A kávébab valójában a kávécserje ehető bogyójában lévő mag. A zöld kávébabot különböző mértékben pörkölik, hogy elérje a kívánt ízt – ezután kerül sor az őrlésre és főzésre.
A kávécserjét a világ trópusi és szubtrópusi részein termesztik. A növény a nagy tengerszint feletti magasságon és a hűvös, párás éghajlaton érzi jól magát.
Kétfajta kávébab létezik: az Arabica és a Robusta. Az Arabica a legnépszerűbb változat, melyet finom, aromás ízvilág jellemez. A Robustában több koffein található. A legtöbb kávékeverék e kettő ötvözetét tartalmazza.
A teljesen kifejlett piros kávébogyókat kézzel szedik le – ezután kiveszik belőle, majd kiszárítják a magvait. Az éretlen bogyók a növényen maradnak, hogy tovább érjenek.
A kívánt íz elérése és bizonyos tulajdonságok kiemelése érdekében különböző mértékben pörkölik meg a zöld kávébabot. Három fő pörkölési szint létezik: világosbarna, középbarna és sötétbarna. Minél sötétebb színt eredményez a pörkölés, annál kisebb a koffeintartalom.
A jellegzetes, egyedi kávét – vagy a mindig ugyanolyan ízt – a különféle kávébabok és pörkölési szintek vegyítése eredményezi. Ez egy olyan művészet, melyhez szaglás, kóstolás (cupping) és kifinomult ízpaletta szükséges. A kávébabokat a pörkölés során nyert egyedi jellemzők és tulajdonságok (például kakaós ízek, virágos aromák, gazdag jegyek és élénk savasság) alapján keverik egymással.
Oly sok tényező játszik szerepet a tökéletes főzetben: az őrlés, a hőmérséklet, a kinyerési idő, valamint a kávé és víz egymáshoz viszonyított aránya. Automata kávéfőzőink erre mind képesek – egyetlen gombnyomással. Eközben kézi kávéfőzőink igazi baristát varázsolnak Önből.
Az eszpresszó saját krémréteggel rendelkezik. A többi kávétípus esetében ízlése szerint gőzölhet, habosíthat vagy verhet habot. A legjobb íz és állag elérése érdekében teljes tejet használjon – és a tejet mindig frissen vegye ki a hűtőből.
A kávébab valójában a kávécserje ehető bogyójában lévő mag. A zöld kávébabot különböző mértékben pörkölik, hogy elérje a kívánt ízt – ezután kerül sor az őrlésre és főzésre.
A kávécserjét a világ trópusi és szubtrópusi részein termesztik. A növény a nagy tengerszint feletti magasságon és a hűvös, párás éghajlaton érzi jól magát.
Kétfajta kávébab létezik: az Arabica és a Robusta. Az Arabica a legnépszerűbb változat, melyet finom, aromás ízvilág jellemez. A Robustában több koffein található. A legtöbb kávékeverék e kettő ötvözetét tartalmazza.
A teljesen kifejlett piros kávébogyókat kézzel szedik le – ezután kiveszik belőle, majd kiszárítják a magvait. Az éretlen bogyók a növényen maradnak, hogy tovább érjenek.
A kívánt íz elérése és bizonyos tulajdonságok kiemelése érdekében különböző mértékben pörkölik meg a zöld kávébabot. Három fő pörkölési szint létezik: világosbarna, középbarna és sötétbarna. Minél sötétebb színt eredményez a pörkölés, annál kisebb a koffeintartalom.
A jellegzetes, egyedi kávét – vagy a mindig ugyanolyan ízt – a különféle kávébabok és pörkölési szintek vegyítése eredményezi. Ez egy olyan művészet, melyhez szaglás, kóstolás (cupping) és kifinomult ízpaletta szükséges. A kávébabokat a pörkölés során nyert egyedi jellemzők és tulajdonságok (például kakaós ízek, virágos aromák, gazdag jegyek és élénk savasság) alapján keverik egymással.
Oly sok tényező játszik szerepet a tökéletes főzetben: az őrlés, a hőmérséklet, a kinyerési idő, valamint a kávé és víz egymáshoz viszonyított aránya. Automata kávéfőzőink erre mind képesek – egyetlen gombnyomással. Eközben kézi kávéfőzőink igazi baristát varázsolnak Önből.
Az eszpresszó saját krémréteggel rendelkezik. A többi kávétípus esetében ízlése szerint gőzölhet, habosíthat vagy verhet habot. A legjobb íz és állag elérése érdekében teljes tejet használjon – és a tejet mindig frissen vegye ki a hűtőből.
Az Arabica, avagy a kávék pezsgője pompás aromás gazdagsággal jellemezhető, mely egyszerre eredményez lágy és mély aromát.
A Robusta kávébab, avagy a kávék koffeinkirálynője körülbelül kétszer annyi élénkítő hatással rendelkezik, mint az Arabica babok. Ez erős, kissé keserű ízt kölcsönöz a kávénak.
A nem mindennapi ínyencélményhez próbálja ki ezt a magas árfekvésű kávébabot, melyet az indonéziai cibetmacska ürülékéből válogatnak ki. Ez a menyétszerű állat kávébogyókat fogyaszt, majd kiüríti a magjukat. Az emésztési folyamatnak kitett bogyók adnak jellegzetes ízt a kávénak.
You are about to visit a Philips global content page
Continue