1
0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Allergének a lakásban – Pollen

  Allergének a lakásban: Pollen

  Hogyan segíthet a Philips?

  Elolvasás időtartama: 5 perc

  Hiszünk abban, hogy az élet mindig jobbá tehető. Éppen ezért elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átfogó megoldások létrehozásával segítsünk az otthoni levegőminőség javításában. Ebben a cikkben a légzőszervi allergiák egyik leggyakoribb kiváltó okát, a polleneket tekintjük át, és azt, hogy mit tehet ezek kiszűrése és szabályozása érdekében.

  Mi tehát pontosan a pollen?

  Az immunrendszer szerepe az, hogy megvédje a szervezetet a külső betolakodóktól, például baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól, amelyek fertőzéseket okozhatnak. Az allergiás emberek immunrendszere azonban tévesen veszélyként észlel, és támadni kezd egy, a legtöbb ember számára ártalmatlan anyagot. Az egyik ilyen anyag a pollen.

  Nézzük meg közelebbről

  Az allergéneket kültéri és beltéri allergénekre oszthatjuk. Az egyik leggyakoribb kültéri allergén a pollen, azaz a virágpor. A pollen különálló pollenszemcsékből áll, amelyek a hímivarsejteket hordozzák. A legtöbb pollent általában a szél általi beporzással szaporodó növények bocsátják ki, így biztosítva a sikeres beporzást. Ez a könnyű por több száz kilométert is utazhat – minél szelesebb az idő, annál jobban terjednek a pollenek, és annál nagyobb a koncentrációjuk is. Esős időben ezzel szemben a pollenek a talaj közelébe kerülnek, ami csökkenti a szénanátha-tünetek kialakulásának kockázatát. Egyeseknél már néhány pollenszem is súlyos allergiás reakciót válthat ki.[1][2]

   

  Bár a virágpor elsősorban kültéri allergénnek számít, fontos tudni, hogy a pollenrészecskék könnyen bejuthatnak az otthonába is.

   

  [1] www.ecarf.org/en/information-portal/allergies-overview/pollen-allergy/

  [2] www.webmd.com/allergies/how-weather-affects-allergies

  Allergének a lakásban – A pollenek típusai és előfordulási idejük

  Milyen pollentípusok léteznek, és mikor fordulnak ezek elő?

   

  1. Fűfélékből származó pollen

  Szezon: többnyire tavasszal (áprilistól júniusig), azonban a déli országokban szeptemberben is előfordulhat

   

  2. Gyomnövényekből származó pollen

  Szezon: elsősorban nyáron, azonban a mediterrán térségben sokkal hosszabb ideig előfordulhat a levegőben

   

  3. Fafélékből származó pollen

  Szezon: többnyire tavasszal és nyáron, azonban a fenti pollentípusokhoz hasonlóan a pontos csúcsidő eltérhet az egyes európai országokban, sőt akár évről évre is változó lehet

   

  Sok országban pollennaptárak segítik a tájékozódást, ezek megmutatják, hogy jellemzően mely időszakokban számíthatunk a különböző pollentípusok jelenlétére. További információért tekintse meg a szénanáthás betegeknek készült helyi webhelyeket.

   

  Hogyan követheti nyomon a pollenszintet?

  Szerencsére léteznek pollen-előrejelzések. Ezek olyan környezeti és szezonális tényezőkön alapulnak, mint a korábbi és aktuális pollenszámok, valamint az időjárási körülmények. A pollen-előrejelzés nagy segítség lehet az allergiában szenvedők számára a napjaik megtervezésében. A saját környékére vonatkozó pollen-előrejelzést az interneten vagy a Philips Clean Home+ alkalmazásban is megtalálhatja.

   

  Mit értünk pollenszám alatt?

  A pollenszám egy adott időszak alatt a levegőben található pollenek számát jelenti. Ezt a számot az egy köbméternyi levegőben található pollenszemcsék számaként fejezzük ki. A pollenszám általában meghatározott pollentípusok koncentrációját mutatja. Minél magasabb számban található meg a levegőben az a pollentípus, amelyre allergiás, annál valószínűbb az allergiás tünetek megjelenése.

   

  Hogyan kerülhetem el a polleneket?

  Mivel a virágpor a ruháiról vagy a háziállatokról az otthonába is bejuthat, fontos, hogy próbálja kerülni a polleneket, amikor a szabadban tartózkodik. Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány tanácsot:

   

  • Napi szinten ellenőrizze a pollen-előrejelzést, és magas pollenszám esetén amikor csak lehetséges, maradjon zárt térben.
  • Ha mindenképpen ki kell mennie a szabadba, a pollenek kiszűrése érdekében használjon hatékony antiallergén balzsamot az orrlyukai körül.
  • Viseljen nagy méretű napszemüveget, hogy távol tartsa a polleneket a szemétől.
  • Munkába menet érdemes kerülni a kerékpározást és a sétát, és jobb, ha pollenszezonban az autója ablakait sem húzza le.
  • Ne nyírjon füvet, és ne gereblyézzen leveleket.
  • A nagyon magas pollenszámú napokon azonnal mossa ki a ruháit, és zuhanyozzon le, amint hazaér.
  • Ne szárítsa a ruháit a szabadban, amikor magas a pollenszám.
  • A szem kiöblítéséhez használjon sóoldatos szemcseppet.[3][4][5]

   

  A Philips légtisztítók fejlett, beépített, többrétegű szűrőrendszere a levegőben található allergének, például a pollenek 99,97%-át képes eltávolítani. Erre a hivatkozásra kattintva többet is megtudhat arról, hogy miként biztosíthat családjának tisztább és egészségesebb levegőt.

   

  Tapasztalja meg a különbséget már ma!

   

   

  [3] patients.eaaci.org/pollen/

  [4] www.nhs.uk/Conditions/Hay-fever/Pages/Introduction.aspx

  [5] www.webmd.com/allergies/features/allergies-and-exercising-outside

  További cikkek a levegőminőségről

  You are about to visit a Philips global content page

  You are about to visit the Philips USA website.

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.