1
0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Allergének a lakásban – Poratkák

  Allergének a lakásban: Poratkák

  Hogyan segíthet a Philips?

  Elolvasás időtartama: 5 perc

  Hiszünk abban, hogy az élet mindig jobbá tehető. Éppen ezért elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átfogó megoldások létrehozásával segítsünk az otthoni levegőminőség javításában, különös tekintettel az allergének kiszűrésére. Ez a cikk a poratkákról és arról szól, hogy a Philips légtisztítók segítségével hogyan szabadulhat meg végleg ezektől a betolakodóktól.

  Mik is pontosan a poratkák?

  Az immunrendszer szerepe az, hogy megvédje a szervezetet a külső betolakodóktól, például baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól, amelyek fertőzéseket okozhatnak. Az allergiás emberek esetén azonban az immunrendszer tévesen veszélyként észlel, ezért támadni kezd egy, a legtöbb ember számára ártalmatlan anyagot. Az egyik ilyen anyag a poratkák ürüléke.

  Nézzük meg közelebbről

  Az allergéneket kültéri és beltéri allergénekre oszthatjuk. A beltéri allergének egyik leggyakoribb példája a poratka – egészen pontosan a poratka ürülékében található fehérjék. A poratka mérete mindössze egynegyed-egyharmad milliméter. Szabad szemmel egyáltalán nem látható, de mikroszkóp alatt vizsgálva fehér színű bogárnak látszik. Nyolclábú, vagyis nem rovar, hanem ízeltlábú, akárcsak a pókok. A poratkák matracokban, szőnyegekben, párnákban, ágyneműkben vagy kárpitozott bútorokban fészkelnek. Az atkák által termelt allergének mozgás (például takarítás, járás vagy ágyazás) vagy levegőmozgás hatására a levegőbe kerülhetnek.[1]

  Mikor fordulnak elő?

  A poratkaallergének egész évben megtalálhatók a lakásban, de nyáron, magas páratartalom mellett még erősebben jelen lehetnek.

   

  Hogyan kerülhetem el a poratkákat?

  A poratkák 20–25 °C-os hőmérsékleten érzik a legjobban magukat. Emellett a 70–80%-os páratartalmat kedvelik, vagyis a legjobb megoldás, ha páramentesítő vagy légkondicionáló használatával 40–50%-on tartja otthona páratartalmát.[3]

   

  Mivel a poratkák leggyakrabban a hálószobában találhatók meg, az atkák távol tartásához érdemes betartania az alábbi tanácsokat:

   

  • Rendszeresen tisztítsa meg a matracokat nagy szűrőképességű, például HEPA-szűrővel ellátott porszívóval.
  • A poratkák elleni védelem érdekében próbáljon ki antiallergén huzatokat a matracokon, paplanokon és párnákon.
  • A poratkák számának és a poratkaallergének szintjének csökkentése érdekében 60 °C-on mosson minden ágyneműt.
  • Válasszon mosható szőnyegeket és fapadlót, és függönyök helyett használjon redőnyt.
  • Vigye egy másik szobába a gyorsan porosodó díszeket, könyveket és újságokat.
  • Az allergiás reakciókra hajlamos gyerekek az emeletes ágy felső szintjén aludjanak, így alvás közben nem tudnak rájuk hullani felülről az allergének.[2][3]

   

  A Philips légtisztítók fejlett, beépített, többrétegű szűrőrendszere a levegőben található allergének, például a poratkák 99,97%-át képes eltávolítani. Erre a hivatkozásra kattintva többet is megtudhat arról, hogy miként biztosíthat családjának tisztább és egészségesebb levegőt.

   

  Tapasztalja meg a különbséget már ma!

   

   

  [1] www.aafa.org/dust-mite-allergy

  [2] www.allergyuk.org/assets/000/001/243/House_Dust_Mite_original.pdf

  [3] Portnoy J et al. Joint Taskforce on Practice Parameters; Practice Parameter Workgroup. Environmental assessment and exposure control of dust mites: a practice parameter. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 2013.

  További cikkek a levegőminőségről

  You are about to visit a Philips global content page

  You are about to visit the Philips USA website.

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.