0

Bevásárlókosár

Bevásárlókosara jelenleg üres.

  Home ›› A pumpálás 4 módja segíthet a szoptatásban

  Home ›› A pumpálás 4 módja segíthet a szoptatásban

  4 mód, ahogy a mellszívás segítheti a szoptatást

   

  A mellszívás és a szoptatás közötti határvonal nem olyan egyértelmű, ahogy gondolnád. Számos oka van annak, hogy a nők miért alkalmaznak mellszívást, amikor a szoptatás mellett döntenek. Íme négy lehetőség, amit érdemes megfontolni: 

  1. A duzzadt mellek enyhítésére

   

  Kicsivel a szülés után a mellek két-négy napos alkalmazkodási időszakon mennek keresztül, amikor elkezdenek tejet termelni.

   

  Ha a melled több tejet termel, mint amennyit a kisbabád meg tud inni, az duzzanatot okozhat. A megnövekedett véráramlás és a mellekbe jutó folyadék segít serkenteni a tejtermelést. Ez azonban azt is okozhatja, hogy a mellek feszessé válnak és kellemetlen érzés tapasztalható, ha nem ürül ki a mellből a tej. Sok anyuka ilyenkor a kézzel történő tejkifejéshez folyamodik, hogy a szoptatás előtt gyengéden tehermentesítse a melleit. Ez segít a tej áramlásában és megkönnyíti a baba mellre rakását, azáltal, hogy felpuhítja a mellbimbót.


  Tipp: Ha úgy érzékeled, hogy a duzzanat néhány napnál tovább tart, fordulj védőnődhöz vagy szoptatási tanácsadóhoz.

  2. Amikor távol vagy

   

  Akár visszatérsz a munkába vagy egy kis kikapcsolódást tervezel a barátaiddal, a mellszívás lehetővé teszi, hogy anyatejjel tápláld babádat, akkor is, amikor nem tudsz ott lenni a kicsivel. A tejkészlet fenntartása érdekében törekedj arra, hogy a két mellszívás vagy szoptatás között ne teljen el három-négy óránál több idő. 

   

  A leszívott tejet könnyedén tárolhatod a cumisüvegben, ezáltal a távolléted alatt gyorsan és egyszerűen megoldható kisbabád anyatejes táplálása egyenesen a cumisüvegből, továbbá ez egy nagyszerű lehetőség, hogy párod is aktív részese lehessen kisbabátok etetési rutinjának. Fontos, hogy a cumisüveges táplálásnál, ügyelj arra, hogy olyan cumifejet válassz, mely kialakításából adódóan az anyamellhez hasonlóan funkcionál, ezáltal megkönnyítve a cumisüveges táplálás és a szoptatás kombinálását. 

   

  A Philips Avent Natural Response cumisüveg és cumifej nem csak olyan érzetet ad, mint az anyamell, hanem hasonlóan is működik. A mellformájú cumifej egyedi nyílással van ellátva a tej kibocsátásához, mely alkalmazkodik a baba természetes ivási ritmusához – ihat, nyelhet, lélegezhet és szünetet tarthat. A melledhez hasonlóan a cumifej is csak akkor enged ki tejet, amikor a kisbaba éppen aktívan iszik, tehát a nyelvével összenyomja a cumifejet. Az egyes szünetek között a kicsi kényelmesen vehet levegőt, anélkül, hogy félrenyelné a tejet, ami szabadáramlású cumisüvegeknél előfordulhat. Amint a kisbabád készen áll arra, hogy folytassa az ivást, a cumifej összenyomásával újraindíthatja a tejáramlást, akárcsak szoptatáskor. Tehát a baba irányítja a tempót, ami zökkenőmentes élményt jelent a szoptatás és cumisüveges táplálás kombinálásához.

  Tipp: Kezd el a mellszívást néhány héttel utazás előtt. Ez lehetővé teszi azt, hogy egy kis készletet gyűjts a fagyasztóban, időt adva magadnak, hogy magabiztos legyél a mellszívásban és időt ad a babádnak, hogy hozzá szokjon a cumisüveges tápláláshoz. 

  3. Növeld a tej mennyiségét

   

  Egyes anyáknak növelniük kell a tejkészletüket, ebben is segítséget nyújt a mellszívás. A tejkészlet serkentésének érdekében a rendszeres etetés végén próbáld meg leszívni a maradék tejet, amire a bábádnak már nem volt szüksége.

   

  Tipp: Léteznek alternatív stratégiák a tejkészlet növelésére. Ez azt jelenti, hogy óránként tíz percig mellszívást végeznek több egymást követő órán keresztül. Ne feledd, itt nem arról van szó, hogy minden egyes mellszívás során nagy mennyiségű tej gyűljön össze. Ennek a módszernek az előnye abból származik, hogy rendszeresen stimulálja a melleket, hogy hosszútávon több tejet termeljenek. Ne folytasd a mellszívást, ha érzékenységet tapasztalsz.

  4. Alkalmi mellszívás

   

  Még ha nem is tervezed, hogy az éjszakai etetéshez vagy a távol töltött idő alatt használod a lefejt tejet, sok szoptató anyuka megnyugtatónak találja, ha van egy kis tartalék tej a hűtőben. Az anyatej (sterilizált tárolóban) legfeljebb három napig eláll a hűtőben (4 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten), és akár hat hónapig is eláll a fagyasztóban (a hűtőszekrénytől külön ajtóval rendelkező fagyasztóban). Tipp: Gondoskodj róla, hogy jól nyomon követhető legyen, mi van a hűtőben és a fagyasztóban, azáltal, hogy felcímkézed az egyes üvegeket egyértelmű lejárati dátummal.

   

  A Philips Avent által publikálva – egészségügyi szakemberekkel együttműködve

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Webhelyünk az Microsoft Edge, Google Chrome és Firefox böngészők legújabb változatával jeleníthető meg optimális módon.