0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Megfelelő táplálkozás a szoptatás időszakában

  Megfelelő táplálkozás a szoptatás időszakában

  Fontos, hogy továbbra is tartsa a változatos és egészséges szoptatós étrendet, amelyet már a terhesség alatt is követett.

   

  Az éhes újszülött táplálásához szükséges anyatej „előállítása” kemény munka, és sok energiát igényel – naponta kb. 500 kalóriát. Próbáljon meg tehát a szokásosnál egy kicsivel többet enni. Ha nem vesz magához elegendő táplálékot, a teste akkor is jó minőségű tejet fog termelni, de Ön kimerültnek fogja érezni magát. Emellett a szervezet szülés utáni regenerációja is lelassulhat.

  Az Ön szoptatós étrendje – elegendő táplálék bevitele


  Próbáljon napközben, a rendes étkezések között napi egyszer vagy kétszer beiktatni egy-egy nagy energiaértékű harapnivalót. Ez lehet egy sonkás vagy egy csirkés szendvics, egy sajtos pirítós, aszalt gyümölcs valamilyen dió- vagy mogyorófélével (ha a családjában nincsenek földimogyoróra allergiás személyek). A joghurt, a gabonapehely vagy egy tányér frissen készült leves szintén jó választást jelent.

  Vasban gazdag ételek


  Elképzelhető, hogy vastartalmú étrend-kiegészítőket is szednie kell, ha kiderül, hogy alacsony a vasszintje – ezzel a fáradtságérzet is nagymértékben enyhül. Ezenfelül kiegészítheti a szoptatós étrendjét vasban gazdagételekkel: ilyen a vörös hús, a dúsított gabonapehely, a jól megfőzött tojássárgája és a zöldleveles zöldségek. A C-vitamin segíti a vas felszívódását a tojásból, zöldségekből és a gabonapehelyből, ezért a burgonyát, a citrusféléket, a paradicsomot és a paprikát is tegye az étrendje részévé.

  A módjával fogyasztható ételek


  Úgy vélik, hogy egyes ételek az anyatejen keresztül a csecsemő szervezetébe jutva problémákat okozhatnak. Előfordulhat túlzott gázképződés, kólikás tünetek, akár még hasmenés is. A leggyakoribb bűnösök a paradicsom, a citrusfélék és a belőlük készült gyümölcslevek túlzott fogyasztása, a fokhagyma és a nyers hagyma, a káposzta és a kelbimbó, az eper, a gomba, a szénsavas italok, a fűszeres ételek, a csokoládé és a babfélék. Ezeket az ételeket nem kell mindig teljesen elhagyni, elegendő, ha mértékkel fogyasztja őket. Csak akkor zárjon ki egy élelmiszert az étrendjéből, ha úgy gondolja, hogy a kisbabájának problémát okoz.

   

  Egyes esetekben a tejérzékenység hasfájásos tüneteket idézhet elő a csecsemőnél. Ha szeretné étrendjéből néhány hétre kizárni a tejtermékeket, előtte mindenképpen kérje ki egy egészségügyi szakember véleményét, hogy a szervezete biztosan megkapja azokat a létfontosságú tápanyagokat, amelyekre Önnek és kisbabájának szüksége van.

   

  Egy másik jó tanács, hogy próbálja meg visszafogni a teában, kávéban, kólában és egyéb üdítőitalokban található koffeint. Ha ezt nem teszi meg, gyermeke könnyen nyugtalanná, gyakran ébredőssé válik.

  Kényelmes közérzet


  Elősegítheti a magabiztos hozzáállást, ha először otthon gyakorol párnák nélkül és különféle székekben. Próbáljon ki különböző ruhákat, amelyeket könnyen ki lehet gombolni, vagy viseljen szoptatós felsőrészt.

   

  Amikor készen áll arra, hogy megpróbálkozzon a nyilvános helyen történő szoptatással, üljön le egy kényelmes, megfelelő támaszt biztosító székbe. Ha úgy gondolja, hogy feszélyezve fogja érezni magát, az étteremben vagy kávéházban üljön az emberek többségének háttal. Emellett egy sál vagy muszlinkendő is segíthet a diszkrétebb szoptatásban. Egyszerűen csak csúsztassa az esetleges fedetlen részekre, miután sikerült a mellére helyeznie a kisbabáját.

   

  Jó ötlet, ha van kéznél ivóvíz – a szoptatástól hamar megszomjazik az ember. Ezenkívül próbáljon meg távolabb ülni a fűtőtestektől, mivel azok megemelik a testhőmérsékletet.

   

  Felhívjuk a figyelmét, hogy az itt megjelent cikkekben szereplő információk általános ajánlásként szolgálnak, és semmilyen módon nem helyettesítik a szakorvos tanácsait. Amennyiben Ön, a családja vagy a gyermeke valamilyen súlyos vagy állandósult tünettől vagy betegségtől szenved, vagy konkrét orvosi tanácsra van szüksége, forduljon szakemberhez. A Philips Avent nem vállal felelősséget a weboldalon megjelenő információk alkalmazásából eredő károkért.

  20% kedvezmény Philips Avent termékekre 

  Regisztráljon Philips AVENT Programunkra, és kapjon naprakész tippeket, tanácsokat babája fejlődésének megfelelő szakaszaiban. Ráadásul bizalmát most 20% kedvezménnyel jutalmazzuk!

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.