0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Hasfájós baba

  Hasfájós baba

      

  Hasfájás

   

  A születés utáni első hetekben-hónapokban problémát jelenthetnek a fájdalmas hasi görcsök, amelyek rendszerint etetés után rosszabbodnak, esetleg a délutáni órákban erősödnek. A panaszok oka lehet, hogy a baba túl sokat eszik, vagy túl mohó, sok levegőt nyel evés közben. Rendszertelenül, túl gyakran, össze-vissza szopik. A szoptatás alatt az anya olyan ételeket fogyaszt, amelyek a csecsemőnél haspuffadást idéznek elő. Köztudott, hogy egy 3 – 4 hónapos baba hasi görcsei erőteljesek, de ezt követően jelentősen mérséklődnek.

   

  Kólika

   

  A legtöbb sírós pici baba, kimutatható ok nélkül sírdogál. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy az ilyen sírás, melyet gyakran kólikának neveznek, csökkenthető gyakori bőr-bőr kontaktussal. Ilyenkor biztassuk az anyát arra, hogy hagyja a csecsemőt az egyik mellén annyi ideig, amennyi csak kell ahhoz, hogy az utótejet is kiszívja.

  A cumizást, „komfort szopást” is engedheti az anya mindaddig, amíg ez számára elviselhető. Az anya próbáljon meg fekve szoptatni úgy, hogy a csecsemő vele szemben, az anya hasán fekszik. Ezek a csecsemők szeretnek ölben lenni, bizonyos határokon belül ezzel is segítsük megnyugvását.

  Sok nyűgös csecsemő szereti a „kólika tartást”. Ilyenkor az anya az egyik tenyerébe teszi a baba arcát, testét pedig az alkarján fekteti végig, a baba lábai kétoldalt lógnak a karjáról. A másik kezével az anya biztonságosan megtámasztja a babát, hüvelyk és mutató ujjával átkulcsolja a lábát, ezzel is növelve a biztonságot.

   

  A levegő

   

  A levegő gyakran kerül a szopós babák gyomrába, ettől kellemetlenül érzik magukat. A babák étkezési szokásai változóak. Általában megállás nélkül szeretik megenni a táplálékot és felháborodnak, ha evésüket megszakítjuk. A mohó, nagy kortyokban evő babáknál pedig szükséges az evés közben böfiztetni, mert ők biztosan sok levegőt nyelnek.

  Más babák szeretnek egy kis szünetet tartani, adjunk rá lehetőséget. Igyekezzen, hogy a baba ne várjon túl sokat a táplálékra. A sírás csak izgatottá teszi a babát és közben sok levegőt nyel. A levegő felbüfiztetésében segítsünk úgy, hogy fejét a vállunkon tartva magunkhoz öleljük, vagy ültessük a térdünkre, és a kezünkkel tartsuk a vállát. Óvatosan ütögetve a hátát szintén segíthetünk neki.

  Vannak csecsemők, akik nem böfiznek, és vannak, akik csak néhány óra múlva böfiznek egy nagyot. Ezért fontos, hogy legyünk a babaágy környékén, hogy ha hírtelen sírni kezdő csecsemőt felvegyük, és vízszintes tartásba emeljük, ilyenkor a böfi után rögtön vissza is alszik, persze csak, ha előtte nem hagytuk sírni.

   

  Mi lehet a segítség?

   

  A legfontosabb a türelem, a szeretet, ami megnyugtatja a babát. Ezután gondolhatunk természetes gyógymódokra is. Sokat segíthet a babamasszázs. Már újszülött korban jótékony hatású, hiszen az első hetekben sok kisbabának okoz kellemetlenséget a hasfájás. Ilyenkor természetes fájdalomcsillapítóként jól alkalmazható a has masszírozása. Mivel egy puffadt, gázos has különösen érzékeny, nagy körültekintéssel kell végezni. Az anyai kéz melege, a finom simogatás, a célirányos mozdulatok általában segítenek a gázok és a széklet ürítésében.  Jól alkalmazhatóak a különféle természetes anyagból készült hasfájást megelőző termékek. Van, aki gyógynövény teát használ, édeskömény, ánizs mag, babatea keverék, ezek is jó szolgálatot tehetnek.

   

  Emellett léteznek olyan cumisüvegek, amelyek csökkentik a hasfájást és a teltségérzetet.

   

  Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.

  Hogyan segíthet a megfelelő cumisüveg a hasfájás csökkentésében


  Cumisüvegek és etetőcumik

  Cumisüvegek és etetőcumik

  Tegye zökkenőmentessé az etetést

  A cumisüveges táplálás rugalmasságot biztosít az étkezések idején. Egyszerre szeretne szoptatni és cumisüveget használni? Vagy csak a cumisüveget választja? Mindenben segítünk.

  20% kedvezmény Philips Avent termékekre 

  Regisztráljon Philips AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 20% kedvezménnyel jutalmazzuk!

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.