1
0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Allergének a lakásban – Penész

  Allergének a lakásban: Penész

  Hogyan segíthet a Philips?

  Elolvasás időtartama: 5 perc

  Hiszünk abban, hogy az élet mindig jobbá tehető.​ Éppen ezért elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átfogó megoldások létrehozásával segítsünk az otthoni levegőminőség javításában. Ennek a cikknek a témája a penész, amely sokféle egészségügyi probléma, köztük az allergiás panaszok gyakori okozója.

  Mi is pontosan a penész?

  Az immunrendszer szerepe az, hogy megvédje a szervezetet a külső betolakodóktól, például baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól, amelyek fertőzéseket okozhatnak. Az allergiás emberek immunrendszere azonban tévesen veszélyként észlel, és támadni kezd egy, a legtöbb ember számára ártalmatlan anyagot. Ilyen anyag lehet például a penész által termelt fehérje.

  Nézzük meg közelebbről

  A penész egy gombatípus, amely szaporodásában és növekedésében eltér az állatoktól és a növényektől. Spórákat termel, amelyek a levegőben szóródnak szét – vannak spórák, amelyek száraz, szeles időben, míg vannak olyanok is, amelyek párás időben a köd- és harmatrészecskékhez tapadva terjednek. A spórákat könnyedén továbbviszi a legkisebb légáramlat is, így meglehetősen sokáig a képesek a levegőben maradni. A spórák belégzése egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. Habár sokféle penésztípus létezik, allergiás reakciókat ezek közül csupán néhány okoz. [1]

  Milyen penésztípusok léteznek, és mikor fordulnak ezek elő?

   

  1. Kültéri penész

  Időszak: leginkább nyár végén és ősszel fordul elő, a levelek és más bioanyagok bomlásának következményeként

   

  2. Beltéri penész

  Időszak: egész évben előfordul, azonban a lakás páratartalmától függően ingadozhat, és jobban elterjedhet a szabadtéri penész csúcsidőszaka alatt.[1] A kiváló tisztítórendszereinkben használt fejlett, többrétegű szűrők segítségével levegőben található allergének 99,97%-át kiszűrheti.

   

  Hogyan kerülhetem el a penészt?

  A szabadban nem könnyű elkerülni a penészspórákat, de szerencsére van néhány módszer, amellyel korlátozhatja a penész elszaporodását otthonában. Íme néhány tanács:

  • Rendszeresen ellenőrizze, hogy nincsenek-e penészfoltok a falon a bútorok és a radiátorok mögött, és a szabad légáramlás érdekében hagyjon némi helyet a bútorok és a fal között.
  • Cserélje ki a penészes tárgyakat, például tapétát és zuhanyfüggönyt.
  • Javítson meg minden szivárgó csövet a mosogató alatt és a pincében.
  • Rendszeresen szellőztessen vagy használja a hőszigetelt ablak szellőzőnyílását – még télen is.
  • A gőz és a túlzott nedvesség megszüntetése érdekében használjon páraelszívót a konyhában és a fürdőszobában, és rendszeresen tisztítsa meg az elszívót.
  • Hetente töröljön át minden felületet nedves törlőkendővel, és a penész kialakulásának elkerülése érdekében zuhanyzás után törölje szárazra a fürdőszobában a nedves felületeket.
  • Főzéskor tegyen fedőt a lábasokra, így elkerülheti a túlzott párásodást és/vagy a hideg felületeken, például az ablakokon és a falakon lecsapódó párát, amely a penészképződés táptalaja lehet.
  • A páratartalom csökkentése érdekében a törölközőket ne a radiátoron vagy a radiátor fölött szárítsa. A legjobb, ha a törölközőket a szabadban lévő ruhaszárító kötélen vagy állványon, illetve a szabadba kivezetett kivezetőcsővel rendelkező szárítógépben szárítja.
  • A 40–50%-os páratartalom fenntartásához érdemes lehet páramentesítő készüléket használni.
  • Ha lakásfelújítást végez, használjon penészgátló falfestéket[2][3]

   

  A Philips légtisztítók fejlett, beépített, többrétegű szűrőrendszere a levegőben található allergének, például a penész 99,97%-át képes eltávolítani. Erre a hivatkozásra kattintva többet is megtudhat arról, hogy miként biztosíthat családjának tisztább és egészségesebb levegőt.

   

  Tapasztalja meg a különbséget már ma!

   

   

  [1] patients.eaaci.org/mould/

  [2] www.ecarf.org/en/how-can-i-prevent-mould-growth-in-my-home/

  [3] www.webmd.com/allergies/winter-allergies?page=2

  További cikkek a levegőminőségről

  You are about to visit a Philips global content page

  You are about to visit the Philips USA website.

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.