0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Szoptatási tanácsok és tippek

  Bevezetés

   

  Az anyatej a legjobb táplálék a babák számára, és ajánlott az első hat hónapban kizárólag anyatejjel táplálnia gyermekét. Az alábbiakban hasznos szoptatási tanácsokat gyűjtöttünk össze, hogy minden a lehető legjobban induljon.

  Szoptatási tanácsadás


  A baba érkezése előtt érdemes védőnő által tartott foglalkozás vagy tanfolyam keretében megismerkednie azzal, hogy hogyan működik a szoptatás, hogy több magabiztossággal foghasson bele, amikor eljön az idő. Emellett olyan barátokkal és családtagokkal is beszélgethet, akik örömüket lelték a szoptatásban, és jó, ha már a kezdetektől bevonja a partnerét és a családját is, hogy az ő támogatásukat is élvezze.

  Kényelmes testhelyzet kiválasztása


  A szoptatás olyan készség, amelyet a legtöbb édesanya gond nélkül alkalmaz, de néha időbe telik megtalálni a baba számára legideálisabb mellre helyezési testhelyzetet. Ha sikerül kényelmesen elhelyezkedni és megtalálni a megfelelő pozíciót, sokkal könnyebb lesz a szoptatás Önnek és a babájának egyaránt.

  Bölcsőtartás

   

  Üljön fel az ágyban vagy üljön egy kényelmes székbe, amely megtámasztja a hátát. A térdei egy kicsivel a csípő magassága fölött legyenek – ha szükséges, használjon lábtartót.

   

  • Használjon párnákat, amelyek az emlő magasságában tartják a babát. Fektesse a babát az oldalára, a fejét kényelmesen befészkelve a könyökhajlatába.
  • A baba elhelyezését követően fogja meg az emlőt úgy, hogy négy ujja alulról támasztja, a hüvelykujj pedig felülről érinti.

  Hónaljtartás

   

  A hónaljtartás jó választás nagyméretű emlők esetén, ha a szülés császármetszéssel történt, illetve ikrek szoptatásakor.

   

  • Üljön fel egyenesen, és tegyen egy párnát az oldalához, amellyel alátámaszthatja a karját
  • Fektesse a babát az alkarjára, a baba tarkóját pedig támassza meg a kezével
  • Rendezze el úgy a kicsi lábait, hogy az Ön karja alá kerüljenek, a térdei pedig közvetlenül a hónaljhoz
  • Pici babák esetében előfordulhat, hogy párnát kell alkalmazni ahhoz, hogy a baba közelebb kerüljön az emlőhöz

  Oldalt fekvő pozíció

   

  Az oldalt fekvő pozíció lehetővé teszi, hogy feküdjön szoptatás közben, vagyis az etetés közben az ágyban pihenhet.

   

  • Feküdjön kényelmesen az oldalára, és helyezzen egy párnát a háta mögé stabil támaszték gyanánt
  • Egy másik párnát tegyen a lábai közé úgy, hogy a felül lévő láb behajlított térde ezen feküdjön
  • Fektesse maga mellé a babát maga felé fordítva úgy, hogy a szája egy vonalban legyen a mellbimbóval
  • Támassza meg az emlőt az ellenoldali kezével, ezáltal segítve a mellre helyezést.

  Mellre helyezés


  Ha sikerült megtalálni a legkényelmesebb testhelyzetet, a babát helyezze az emlőhöz, ne az emlőt a babához. Emellett arra is ügyeljen, hogy a baba kicsit hátra tudja billenteni a fejét szoptatás közben.

   

  A baba a szájába veszi a mellbimbót, a bimbóudvart (a mellbimbó körüli sötétebb bőrrel fedett részt) és a bimbóudvar méretétől függően az akörüli szövetek egy részét. A megfelelő mellre helyezést az jelzi, ha a bimbóudvarból több látszik a kicsi orránál, mint az állánál.

   

  A helyes mellre helyezést követően a baba gyors mozdulatokkal szopik, ezzel stimulálva a tejadó reflexet, majd lelassít, amint a tej folyni kezd.

  Jóllakottságig történő szoptatás


  A tejbelövellés után (a szülést követő 2–5. napon) ösztönözni kell a babát, hogy először ürítse ki az egyik mellet, mielőtt áttérne a másikra. Ez teszi lehetővé, hogy hozzájusson ahhoz a kalóriadús utótejhez, amely szükséges a kiegyensúlyozottságához és a gyarapodásához. Nem minden csecsemő folytatja a szopást a másik mellből, ezért hagyja a döntést a babára.

   

  Segítsen kisbabájának a laktató evés elérésében, ha már rövid idő után elálmosodik. Próbáljon testhelyzetet váltani, levenni egy ruhadarabot, vagy csiklandozással felébreszteni a gyermekét.

   

  A szoptatás időtartama az édesanyától és a babától függ – 10 és 40 perc között bármilyen hosszúságú lehet. Az egész a baba korától, a szoptatási technikától és a tejadó reflextől függ.

  A mellre helyezés helyes módja


  Ha a baba helyzete nem megfelelő a mellen, a tej sem áramlik megfelelően, és előfordulhat, hogy a gyermek nem jut elég anyatejhez. Ez egyikőjüknek sem lesz kellemes, mivel ha túl sok tej marad az emlőben, az mellgyulladáshoz és sajgó mellbimbókhoz vezethet.

   

  A fájdalmas érzést az is okozhatja, hogy a mellbimbója túl közel kerül a baba szájának első részéhez. A helyes pozíció a hátsó részen van, közel a szájpadláshoz. Ha hosszabb időn keresztül sikertelenül küszködnek, kérje egészségügyi szakember segítségét.

  Boldog és nyugodt


  Végezetül, ha a baba boldog és nyugodt a szoptatások között, a súlya pedig folyamatosan gyarapodik, akkor biztos lehet abban, hogy a tejhozam rendben van, a szoptatás pedig jó úton halad.

   

  Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.

  20% kedvezmény Philips Avent termékekre 

   
  Regisztráljon AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 15% kedvezménnyel jutalmazzuk!

  Regisztráljon Philips AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 20% kedvezménnyel jutalmazzuk!

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.