1
0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Allergének a lakásban – Légtisztítók

  Philips légtisztítók egy osztályteremben:

  A SARS-CoV-2 levegőben való terjedésének csökkentése

  Elolvasás időtartama: 3 perc

  A frankfurti (németországi) Goethe Egyetemen végzett független kutatás eredményei szerint a

  Philips hordozható légtisztítók csökkenthetik az aeroszolszinteket azokon a nem megfelelően

  szellőztetett helyeken, ahol sok ember tartózkodik egyszerre.

   

  A kísérleti légkörkutatás professzora, Joachim Curtius és csapata négy Philips AC2887 légtisztítót tesztelt egy héten keresztül egy osztályteremben (27 tanulóval és tanáraikkal). A Philips légtisztítók a nagyobb porrészecskék és szöszök szűrésére szolgáló előszűrő mellett Philips NanoProtect HEPA-szűrőt és aktív szénszűrőt tartalmaznak. Az aeroszol-koncentráció mellett a kutatók a finom porrészecskék mennyiségét és a CO2-koncentrációt is mérték, emellett pedig az eszköz zajszintjét is elemezték.

   

  Az eredmény? A légtisztító a bekapcsolást követő fél órán belül az aeroszolok 90%-át eltávolította a levegőből[1].

   

  A kutatási eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „a légtisztítók fontos kiegészítő óvintézkedésként szolgálhatnak, különösen olyan környezetekben, ahol nem áll rendelkezésre fix szellőzőrendszer, illetve ahol nincs lehetőség ablakot nyitni”.

   

  A WHO javaslata szerint a szellőztetéssel óránként legalább hatszor fel kell frissíteni a beltéri levegőt kültéri levegővel vagy megfelelően megszűrt, majd visszakeringetett levegővel. Ha ez nem megfelelő szellőzőrendszer vagy korlátozott természetes szellőztetés miatt nem lehetséges (például hideg időben vagy erősen szennyezett kültéri levegő esetén), a WHO a vírusaeroszolok elleni kiegészítő óvintézkedésként légtisztítók használatát javasolja. A REHVA (fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással foglalkozó egyesületek szövetsége) által megosztott publikációból szintén az derül ki, hogy a beltéri terek megfelelő szellőztetése hatásos megoldás a SARS-CoV-2-fertőzés kockázatának csökkentésére.

   

  Azonban a szellőztetés és az egyéb kiegészítő légtisztítási megoldások önmagukban nem nyújtanak elegendő védelmet a COVID-19 ellen. Más bevált gyakorlatokkal (például közösségi távolságtartás, gyakori kézmosás és a felületek fertőtlenítése) kombinálva azonban a védekezés részét képezhetik családja és saját maga védelme érdekében.

   

  [1] Mobil légtisztítók tesztelése egy osztályteremben: A SARS-CoV-2 levegőben való terjedésének csökkentése   Rövid verzió | Teljes verzió

  Osztályteremről készült rajz, Philips légtisztítók egy osztályteremben

  1. ábra: Osztályteremről készült rajz a légtisztítók elhelyezkedésének (1–4), valamint a mérőműszerek helyének (A és B) megjelölésével. 

  Osztályteremről készült rajz, Philips légtisztítók egy osztályteremben

  2. ábra: Felső panel: Az osztályterem aeroszolszám-koncentrációjának mért értéke légtisztítókkal (piros és fekete vonal) és légtisztítók nélkül (kék vonal). A teszt során négy légtisztítót használtak 3-as fokozaton zárt ablakok és ajtók mellett. A teremben a légtisztítók használata nélkül 12:06-kor körülbelül 1 percre ablakot nyitottak, amikor is a szabadból további részecskék szálltak be a terembe. A részecskekoncentrációk átlagát 1 perces intervallumokra vetítve számították ki. Középső panel: A nagy méretű részecskék (0,3–10 µm, OPS-mérés), koncentrációja az osztályteremben légtisztítókkal (piros) és légtisztítók nélkül (kék). Alsó panel: a PM10 részecsketömeg-koncentráció a teremben légtisztítókkal és légtisztítók nélkül. Az értékek elszórtabbak a tömegkoncentrációt legnagyobb részben kitevő nagy méretű részecskék alacsony számlálási statisztikája miatt.

  További cikkek a levegőminőségről

  You are about to visit a Philips global content page

  You are about to visit the Philips USA website.

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.