1
A kávé világa

A kávé készítésének folyamata

A babfajták

Kávébab

 

A borhoz hasonlóan a megfelelő kávébab kiválasztása is a személy ízpalettáján múlik. Ennek az az oka, hogy a kávébab eltérő ízzel kapcsolatos jellegzetességekkel rendelkezik attól függően, hogy a világ melyik részén termesztik.


A tengerszint feletti magasság, a hőmérséklet és a talaj – még a betakarítás is – egyaránt szerepet játszik. A pörkölés még több ízárnyalatot és ízdurranást hoz elő a kávébabból.


Ha a csészébe kerülő kávéról van szó, akkor csak kétféle bab jöhet számításba: az Arabica és a Robusta.

Arabica kávé

Arabica

 

Az Arabica, avagy a kávék pezsgője pompás aromás gazdagsággal jellemezhető, mely egyszerre eredményez lágy és mély aromát.

Robusta kávé

Robusta

 

A Robusta kávébab, avagy a kávék koffeinkirálynője körülbelül kétszer annyi élénkítő hatással rendelkezik, mint az Arabica babok. Ez erős, kissé keserű ízt kölcsönöz a kávénak.

Kopi Luwak kávé

Kopi Luwak

 

A nem mindennapi ínyencélményhez próbálja ki ezt a magas árfekvésű kávébabot, melyet az indonéziai cibetmacska ürülékéből válogatnak ki. Ez a menyétszerű állat kávébogyókat fogyaszt, majd kiüríti a magjukat. Az emésztési folyamatnak kitett bogyók adnak jellegzetes ízt a kávénak.

A kávébab aromái

Frissen őrölt

Okkal szeretjük a frissen őrölt kávébab illatát. Minden egyes szem körülbelül 800 különböző illékony aromával és zamattal rendelkezik. Gondoljunk a következőkre: fűszerek, növények, diófélék, zöldségek, virágok és gyümölcsök.


A kávé készítésének művészete az egyes kávészemekbe zárt kincs kinyerésén múlik. A szemek őrlésével a víz még több anyagot tud kioldani a babból. Ez felelős a csészébe kerülő kávé ízéért és aromájáért.

Egy csésze kávé

A 15 perces szabály

 

15 perc után az őrölt kávé elveszti az aromájának körülbelül 60%-át.

Ezért a következőt javasoljuk:
• Tárolja fénytől és nedvességtől védett, légmentes helyen a kávébabot
• A pörkölés után 6-8 héten belül fogyassza el a kávébabot
• Mindig közvetlenül a főzés előtt darálja le a kávét

Regisztrálás

Iratkozzon fel a hírleveleinkre