1
0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Allergének a lakásban – Állati szőr és hámpikkelyek

  Allergének a lakásban: Állati szőr és hámsejtek

  Hogyan segíthet a Philips?

  Elolvasás időtartama: 4 perc

  Hiszünk abban, hogy mindig van rá mód, hogy jobbá tegyük az életet. Éppen ezért elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átfogó megoldások létrehozásával segítsünk az otthoni levegőminőség javításában. Ebben a cikkben áttekintjük a háziállatokból származó allergéneket, és bemutatunk néhány tippet, amellyel elkerülheti ezeket.

  Mit értünk pontosan állati szőr és hámsejtek alatt?

  Az immunrendszer szerepe az, hogy megvédje a szervezetet a külső betolakodóktól, például baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól, amelyek fertőzéseket okozhatnak. Az allergiás emberek immunrendszere azonban tévesen veszélyként észlel, és támadni kezd egy, a legtöbb ember számára ártalmatlan anyagot.​. Ilyen anyagok például az állati szőrben és hámpikkelyekben található fehérjék.

  Nézzük meg közelebbről

  Az állati szőr és hámsejt apró, mikroszkopikus bőrdarabkákból áll, amelyet az állatok, például macskák, kutyák, rágcsálók és madarak a szőrükkel vagy a tollukkal együtt hullajtanak el. Ezek a darabkák allergiás tüneteket okozhatnak az arra érzékeny embereknél. Azonban nem csupán az állatok hámsejtjei okozhatnak problémát. Egyeseknél a háziállatok nyálában, vizeletében és ürülékében található fehérjék szintén allergiás reakciót válthatnak ki.

   

  Az állatokból származó allergének a házi kedvencek simogatása és ápolása során kerülnek a levegőbe, illetve akkor is, amikor a portörlés, porszívózás vagy más házimunka ezeket felkavarja. Mivel nagyon könnyű és kis méretű részecskékről van szó, ezek az allergének hosszú ideig képesek a levegőben maradni[1].

   

  Létezik olyan, hogy hipoallergén macska?

  Sajnos nem, mivel a szőr hosszától függetlenül a macskák nyála, vizelete és hámpikkelyei is tartalmazhatnak allergéneket. Néhány macskafajtáról, például a szibériai és az orosz kék macskáról úgy tartják, hogy kevésbé okoznak allergiás tüneteket, azonban teljesen hipoallergén macska nem létezik.[2][3]

  Allergének a lakásban – Állati szőr és hámpikkelyek, tények az allergiáról

  Tudta, hogy csaknem kétszer annyian allergiások a macskákra, mint a kutyákra?[4]

  Hogyan kerülhetem el az állati allergéneket?

  Az állati allergének mikroszkopikus méretük és egyenetlen alakjuk miatt könnyen hozzátapadnak a bútorokhoz, ágyneműkhöz, különféle szövetekhez és az otthonunkba bevitt egyéb tárgyakhoz. Éppen ezért az állatokból származó allergének könnyen szétterjedhetnek az egész lakásban, és még olyan otthonokban és épületekben is előfordulhatnak, ahol nincsenek háziállatok. Szerencsére azonban van néhány tanácsunk, amellyel távol tarthatja ezeket az allergéneket:

   

  • Használjon olyan, nagy szűrőképességű porszívót, amelynek szűrője nagy arányban képes felfogni a legkisebb részecskéket is, és hetente legalább kétszer tisztítson meg a porszívóval minden kárpitozott bútort.
  • Néhány hetente mossa ki a kanapéhuzatot allergiabarát mosószerrel.
  • Ahol csak lehetséges, mossa ki gyakran a szőnyegeket forró vízben. Emellett a vegyi tisztítás is hasznos lehet.
  • Ne engedje be a házi kedvenceket a hálószobába, és tartsa zárva a hálószoba ajtaját, hogy a háziállatok ne tudjanak bejutni.
  • Vigye el a kedvencét állatkozmetikushoz, vagy viseljen maszkot, ha maga végzi el az állat ápolását. [5][6]

   

  A Philips légtisztítók fejlett, beépített, többrétegű szűrőrendszere a levegőben található allergének, például az állati szőr és hámsejtek 99,97%-át képes eltávolítani. Erre a hivatkozásra kattintva többet is megtudhat arról, hogy miként biztosíthat családjának tisztább és egészségesebb levegőt.

   

  Tapasztalja meg a különbséget már ma!

   

   

  [1] www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/pet-dander

  [2] www.aafa.org/control-indoor-allergens/

  [3] Adrian Morris. ABC OF ALLERGOLOGY. Current Allergy & Clinical Immunology, 2008. június, 21. sz., no. 2

  [4] B.-M. Bellach. Der Bundes-Gesundheitssurvey 1998. Gesundheitswesen 61 (1999) Sonderheft 2 S55–S56. Robert Koch-Institut, Berlin.

  [5] Environmental assessment and exposure control: a practice parameter – furry animals. J. Portnoy et al. / Ann Allergy Asthma Immunol 108 (2012) 223.e1–223.e15

  További cikkek a levegőminőségről

  You are about to visit a Philips global content page

  You are about to visit the Philips USA website.

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.