A világ kedvenc kávébabja. A Közép- és Dél-Amerikában, Afrika keleti partján és Ázsia bizonyos területein termesztett Coffea Arabica sajátos talajfeltételeket és nagy tengerszint feletti magasságot (600-2000 méter) igényel, valamint a meleg és nedvesség épp megfelelő egyensúlyára van szüksége.
Ez a kifejezés olyasvalakire vonatkozik, aki sajátosan képzett a különféle kávétípusok elkészítésében és felszolgálásában. Elnevezése az olasz „csapos” szóból ered.
Egy olyan tanúsítvány, mely garantálja, hogy a kávét árnyékban, a trópusi esőerdő természetes lombozata alatt termesztették. Ez megóvja az esőerdőket a kiirtástól, melyre a napon termesztett kávé miatt kerül sor, ami csak nagyon kevés madárfajnak kedvez.
A frissen főzött kávé illata, aromája, zamata és utóíze.
A kávécserje érett gyümölcse. A gyümölcsből kinyert magok zöld kávébabszemekké alakulnak.
Koffeinmentesnek minősül az a kávé, melynek természetesen előforduló koffeintartalma legalább 97%-át eltávolítják. Az enyhe serkentőszert a zöld (pörköletlen) kávébabból vonják ki. És bár erre több különböző módszer létezik, mindegyikhez vizet használnak.
A csepegtetés – más néven filteres kávé vagy leöntés – egy olyan módszer, melynek során forró vizet öntenek a filterben lévő őrölt kávéra. A főzet ezután a szűrőn keresztül a kannába vagy csészébe csepeg.
A kávébogyók szárítására használt módszer, mely vagy a napon vagy szárítógépben történik. A bab kemény, összeszáradt héját kézzel vagy géppel szedik le.
Ez azt jelenti, mennyi kávét old ki a víz a főzés során. Az optimális kinyerés számos tényező (például a főzési idő, hőmérsékletet és az őrölt kávébab mérete) függvénye. Kevesebb mennyiségű kávé kinyerése fanyar ízt eredményezhet, míg a túl sok kávé keserű lehet.
A méltányos kereskedelemnek megfelelő kávé egy olyan társadalmi törekvés része, melynek célja a szerte a világban, de különösen a fejlődő országokban élő kistermelők bevételének és életszínvonalának növelése. A mozgalom emellett a fenntarthatóságot népszerűsíti, és segít megóvni a környezetet is.
A mokka egy kiváló minőségű kávébab, mely a Jemenben őshonos Coffea Arabica növényen terem. Nevét Mocha kikötővárosáról kapta, mely a 15. és a 19. század között virágzó kávéexportőrként vált ismertté. Nem tévesztendő össze a szintén mokka néven ismert csokoládéízű kávéval.
A bio minősítés garantálja, hogy a kávébab nem került kapcsolatba gyomirtó, növényvédő és rovarölő szerekkel vagy műtrágyával.
Egy gőzölő pálca, mely a tej habosítására szolgál.
Általában minden egyes kávébogyó két babot tartalmaz. Olykor a bogyók azonban csak egyetlen babot termelnek. Ezt hívják gyöngykávénak, mely kellemes, erős ízéről híres, és gyakran különválasztják a többi betakarított bogyótól, valamint magasabb áron adják el.
Az eszpresszó kávéfőző alkotórésze, mely a főzés során a szűrőkosárban tartja a kávészemeket.
A kávébogyó húsának és külső héjának eltávolítása, hogy a kávébab hozzáférhetővé váljon a mosása során – közvetlenül a kávébogyók betakarítása után.
Egy nemzetközi nonprofit szervezet, mely a biológiai sokféleség megőrzéséért és a fenntartható megélhetés fenntartásáért fáradozik. Az ilyen zárjeggyel rendelkező kávé Rainforest Alliance Certified gazdaságokból vagy erdőkből származik, vagy ilyen helyekről származó összetevőket tartalmaz. Árnyékban növő kávénak is nevezik, mely a napon termesztettel ellentétben nem jár az erdők kiirtásával és a vadvilág háttérbe szorításával.
A Coffea Canephora nevű növényről származó kávéfajta. Többnyire Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi vidékein termelik. 650 méteres tengerszint feletti magasság és 24 –29 ºC közötti hőmérsékletet kedvez neki.
Egy kicsiny, mozsártörőhöz hasonló eszköz, mely a kávészemek tömörítésére szolgál az eszpresszó kávéfőző szűrőtartójában. Ez gondoskodik arról, hogy az optimális kinyerés érdekében egyenletesen folyjon át a forró víz a kávén.
Az erős és zamatos ízű szűretlen kávé főzésére szolgáló módszer. A finomra darált kávét egy vízzel teli kancsóban („dzsezva”) és általában cukorral együtt főzik fel. Ezt követően kis csészékbe öntik, és fogyasztás előtt hagyják leülepedni a szemcséket.
Egy olyan módszer, melynek során a hántológépek elválasztják egymástól a magot és a kávébogyók húsát. A kinyerés elősegítéséhez a kávébogyókat először vízben áztatják. Ezután a napon vagy szárítógépben szárítják meg a kávébabot.
You are about to visit a Philips global content page
Continue