha az anya nem tudja – nincs időkorlát, és ez nem egyszeri tevékenység. A lehető legnagyobb mértékben sürgetéstől és megszakításoktól mentesnek kell lennie. Az apával kialakított bőrkontaktus erősíti az apa és a kisbaba kötődését.

Az éhség jelei az újszülötteknél

 

 • Alvás közben szívja a nyelvét, ajkait, kezét, ujját.
 • Kezét és karját a szája irányába mozgatja.
 • Nyugtalan mozgolódás alvás közben/gyors szemmozgás a szemhéj alatt.
 • „Keresőreflex”, vagyis a mellbimbó keresése.
 • Apró hangocskák kiadása.
 

A sírás és a nyűgösség már az éhség kései jelei, és addigra a baba már meglehetősen morcos, így a mellre helyezés is nagyobb kihívást jelent.

Az újszülöttek szoptatáshoz kapcsolódó reflexei

 

 • Keresőreflex – amikor megérinti a baba orrát, arcát vagy ajkait, ő kinyitja a száját, kidugja és visszahúzza a nyelvét, készen arra, hogy a mell nagy részét a szájába vegye.
 • Szopóreflex – akkor indul be, ha valami megérinti a baba szájpadlását; ezért is kell a babának tele szájjal szopnia, hogy a mellbimbó hozzáérjen a szájpadlása hátsó részéhez, és aktiválja a szopóreflexet.
 • Nyelési reflex – akkor indul be, ha a baba szája megtelik előtejjel vagy tejjel. A baba nyelésének hangja és látványa fontos információt biztosít annak felméréséhez, hogy megfelelő-e a szoptatás módja.

Milyen gyakran kell a babának ennie az első 48 órában?

 

A babák gyakran éberek a születést követő néhány órában, és izgatottan várják az első szoptatást. Lehet, hogy ösztönzésre van szükségük, ha az anya fájdalomcsillapítót kapott szülés közben (ez átjut a placentán keresztül, és elálmosíthatja a kicsit). Az első szoptatáskor elfogyasztott előtej nagyjából 5 ml, azaz egy teáskanálnyi.

 

A rendes időben született babák nem feltétlenül szopnak sokat az első 48 órában. Saját energiatartalékaikat használják a második napig, amikor az anyatej mennyisége elkezd megemelkedni. Az anyának meg kell próbálnia a mellét kínálnia a babának minden alkalommal, amikor ébren van, és annak a jelét mutatja, hogy enni szeretne. Minden baba különböző – egyesek csak néhányszor ennének az első 24 órában, mások akár nyolcszor is. Fontos, hogy ne válasszák el az anyát a babától, hogy megismerkedhessenek egymással, és az anya megtanulja felismerni a jeleit annak, hogy a baba éhes.

Honnan lehet tudni, hogy a baba elegendő tejhez jut?

 

Az első 48 órában a baba csak két-három nedves pelenkát produkál. Ez a kicsi ötnapos korára napi hatra fog emelkedni. Az előtej természetes hashajtóként viselkedik, segít a babának megszabadulni a fekete, kátrányszerű magzatszuroktól (ez a baba első széklete), amelynek a színe fokozatosan változik – a fekete spektrumából indulva sötétbarna, majd zöldesbarna, végül az ötödik napra mustársárga lesz.

 

Bár a szoptatás természetes, mégis olyan készséget jelent, amelynek megtanulásához időre van szüksége az anyának és a babának is. Ha kérdései vannak, vagy aggódik, a szülésznő vagy védőnő segít Önnek.

 

Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.

20% kedvezmény Philips Avent termékekre 

 
Regisztráljon AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 15% kedvezménnyel jutalmazzuk!

Regisztráljon Philips AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 20% kedvezménnyel jutalmazzuk!