0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Az újszülöttekkel kapcsolatos általános aggodalmak

  Az újszülöttekkel kapcsolatos

  általános aggodalmak

  A fiatal csecsemők számos kisebb kellemetlenséget tapasztalhatnak. Ezek többnyire könnyedén kezelhetők, mégis aggodalmat ébreszthetnek az újdonsült szülőkben.

  Nyugtalan babák és a hasfájás

   

  Sok kisbaba esetében előfordul olyan napszak, amikor nyugtalan. Habár láthatóan kellemetlenül érzik magát és sír, nem tűnik éhesnek. Ezt az állapotot gyakran hívják kólikának vagy hasfájásnak. A hasfájás többnyire késő délután és este jelentkezik, és a csecsemők három-négy hónapos korukra általában kinövik.

   

  Mivel a hasfájás oka ismeretlen, kezelni is nehéz. Néha a nyugtatás, vigasztalás vagy a baba masszírozása segíthet. Ha további tanácsra van szüksége azzal kapcsolatban, hogy hogyan segítheti át kisbabáját ezen a nehéz időszakon, olvassa el a hasfájást részletesen tárgyaló cikkünket.

  Bukás

   

  A bukás a legtöbb csecsemőnél előfordul. Ilyenkor a gyomorból egy kevés tej visszajut a szájüregbe, anélkül, hogy különösebb kellemetlenséget okozna. A bukás enyhe formájában nem akadályozza a fejlődést és a súlygyarapodást, és a baba idővel kinövi.

  Hányás

   

  Ha a kisbabája nagyobb adagokban hányja ki a tejet, annak az oka lehet túletetés, de akár fertőzés is. Ha a baba sugárban hány, mindenképpen kérje ki egészségügyi szakember tanácsát.

  A reflux és a gastrooesophagealis refluxbetegség

   

  Ha a kisbabájának refluxa van, a gyomortartalma visszakerül a nyelőcsőbe, de a szájába nem feltétlenül. Ez nagyon kellemetlen érzés, és mivel nem kísérik nyilvánvaló jelek, elképzelhető, hogy fel sem ismeri, hogy refluxról van szó.

   

  A reflux súlyosabb formáját gastrooesophagealis refluxbetegségnek (GERD) hívják, és akár sikításig súlyosbodó sírásokhoz vezethet. A GERD általában kinőhető, azonban végigkísérheti az első évet, néhány gyermek esetében pedig még annál is tovább tarthat. Ha etetés után úgy látja, hogy a kisbabája kellemetlenül vagy rosszul érzi magát, forduljon a háziorvosához.

  Hasmenés és gyomor-bél hurut

   

  A Hasmenés kisbabáknál, a fogzás időszakában fordulhat elő, azonban okozhatja gyomor-bél hurut is, amelynek hátterében viszont bakteriális vagy vírusos fertőzés áll.

   

  A gyomor-bél hurut ritkán fordul elő kizárólag szoptatott babáknál, bizonyos esetekben mégis fellép. A hat hónaposnál fiatalabb, tápszerrel táplált babák jobban ki vannak téve a gyomor-bél hurut és a kiszáradás kockázatának, és súlyos esetekben akár kórházi kezelést is igényelhetnek.

   

  Ha a kisbabájának egy akut gyomor-bél hurutot követően továbbra is hasmenése van, elképzelhető, hogy ideiglenes laktózintolerancia alakult ki nála. A már szilárd ételeket fogyasztó gyermekek esetében ki kell kérni a háziorvos véleményét a laktóz kizárásával kapcsolatban. A baba étrendjéből ételeket kizárni csak egészségügyi szakember felügyelete mellett és dietetikus tanácsait követve szabad.

  Székrekedés

   

  A székrekedés a székeléskor jelentkező nehézség, fájdalom vagy a széklet visszatartása. Az első három-négy hónapban az anyatejjel táplált babák széklete laza, sárgás színű, és legalább napi két-három alkalommal jelentkezik. A harmadik és a negyedik hónap között a székelés ritkábbá válik, és az sem ritka, hogy a baba napokig nem produkál bélmozgást. Amíg kisbabája boldog és jól van, addig nincs ok aggodalomra. A szilárd ételek bevezetését követően a széklet gyakorisága és színe is változhat.

   

  A székrekedés ritka az anyatejjel táplált babák esetében, azonban ha mégis előfordul, lehetséges, hogy a kicsi nem kap elegendő anyatejet, aminek oka lehet a nem megfelelő mellre helyezés vagy testtartás is. Beszéljen dúlájával vagy védőnőjével.

   

  A tápszerrel táplált babák esetében a székrekedés gyakoribb, az anyatejről tápszerre váltott babáknál gyakran alakul ki ez az állapot.

   

  Ha a gyermekének székrekedése van, a legjobb, ha egészségügyi szakemberhez fordul.

  Honnan tudhatom, hogy a kisbabám megfelelően növekszik-e?

   

  Az újszülötteknél előfordulhat súlyvesztés az első napokban, de 10–14 napos korukra vissza is szerzik. Az anyatejjel és a tápszerrel táplált babák növekedése egy kicsit eltérő az első évben: a szoptatott babák a tápszerrel tápláltakhoz képest gyorsabban növekednek az első három-négy hónap során, az ötödik hónaptól pedig lassabban. Amikor feljegyzi a baba testtömegét, ügyeljen arra, hogy az anyatejjel táplált babákra vonatkozó skálához viszonyítsa. A kisbabákat nem ajánlott kéthetesnél nagyobb gyakorisággal mérni – a rövidebb időközök nem a pontos súlynövekedést vagy súlyvesztést tükrözik.

  A nem megfelelő növekedés lehetséges jelei

   

  Ha a baba nem fejlődik megfelelően, az orvosok „gyarapodási kudarcot” állapítanak meg. A rendelőintézet minden esetben jelezni fogja, ha kisbabájának valamilyen problémája van, azonban vannak jelek, amelyekre érdemes odafigyelnie:

   

  • Kevés vagy nem megfelelő mértékű súlygyarapodás, illetve a súlygyarapodás teljes elmaradása
  • A baba egykedvű, sírása gyenge
  • Gyenge izomtónus és puffadt bőr
  • Koncentrált vizelet, naponta kevés alkalommal
  • Ritka bélmozgás
  • A baba nyolc rövid szoptatásnál kevesebbet igényel naponta
   

  A szoptatott babák gyarapodási kudarca számos módon kezelhető, ezért fontos egészségügyi szakemberhez fordulni, ha a baba nem fejlődik megfelelően.

   

  Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.

  20% kedvezmény Philips Avent termékekre 

  Regisztráljon Philips AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 20% kedvezménnyel jutalmazzuk!

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.