1
0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

    • https://www.philips.hu/c-e/so/sound-hub/what-are-bone-conduction-headphones.html A link másolva

   Mi az a csontvezetéses fejhallgató?

    

   Tudd meg, mi az a csontvezetéses (a csont hangvezetését kihasználó) fejhallgató, és miért érdemes egy párat birtokolnod. Megismerheted, hogy hogyan működik a csontvezetéses fejhallgató, miért a legbiztonságosabb választás, ha futsz vagy kerékpározol  ̶  és hogy Beethoven milyen szerepet játszott a technológia történetében!

   Elolvasás ideje: 10 perc

   • https://www.philips.hu/c-e/so/sound-hub/what-are-bone-conduction-headphones.html A link másolva
    Csontvezető fejhallgatót használó sportoló a szabadban futni

   Tedd szabaddá a füled! A csontvezetéses fejhallgató bemutatása


   A csontvezetéses fejhallgatók, más néven "a füljáratot szabadon hagyó" vagy "open-ear" fejhallgatók nem úgy adják át a hangot a fülednek, mint a hallójáratba illeszthető fülhallgatók. És nem takarják el a füledet, vagy nem simulnak rá, mint a fülhallgatók vagy a fülre helyezett fejhallgatók. A csontvezetéses fejhallgatókkal azonban még így is tisztán hallhatod kedvenc podcastjaidat és lejátszási listáidat. Szóval milyenek is ezek pontosan? 

   A csontvezetéses fejhallgató a hanghullámokat a dobhártyája helyett a koponyacsonton keresztül továbbítja. Így anélkül hallhatod, amit hallgatsz, hogy apró hangszórókat kellene a füledbe vagy a füledre helyezned. Olyan, mintha a zene  ̶  vagy a podcast  ̶  varázslatos módon megjelenne a fejedben!

    

   Hogyan történik a varázslat?

    

   Sportoló nyitott fülű fejhallgatót használ beltéri edzés közben

   Hogyan működik a csontvezetéses fejhallgató?

    

   Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik a csontvezetéses fejhallgató, először is meg kell értenünk, hogyan hallunk.

   Az ember akkor hall, amikor a középfül csontjai rezegnek. A középfülben három csont található, amelyeket együttesen hallócsontoknak nevezünk. Ezek a csontok továbbítják a hangrezgéseket az ún. csigán keresztül, amely egy folyadékkal teli, csiga alakú szerv a belsőfülben. Amikor a folyadék rezeg, több ezer idegvégződés alakítja át a rezgéseket elektromos impulzusokká. A hallóideg ezt az információt továbbküldi az agyunknak, az agy pedig hangként ismeri fel az információt  ̶  és már hallod is Beethoven Ötödik Szimfóniáját teljes pompájában. Vagy a kedvenc podcastered legújabb felvételét. 

   Normális esetben a dobhártya készteti rezgésre a fülben lévő csontokat. A hanghullámok először a dobhártyát érik el, és mozgásba hozzák azt. Ez a mozgás rezgést kelt a hallócsontokban  ̶  és ezt követi a csigában lévő folyadék rezgése, és az impulzusok átadása a hallóidegnek, ahogy azt fentebb leírtuk. 

   De nem kell megmozgatni a dobhártyát ahhoz, hogy halljunk valamit. A középfül csontjait más módon is rezgésbe lehet hozni  ̶  és így működik a csontvezetéses fejhallgató.

    Hogyan működik a csontvezetés

    

   Ha láttál már valakit futni vagy biciklizni, akin egy Star Trek-ihlette fejpántnak tűnő valami van, akkor valószínűleg láttál már csontvezetéses fejhallgatót. Kényelmesen körülveszi a tarkódat, a hangszóró rész pedig az arccsonton, közvetlenül a fül előtt helyezkedik el. A hangszóró közvetlenül a járomcsontra ül  ̶  ez az a csont, amelyet érezhetsz, ha az ujjad végighúzod a szemed szélétől a füledig. 


   Amikor zenét vagy podcastokat játszol le a csontvezetéses fejhallgatón keresztül, a rezgések a hangszóróból a járomcsonton keresztül a középfül csontjaira is átterjednek, így azok is rezegnek, és hallod, amit éppen hallgatsz. 


   Zseniális, igaz? Mindez azt jelenti, hogy felvehetsz egy pár csontvezetéses fejhallgatót, elindíthatod kedvenc podcastodat vagy hangoskönyvedet, ugynakkor a füled teljesen nyitott marad. Erre vezethető vissza, hogy a csontvezetéses fejhallgatókat "open-ear" fejhallgatóknak is nevezik. Hallani fogod, amit hallgatsz  ̶  plusz a környezeted hangjait is.

   A csontvezetéses fejhallgatók története

    

   Azt gondolhatnád, hogy az ilyen Star Trek stílusú fejhallgató-technológia új találmány.

   Valójában a csontvezetéses technológia már jó ideje létezik. Viszonylag új a fejhallgatót használók számára, de valamilyen formában már legalább a 19. század óta használnak csontvezetéses készülékeket.

   Beethoven zongorája és más hangszerek: csontvezetés a korai orvostudományban

    

   A csontvezetést a hallással összefüggésben először valószínűleg Hieronymus Capivacci alkalmazta  ̶  egy 15. századi orvos az olaszországi Padovából, aki csontvezetéses anyagokat használt, hogy diagnosztizálja betegei súlyos halláskárosodásának okait. Capivacci egy fémrudat erősített egy citera húrjaihoz, a páciensei pedig a fogaik közé szorították a rudat.

    Ha a páciens a citera megszólaltatásakor zenét hallott, a diagnózis a dobhártya rendellenessége volt. Ha a páciens nem hallott semmit, akkor a problémát a hallóideg rendellenességeként diagnosztizálta. 

   Hasonlóképpen, Beethoven, aki idős korára elvesztette hallását, a házvezetőnője szerint egy ceruza egyik végét a fogai közé szorította, a másik végét pedig a zongorához érintette. Így zondorázás közben a hangrezgések a koponya csontjain keresztül a középfülbe jutottak. (Más források szerint Beethoven ceruza helyett egy fémrudat használt, amelyet a fejéhez rögzített). 

   Mintegy 150 évvel később a csontvezetéses fejhallgatók pontosan ugyanezen az elven működnek, nevezetesen, hogy a rezgések a koponya csontjain keresztül jutnak el a középfülbe.

   Vezetékestől a vezeték nélküliig: csontvezetéses fejhallgatók a piacon

    

   A legelső kereskedelmi forgalomban kapható csontvezetéses fejhallgatónak az Audio Bone-t tartják  ̶  egy általános használatra tervezett vezetékes fejhallgatót, amely 2008-ban jelent meg a piacon. A technológia azóta folyamatosan fejlődik, a Philips 2021-ben hozta piacra az első open-ear csontvezetéses fejhallgatót  ̶  az A6606-ot. 

   Manapság a csontvezetéses fejhallgatók előnyeit a sportot, például a futást és a kerékpározást kedvelők széles köre kezdi értékelni. A sportoló közösség lelkesen fogadta a csontvezetéses technológiát, köszönhetően a környezeti hangok számára nyitott fül által nyújtott biztonsági előnyöknek. Az England Athletics (az Egyesült Királyságban a versenyszerű atlétika irányító testülete) kimondta, hogy országúti versenyeken csak open-ear, csontvezetéses fejhallgatót lehet használni.

   ÉV

   FEJLESZTÉS

   1992

   H. Werner Bottesch szabadalmat nyújt be a csontvezetéses fejhallgatóra 

   2008

   Az első kereskedelmi forgalomban kapható (vezetékes) csontvezetéses open-ear fejhallgató megjelenése a piacon

   2013

   A vezeték nélküli csontvezetéses fejhallgatók kezdik felhívni magukra a sportolók figyelmét

   2016

   Az England Athletics bejelenti, hogy a csontvezetéses fejhallgató az egyetlen fejhallgató, amelyet a UK Athletics versenyszabályzata szerint minden országúti versenyen használhatnak

   2020

   A Philips megkezdi a csontvezetéses fejhallgatók fejlesztését  

   2021

   A Philips bemutatja az A6606-os vezeték nélküli, open-ear, csontvezetéses sportfejhallgatót 

   2022

   A Philips bemutatja az A7607-es vezeték nélküli, open-ear, csontvezetéses sportfejhallgatót

   A biztonság az első: Futás vagy kerékpározás csontvezetéses
   fejhallgatóval

    

   A csontvezetéses fejhallgató ideális választás a biztonságra ügyelő sportolók, különösen a futók és a kerékpárosok számára.

   Miért pont ezek a sportágak? Az ok nagyon egyszerű: a csontvezetéses fejhallgatóval tisztán hallhatod a közlekedési zajokat. Mivel a füled nincs bedugva, semmi sem akadályoz meg abban, hogy meghalld egy autó vagy más motoros jármű közeledését, vagy egy kerékpáros csengő hangját. 

   Ez az oka annak, hogy az England Athletics  ̶  az angliai atlétikai és futóklubok tagsági és fejlesztési testülete  ̶  a kerékpárosoknak és a futóknak csak csontvezetéses fejhallgató viselését engedélyezi az országúti versenyeken. Más típusú fejhallgató nem megengedett semmilyen versenyen, "ahol az utak nyitva vannak a forgalom előtt". 

   Ez azt jelenti, hogy a csontvezetéses fejhallgatóval mindig hallani fogod a külső hangokat?

   Nem. Továbbra is lehetséges, hogy elrejti a külvilágból érkező hangokat, ha túl magasra tolod a csontvezetéses fejhallgató hangerejét. Amint a fejhallgató hangereje elér egy olyan szintet, amely meghaladja a közlekedési zajok hangerejét, futhatsz vagy hajthatsz anélkül, hogy hallanád, mi van körülötted. Szóval, egy bölcs tanács: ha biztosra akarsz menni, állítsd be a podcast ésszerű hangerejét, mielőtt elindulsz!

    Csontvezető fejhallgatót használó sportoló egy forgalmas utcán


   Hogyan gondoskodik a csontvezetéses fejhallgató a biztonságodról?

    

   Természetesen nem csak a nyílt úton futhatsz (vagy hajthatsz!) bele  ̶  szó szerint  ̶  olyan helyzetekbe, amelyekben hallanod kell, mi történik körülötted. 

   Képzeld el a következő jelenetet: erdőben vagy a helyi parkban futsz. Ma egy kicsit utálsz futni. Esik az eső. És bár a csontvezetéses fejhallgatód IP66 ̶os minősítése bírja a nedvességet, te inkább otthon lennél! Ezért beindítasz egy podcastot vagy hangoskönyvet, hogy eltereld a figyelmed a combodban felgyülemlő tejsavról és a szemedbe csurgó vízről.

   Elmerülsz a hallgatott thriller fordulataiban, vagy a kedvenc podcastered legújabb filmekről szóló aktuális véleményében...

   És akkor egy biciklis suhan el melletted, aminek következtében egy bokorba kell ugranod, hogy megóvd magad.

   Csak persze nem kellene ezt tenned, hiszen csontvezetéses fejhallgatót viselsz. Ami azt jelenti, hogy tényleg hallottad a a biciklis csengetését, és szépen félreálltál, még mielőtt elég közel ért volna ahhoz, hogy veszélyt jelentsen rád.

   Vagy mondjuk, te vagy a kerékpáros. Már fél órája pedálozol. A hátadon végigfolyik az eső, és a hajad átázott  ̶  pedig állítólag nyár van. A fejhallgatód csontvezetéses mikrofonját használod, hogy felhívd a partnered, és elmondd neki, hogy késni fogsz, de nem tudna-e egy forró fürdővel várni...?

   Egy autó túl közel kerül a hátsó kerekedhez, de te azonnal meghallod, és félreállsz. Egy másik kerékpáros húzódik melléd a lámpánál. Együttérző szavakat váltotok az időjárásról. Aztán elindulsz, miközben a telefonbeszélgetés véget ér, és a podcastod automatikusan újraindul  ̶  de még  hallod, ahogy a másik kerékpáros biztonságos hazautat kíván neked, és közben ő is elindul a saját útján.

   Igen, de kényelmes-e? Mennyire jól illeszkedik a csontvezetéses fejhallgató?

    Kerékpáros csontvezető fejhallgatóval

   Két dolog van, amit mindannyian szeretnénk egy vezeték nélküli fejhallgatótól: kényelmesnek kell lennie, és a helyén kell maradnia  ̶  bárhogy is szeretsz mozogni. Ki akar megállni, hogy futás vagy kerékpározás közben megigazítsa a fejhallgatóját?

   Az open ̶ear, csontvezetéses fejhallgatók kialakítása tökéletesen megbízható illeszkedést nyújt. A titok nyitja? Az, ahogyan a csontvezetéses fejhallgató rásimul a tarkódra.

   A Philips csontvezetéses fejhallgatót  strapabíró, rugalmas nyakpánttal tervezték, amelyet kényelmes gumiréteg burkol. Ez a nyakpánt rugózó titánium vázzal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a csontvezetéses fejhallgató "átölelje" a fejed, és a hangszórókat finoman, de szilárdan a helyükön tartsa az arccsontodon. A fejhallgató a füleid tetejére is rá van hurkolva, így nem kell aggódnod, hogy leesik.

   De várjunk csak!  ̶  mi van, ha a kerékpáros sisakot visel? Nem kell aggódni! Az open-ear  illeszkedés kerékpárosok és futók számára is ideális: a nyakpánt elég alacsonyan ül ahhoz, hogy sisakot is viselhessenek.

   A csontvezetéses fejhallgató imádja, ha beszélünk

    

   A biztonságos illeszkedés mellett a csontvezetéses fejhallgató a hangvisszaadásban jeleskedik igazán  ̶  mind a podcastok/hangoskönyvek, mind a hívások esetében!

   Az emberi hang kisebb frekvenciatartományt fed le, mint egy zenekar vagy egy rocknóta, így a csontvezetéses fejhallgatónak nem kell hatalmas frekvenciasávot áteresztenie a csontokon keresztül, hogy a kimondott szavakat reprodukálja.

   Ráadásul az agyad könnyebben követi a beszédet, mint a zenét, ha külső hangok hátterében hallgatod. (Gondolj arra, hogy milyen könnyű az utcán beszélgetést folytatni: ugyanennyire könnyű nyomon követni, hogy mit hallasz a podcastodban, ha csontvezetéses fejhallgatót viselsz.)

   Ne törődj a széllel! Bárhol fogadhatsz fontos hívásokat


   Ha a Philips open-ear csontvezetéses fejhallgatót viselve fogadsz egy hívást, a beszélgetőpartnered tisztán hall téged  ̶  még akkor is, ha kint vagy a szabadban, és szeles az idő. 

   Sportoló telefonál a strandon, miközben csontvezetéses fejhallgatót használ

   A Philips csontvezetéses fejhallgató AI (mesterséges intelligenciával rendelkező) mikrofonok  ̶  amelyek segítenek eltávolítani a környezeti zajokat  ̶  és egy, a hangod rezgéseire fókuszáló csontvezetéses mikrofon egyedülálló kombinációját használja.
    

   Ha elég fitt vagy ahhoz, hogy egyszerre fuss vagy kerékpározz és beszélgess, csak rajta! A szél nem fogja megzavarni a beszélgetést. Akár viharban is telefonálhatsz, a vonal másik végén lévő személy a hangodon kívül semmit sem fog hallani.
    

   Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartanod, amikor az open-ear, csontvezetéses fejhallgatót viselve telefonálsz, hogy a közeledben lévő emberek hallhatják, amit a másik fél mond neked. Ugyanígy, az edzőteremben valaki hallhatja a zenédet, ha melletted edz. Ha tehát védeni akarod a személyes szférádat, akkor érdemes a hívásaidat egy távolabbi helyen bonyolítanod.

   Nincs kedved edzeni! Az open-ear fejhallgatók a sportoláson kívül másra is jók?

    

   Az open-ear, csontvezetéses fejhallgatók használata nemcsak a futóknak és a kerékpárosoknak javasolt.

   A csontvezetéses fejhallgató akkor is ajánlott, ha egyszerűen nem szereted a hallójáratodban csücsülő fülhallgató érzését, vagy az egész füledet körülölelő over-ear fejhallgatót.

   Ki ne vágyott volna már arra, hogy házimunka közben a zenéjére ropja, és még a futár érkezését is meghallja az ajtóban? Vagy hallgasson podcastot anélkül, hogy megzavarná a gyerekek tanulását  ̶  és még azt is hallja, amikor a sütő időzítője elindul? Nos, az open-ear fejhallgatóval...megteheti. 

   Open-ear fejhallgatót viselő sportoló

   Az open-ear fejhallgató újfajta hallgatási módot kínál  ̶  de vajon neked való?

    

   Mint bármi más, a választott fejhallgató típusa is attól függ, hogy mi a legfontosabb neked. Ha futás és kerékpározás közben a biztonságot helyezed előtérbe, de közben szeretnél podcastokat és zenét hallgatni, akkor az open-ear, csontvezetéses fejhallgató neked való. 

   A vezeték nélküli, füljáratba helyezhető fejhallgatók  ̶  fülhallgatók  ̶  akkor lehetnek előnyben, ha a legjobb hangminőséget keresed a befektetésedért, és emellett biztos illeszkedést is szeretnél. De semmi sem mérhető a vezeték nélküli, open-ear, csontvezetéses fejhallgatók kialakításához, ha a megbízható illeszkedés, az általános biztonság, és a még megfelelő, szolíd hangzás kombinációjáról van szó. (A sportoláshoz megfelelő legjobb fejhallgatók részletes áttekintését itt található cikkünkben olvashatod.)

   Philips csontvezetéses fejhallgatók

    

   Megbízható, kényelmes, biztonságos  ̶  felfedezted a csontvezetéses fejhallgatók előnyeit sportoláshoz (különösen futáshoz és kerékpározáshoz) és általános aktív viseléshez. Megismerted a technológia érdekes történetét  ̶  Beethoven ceruzájától a mai izzadság- és vízálló vezeték nélküli csontvezetéses fejhallgatókig! És láttad, hogy a csontvezetéses fejhallgatók milyen nagyszerűek, ha szeretsz podcastokat és hangoskönyveket hallgatni  ̶  vagy ha futás közben is szeretnél telefonálni. 

   Ha eldöntötted, hogy a csontvezetéses fejhallgató lesz a következő sportfejhallgatód, vedd szemügyre a jelenlegi kínálatunkat.

   • https://www.philips.hu/c-e/so/sound-hub/what-are-bone-conduction-headphones.html A link másolva

   You are about to visit a Philips global content page

   Continue

   Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.