0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Pollenallergiák, szénanátha  

  Mit tehetünk a hagyományos kezelésen túl?  

  Dr. Réthy Attila Lajos cikke

  Bevezetés  

   

  Bár az iskolákban már becsengettek, de a nyári idő vissza-visszatér és ezzel együtt javában tart még az idei utolsó nagy pollen-allergia szezon:

  Hazánkban ilyenkor nyár végén, ősz elején a parlagfű illetve a fekete üröm váltja ki a legtöbb allergiás náthás (szénanáthás) és kötőhártya tünetet: láz nélküli vizes orrfolyást, orrdugulást, orrviszketést illetve kötőhártya gyulladás tüneteit: szemviszketést, szempírt, szemhéj-ödémát.

  Becslések szerint hazánkban a lakosság több mint 20 %-a szenved valamilyen allergiától. Ez nagyjából megfelel az európai átlagnak is. Az arányok tehát azonosak, de az allergiát leggyakrabban okozó pollenek régiónként eltérőek. Nálunk ilyenkor a parlagfű allergia dominál. Sajnos részben ez utóbbinak is a számlájára írható, hogy Magyarországon az allergiás szénanáthások száma az elmúlt évtizedben duplájára a nőtt: országosan 15-17%, Budapesten 20 % fölötti értékre. Tetézi a gondot, hogy a pollen körülbelül minden harmadik erre érzékeny szénanáthásnál asztmát is kiválthat.

  Mi a következménye az allergiának?

   

  A pollenek által kiváltott allergiás tünetek a nappal tapasztalt kellemetlenségek mellett sajnos az éjszakai pihenést, regenerációt is lehetetlenné teszik- milliók életét keserítve meg ezáltal. A következményes kifáradás, ingerlékenység, koncentráló képesség zavara sokszor otthoni és munkahelyi konfliktusokat is generál, jelentősen rontva az emberi kapcsolatokat, a teljesítőképességet, a koncentráló képességet, a teljes életminőséget.

  Az iskolában, a munkahelyen sem megy úgy a helytállás, de akár közlekedési baleseteket is kiválthat a figyelem lanyhulása, elterelődése az erős allergiás tünetek és a kifáradás miatt.

  Sajnos sok páciensnek a pollen szezon elmúlta sem hoz enyhülést: a beltéri allergének, poratka, penészgombák, állati szőrök az év bármely szakában kiválthatnak ugyanilyen allergiás tüneteket az arra érzékenyekben.

  Az allergiás nátha  kezelése- jelen és közeljövő

   

  Az allergiás nátha és allergiás kötőhártya-gyulladás  kezelésében eddig két megközelítési módról beszélhettünk. Egyrészt a „klasszikus” terápiáról, azaz  tüneti kezelésről, melynek gerincét az antihisztamin-készitmények adják, másrészt az allergén-specifikus immunterápiáról. Utóbbi már oki kezelést jelenthet ráadásul az allergiás nátha mellett az allergiás asztma kezelésében is sikeresen alkalmazható az esetek jelentős részében.

  Mit tehetünk ezek mellett?

   

  A nemzetközi és a hazai szakmai irányelvek is felhívják a figyelmet az allergén-mentesítés fontosságára a tünetek kialakulásában illetve azok enyhítésében.

   

  Mit jelent az allergénmentesítés?

   

  Az allergén-mentesítés alapja az a megfigyelés, hogy a tünetek erőssége szoros összefüggést mutat az allergiát kiváltó anyagok (pollen, állati szőr, poratka stb.) légköri koncentrációjával.  

  Száraz, meleg időben általában magasabb a pollen-koncentráció, emellett a szél fel is kavarja a polleneket- ezért a pollenszám gyakran olyan magas is lehet (akár a szobában is!) hogy a hagyományos kezelés mellett is maradhatnak tünetek. A csöndes, tisztító esők kimossák a polleneket a légkörből, ilyenkor enyhülnek az allergiás panaszok is. Ugyanakkor lakáson belül is sokat tehetünk a pollenszám csökkentése érdekében, a tünetek enyhítéséért.

   

  Jelentősen csökkenthetők a tünetek pl. a pollenszezonban végzett, rendszeres esti öblítő hajmosással is - ami kimossa a hajban, szemöldökben nap közben megragadt, nagyobb koncentrációjú polleneket.

   

  Az ablakok zárva tartása szintén segíthet a pollenek lakáson kívül tartásában. Azonban szellőztetni muszáj.

   

  Az utóbbi években terjedtek el azok a légtisztitó készülékek amelyek képesek a szoba levegőjét átszűrve tisztítani, a különböző méretű beépített szűrők segítségével.   Fontos azt is tudni, hogy a polleneket a levegőben lévő nedvesség valamint a légszennyező anyagok, különösen a kipufogógázok képesek tovább roncsolni, így eredeti méretüknél jóval kisebb, de annál agresszívebb pollen-töredékek, molekulák  is nagy számban keletkeznek ilyenkor , amelyeket a hagyományos pollenszűrők és a kisebb kapacitású légtisztítók nem is tudnak hatékonyan kiszűrni.   Sajnos  ez a fajta pollen roncsolás és a tünetek fokozása nemcsak a szennyezett városi levegőre igaz. A dízelüzemű motorok amiknek a  kipufogó-gáza a leginkább képes a polleneket ilyen módon még agresszívebb részecskékre roncsolni, jelentős számban találhatók meg  vidéken is, főleg a nagy mezőgazdasági haszongépekben, traktorokban.

   

  A beltéri levegőtisztító berendezések tehát otthon -és a munkahelyen is képesek a levegőt tisztítani. Azonban ezeknek is több fajtája is ismert. Amennyiben ilyen beruházásban gondolkodik valaki, mindenképpen célszerű szakemberrel konzultálni a vásárlás előtt. Légúti allergiában szenvedőknek olyan levegőtisztító készüléket érdemes választani, amely képes az egészen kicsi, a hagyományos polleneknél is kisebb méretű szennyező részecskék eltávolítására. Igy az agresszív, „roncsolt” pollenek is kiszűrhetők.  Mindez jó  kiegészítője lehet a gyógyszeres kezelésnek , ami akár a gyógyszer-dózis csökkentését, a tünetek jelentősebb enyhülését megszűnését  is eredményezheti.  

  Philips légtisztítók és párásítók

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.